حقایقی عجیب درباره بدن انسان

بدن انسان مانند یک ماشین واقعی عمل می کند، کارخانه ای فعال که به طور شبانه روزی در حال انجام کار است؛ از این رو مثل یک ماشین یا کارخانه سروصداهایی دارد که به آنها صداهای فیزیولوژیکی می گویند، اما آیا به علت ایجاد این صداها توجه کرده اید. اگر جوابتان منفی است، در ادامه به چند نمونه از صداهای بدن و اطلاعات شگفت انگیز و گاهی نگران کننده آن اشاره کرده ایم که مطمئنا تاکنون به برخی از آنها دقت نکرده اید.

سرفه

همیشه تصور بر آن بوده که سرفه زمانی ایجاد می شود که فرد بیمار است، اما این تصور نادرستی است؛ سرفه صدای هوای تخلیه شده از ریه ها و برونش ها حین بیرون راندن میکروب ها، ترشحات مخاطی و دیگر مواد نامناسب مانند گردوخاک است. سرفه های خفیف صبحگاهی هم به دلیل بیرون راندن رسوباتی است که در طول خواب در برونش ها جمع شده اند. سرفه از ناحیه گوش، حلق و بینی هم ممکن است از آلرژی یا مشکلات گوارشی مانند ریفلاکس معده، عفونت یا مشکلات جدی تر مانند سرطان نشات گرفته باشد. زمانی هم که سرما می خوریم، سرفه ناشی از اثر التهاب در ناحیه گوش، حلق و بینی است.

عطسه

مکانیسم عطسه را به سختی می توان کنترل کرد. این صدا زمانی تولید می شود که هوایی از بینی و دهانمان خارج شود. سرعت عطسه به ۲۰۰ کیلومتر در ساعت می رسد. عطسه زمانی ایجاد می شود که مکانیسم بدن در پی تنفس یک عنصر محرک مانند گردوغبار، آلودگی و... فعال شود.

قار و قور شکم

همه ما کم و زیاد با این صدا آشنا هستیم، صدایی که گاهی باعث خجالتمان می شود، چراکه اطرافیانمان با شنیدن آن تصور می کنند که گرسنه هستیم. صدای قار و قور شکم اما به غیر از گرسنگی، نشان دهنده وجود هوا در ناحیه روده ها یا معده است. عضلات روده ها یک حرکت طبیعی ایجاد می کنند که برای گوارش امری ضروری است. بنابراین اگر غذایی در دستگاه گوارش نباشد یا هضم غذا با وجود هوا در حال انجام باشد، در این صورت صداهایی از شکم شنیده می شود. تند غذا خوردن هم یکی از دلایل دیگر قار و قور شکم است، چراکه در این حالت هوای زیادی وارد معده می شود.

خمیازه

خمیازه یکی از پدیده هایی است که تاکنون کسی نتوانسته تعریف دقیقی از آن ارائه دهد. طبق یکی از تئوری های مطرح شده، خمیازه واکنش غیرارادی بدن است که نشان از کمبود اکسیژن (به خصوص هنگام بیدار شدن از خواب) دارد. از این رو مغز برای افزایش دریافت اکسیژن از بینی و دهان، دستور خمیازه صادر می کند و این مکانیسم نیز ریه ها و مغز را تغذیه می کند. تئوری دیگری وجود دارد بر این مبنا که ما خمیازه می کشیم به این خاطر که دمای مغزمان خنک شود تا هوشیارتر شویم. علاوه بر این هنگام گرسنگی، کم خوابی و نیاز به آرامش نیز خمیازه به سراغمان می آید.

سکسکه

 حتما متوجه صدای عجیبی که هنگام سکسکه شنیده می شود، شده اید. این صدا زمانی ایجاد می شود که عصب فرنیک (عصب دهی به دیافراگم) تحریک شود. سکسکه وقتی سراغمان می آید که عضلات دیافراگم منقبض می شود و نمی تواند به درستی کار کند. نتیجه این اتفاق هم وارد شدن هوای زیادی به ریه هاست که باعث ایجاد تکان هایی در بدن می شود. سکسکه معمولا اتفاقی نگران کننده نیست و به خودی خود از بین می رود، اما اگر طولانی شود و گاه و بی گاه به سراغتان بیاید، نشان از بیماری های مربوط به دستگاه گوارش یا ریه ها دارد. جالب است بدانید که استرس زیاد هم یکی از عوامل ایجادکننده سکسکه محسوب می شود.

تلق و تلوق مفاصل

 بیشتر افراد عادت به شکستن انگشتان خود دارند، صدایی که از این شکستن ایجاد می شود، اگر همراه با درد نباشد، طبیعی است و مشکلی وجود ندارد. این صدا ناشی از ضربه به غضروف مفاصلی است که پر از مایع سینوویال یا همان مایع مفصلی هستند. این مایع حاوی مقداری گاز است، به همین دلیل زمانی که به مفصلی فشار می آوریم یا آن را به شدت تکان می دهیم، حرکت گاز در مایع سینوویال باعث ایجاد حباب هایی در هوا می شود که نتیجه این اتفاق شنیده شدن صدای تلق  وتلوق است. این صدا با افزایش سن بیشتر می شودبرخلاف تصوراتی که وجود دارد، شکستن انگشتان باعث آرتروز نمی شود.

دندان قروچه

شب ها این صدا را زیاد می شنویم و گاهی به قدری بلند است که ممکن است از خواب بیدار شویم. دندان قروچه (براکسیسم) صدای آزاردهنده ای ایجاد می کند که در بیشتر مواقع غیرارادی است و فرد متوجه آن نمی شود. سایش غیرعادی دندان ها، قفل شدن فک و سردرد حین بیدار شدن از خواب می تواند از علائم براکسیسم باشد. ایجاد اختلال در برخی حامل های عصبی و همچنین داشتن استرس از عوامل ایجاد دندان قروچه هستند.

خس خس سینه

صدای خس خس سینه خفیف هنگام تنفس (به خصوص حین بازدم) نشان دهنده این است که مسیر عبور هوا به دلیل تنگ شدن مجاری تنفسی در ناحیه بینی، حلق، حنجره، نای یا برونش ها دچار اختلال شده است. در ایجاد خس خس سینه عوامل زیادی دخالت دارند که از جمله آنها می توان به برونشیت، آسم، بیماری های ویروسی، انبساط برونش ها، مصرف داروهای خاص و... اشاره کرد.