توصیه های روان شناسان برای روزهای قرنطینه کرونایی خانواده ها

از تراکم استرس و انزوا بپرهیزید

مشعل   ویروس کرونا حالا مهمان یک ساله مردم دنیا شده است. در روزها و هفته های اول گمان این بود که با مدتی قرنطینه این دوره هم می گذرد اما حالا یک سال از شروع آن می گذرد و هنوز نمی دانیم تا چه زمانی این شرایط نگران کننده بین مرگ و زندگی و شرایط شکننده و پر استرس ادامه دارد. بسیاری از مردم در کشورهای مختلف و کشور خودمان در این دوران طولانی مدت در خانه ماندند و دورکاری کردند و برخی دیگر به واسطه شرایط زندگی و معیشت در محل کارشان حاضر بودند اما مسئله مشترک این بود که در دوران کرونا تنهایی همه آدمها عصر حاضر به اشکال مختلفی بزرگ و گسترده و چند بعدی شد. بسیاری از آدمها در شرایط سخت اقتصادی و مالی و بیکاری قرار گرفتند و بسیاری دیگر از خانواده خود دور ماندند و بسیاری دیگر خانواده خود را از دست دادند. با این وجود حتی اگر یک فرد صدمه زیادی ندیده باشد، باز هم کرونا با این حجم از استرس و فشار روانی که برای افراد ایجاد می کند برای همه افراد اثرات منفی داشته است؛ اثراتی که در طولانی مدت می تواند روح و روان و رفتارهای افراد را دگرگون کند. به همین دلیل انجمن حرفه ای روان شناسان اتریش توصیه هایی جدی را برای همه مردم دنیا که در شرایط نسبتا مشترکی هستند به زبانهای مختلفی از جمله زبان فارسی اعلام کرده است که برای ما در ایران می تواند مفید باشد. مسئله اینجاست که ماندن در خانه و قرنطینه شرایط استثنایی هستند که اکثر مردم هرگز تجربه نکرده اند و این می تواند از نظر روانی همگان را تحت تاثیر قرار داده و برای افراد استرس زا باشد. در به کارگیری این اقدامات رفتاری باید توجه داشت که اصولا افراد با هم متفاوت هستند و هرکدام از ما باید توصیه ای را در نظربگیریم که برای ما مناسب است.

  یک ساختار روزانه داشته باشید؛ در رختخواب خود نمانید، بلند شوید، لباس معمول بپوشید چرا که به زمان غذاخوردن و قوی بودن ما در موقعیت های استرس زا کمک می کند.

  به نقاط قوت خود فکر کنید؛ توانمندی هایتان در تحمل شرایط بحرانی به شما کمک می کنند.  تجارب مثبت شما در زندگی و تجربیاتتان منابع درونی شما هستند.

 تحرک داشته باشید! از نظر علمی ثابت شده که تحرک اثر معجزه آسای مثبتی بر ذهن و روان ما دارد. ورزش در یک فضای کوچک هم امکان پذیر است.  ویدیوهای اینترنتی پیشنهادات و برنامه های آموزشی خوبی ارائه می دهند.

  ساختار روزانه خود را با وضعیت فعلی تنظیم کنید؛ روی برنامه های قابل اجرا برنامه ریزی کنید تا احساس ضعف در یک موقعیت یا درماندگی نداشته باشید.

   از رسانه ها آگاهانه و به صورت هدفمند استفاده کنید؛ حقایق در مقابل سیل احساسات به ما کمک می کنند، مطالعات معتبر و روشن احساس امنیت دارند اما از کاربرد بی وقفه آنها خودداری کنید.

  ارتباطات اجتماعی خود را از طریق تماس های تلفنی و تصویری حفظ کنید؛ ارتباط با خانواده و گروه دوستان فشارهای روانی را کم می کند و می تواند احساسات را متعادل کند.

  استفاده از رسانه ها را به خصوص در مورد ویروس کرونا آگاهانه محدود کنید. روبه رو شدن مداوم با تصاویر و عکس هایی که حتی از طریق رسانه های معتبر منتشر می شود، آزار دهنده است.

  روی انرژی مثبت ها تمرکز کنید؛ موضوعات مثبت باعث آرامش و ثبات می شود. محتوای گفت و گو و برنامه های روزانه و تعاملات را مثبت نگه دارید.

  برای درک و بیان احساسات خود وقت بگذارید و به شکلهای مختلفی آن را بروز دهید؛ حرف زدن، یادداشت کردن، نقاشی، موسیقی یا مدیتیشن هر کدام شیوه های مختلفی هستند و اگر به این شیوه ها نمی توانید کمک حرفه ای (روان شناس) دریافت کنید.

  خودتان را مشغول کاری که دوست دارید کنید؛ کیک بپزید، کتاب بخوانید، فیلم ببینید، باغبانی کنید ... فرقی ندارد کدامیک، مسئله مهم این است که این مشغول بودن ترس، استرس و فشار ذهنی را کم می کند.

  زندگی در انزوا فشار روحی به همراه دارد و مهمترین هدف این است که این دوران را با کمترین استرس بگذرانیم. این دوران انزوا زمان مناسبی برای رسیدگی به مسائل خانوادگی نیست و پس تربیت فرزندان و یا حل مشکلات خانوادگی را برای زمان دیگری بگذارید.

  جدای از همسرتان روی برنامه شخصی و تفریح و یادگیری تمرکز کنید و زمانی از روز را به تنهایی بگذرانید اما در عین حال  فعالیتهای مشترک داشته باشید و قواعدی را طرح کنید که چطور از وقت بهترین استفاده را کنید.

  با زبان متناسب سن فرزند خود شرایط کنونی را توضیح بدهید و زمان استفاده ار تلویزیون، موبایل و کامپیوتر را برای فرزندتان محدود کنید.تا زمان با هم بودن در خانه داشته باشید.

  در این دوران با پدیده - تراکم استرس- رو به رو هستیم که می تواند با کوچکترین رفتار غیر معمول تبدیل به دعوا و یا رفتارهای خشونت آمیز شود.

  در شرایطی که همه اعضا در خانه هستند و فضا محدود است زمان و مکانی را برای تنهایی و آرامش یکدیگر اختصاص دهید و در صورت امکان از پیاده روی و حضور در فضای باز غافل نشوید.

  صبورتر از همیشه با خود و دیگران رفتارکنید، چرا که این شرایط، قطعا برای تمام اعضای خانواده یک شرایط بحرانی است. متوجه باشید که این دوران و تجربه سخت کوتاه مدت است و تمام می شود.

  فضای تنگ، عدم امکان تنها بودن، نداشتن حریم خصوصی می تواند به عصبانیت و خشونت بینجامد. به شکل فعال و آگاهانه از مقابله و بحث کردن پرهیز کنید.

  خشونت را در خود و دیگران تشخیص دهید و بشناسید؛ خشونت به شکل های مختلفی ایجاد می شود: کتک زدن، دادزدن، تحقیرکردن، محل نگذاشتن به دیگری به مدت طولانی و غیره از مصادیق خشونت هستند و لازم است با خودمان صادق باشیم.

  هنگام بروز رفتار خشونت آمیز در صورت امکان به یک اتاق دیگر بروید و نفس عمیق بکشید. با یکی از دوستانتان تلفنی صحبت کنید تا کمی آرام شوید.

 از رفتارهای تند و احساسات منفی، مضطربانه و پرخاشگر که ممکن است ایجاد خشونت کند، بپرهیزید. اگر متوجه شدید که دیگر بزرگسالان در خانه خشونت دارند، با آنها حرف بزنید و در صورت نیاز از مشاوره تلفنی کمک بگیرید.

 

شعر

دل من! باز مثل سابق باش

با همان شور و حال عاشق باش

مهر می ورز و دم غنیمت دان

عشق می باز و با دقایق باش

بشکند تا که کاسه ات را عشق

از میان همه تو لایق باش

خواستی عقل هم اگر باشی

عقل سرخ گل شقایق باش

شور گرداب و کشتی سنگین؟

نه اگر تخته پاره قایق باش

بار پارو و لنگر و سکان

بفکن و دور از این علایق باش

هیچ باد مخالف اینجا نیست

با همه بادها موافق باش

*حسین منزوی

 

ما با حالیم

شهاب مظفری خواننده ایرانی سبک پاپ است که از سال 87 با یک تکه قطعه به دنیای موسیقی معرفی شد اما در سال ۱۳۹۶ به یک خواننده مجاز تبدیل شد و اولین کنسرت خود را برگزار کرد. وی تاکنون چندین تک آهنگ و تنها یک آلبوم منتشر کرده که آن هم «تورو خواب دیدم» نام دارد. مظفری چند تک آهنگ پر طرفدار دارد که یکی از آنها قطعه شاد «ماباحالیم» است.

 

 عکاسی، بالن سواری، عشق و اندوه

کتاب «عکاسی، بالن سواری ،عشق و اندوه» اثری از نویسنده انگلیسی، جولین بارنز است که چهار سال بعد از مرگ همسرش منتشر شد. این نویسنده را در ایران معمولا با رمان درک یک پایان می شناسند. در دو جستار اول، بارنز در مورد بالن سواری، عکاسی، علم هوانوردی و یک رابطه خیالی که شاید شبیه کلاس تاریخی به نظر برسد صحبت می کند و در جستار سوم که می توان آن را هسته مرکزی کتاب در نظر گرفت از عشق خود به همسرش و البته اندوه و سوگ پس از مرگ او می نویسد. اما به طور کلی تمام اجزای کتاب درهم تنیده اند و اینکه عشق و اندوه چه ربطی به بالن سواری و عکاسی دارند، فقط با خواندن کتاب و صبر کردن تا آخر آن قابل درک است. بارنز در بخش آخر، کتابش را کامل می کند و تکه های پازل را در کنار هم قرار می دهد تا بیشتر و بهتر از عشق و البته از اندوه صحبت کند. عشق و اندوهی که خود او در شدیدترین حالت ممکن آن را تجربه کرده است. این کتاب را عماد مرتضوی ترجمه و انتشارات گمان منتشر کرده است.

 

قورباغه

 قورباغه مجموعه نمایشی به نویسندگی، تدوین و کارگردانی هومن سیدی و تهیه کنندگی علی اسدزاده، محصول سال ۹۹–۱۳۹۸ است که قرار است از 24 آذر به طور انحصاری از شبکه نمایش خانگی نماوا توزیع و پخش شود. این مجموعه داستانی درام و اجتماعی دارد که به مشکلات جامعه و تأثیرات آن بر روی هر فرد می پردازد. نوید محمدزاده ، صابر ابر، فرشته حسینی و سحر دولتشاهی بازیگران اصلی این سریال خانگی هستند.