مصرف روزانه گاز ایران از مرز ۷۰۰ میلیون مترمکعب گذشت

مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران اعلام کرد که مصرف روزانه گاز کل کشور در ۲۴ ساعت گذشته به ۷۰۷ میلیون مترمکعب رسید.

محمدرضا جولایی در این باره اظهار کرد: سهم بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده از این مقدار، ۴۸۱ میلیون مترمکعب بود که نسبت به مدت مشابه پارسال ۲.۴ درصد افزایش یافته است. وی ادامه داد: مصرف صنایع عمده هم ۱۲۱ میلیون مترمکعب و نیروگاه ها ۱۰۵ میلیون مترمکعب بوده است.  مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز تصریح کرد: در روز ۲۵ آبان ماه، مقدار گاز تزریق شده به شبکه خطوط سراسری ۷۶۱ میلیون مترمکعب بود که این مقدار نسبت به دوره مشابه پارسال افزایش ۵.۳ درصدی نشان می دهد. به گفته جولایی، در پی کاهش دمای هوا در بعضی از استان های کشور مصرف گاز طبیعی به ویژه در بخش خانگی افزایش یافته است که استان های شمالی کشور شامل گلستان، مازندران و گیلان، همچنین استان های خراسان شمالی و آذربایجان غربی رکورددار مصرف گاز طبیعی در کشور هستند. وی با تأکید بر لزوم مصرف بهینه انرژی، گفت: تأمین گاز مشترکان در کشور پایدار است، اما رعایت نکات ایمنی و صرفه جویی در مصرف گاز طبیعی برای همه مصرف کنندگان ضروری است.

حل مشکلات تأمین گاز با صرفه جویی ۱۰ درصدی

مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران، صرفه جویی در مصرف گاز را سبب بالابردن ارزش افزوده برای کشور دانست و تأکید کرد: اگر مشترکان گاز ۱۰ تا ۱۵ درصد در مصرف صرفه جویی کنند شرکت ملی گاز به اهداف خود می رسد.

جولایی اظهار کرد: مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران اجرای طرحی را با عنوان «اصلاح در سامانه موتورخانه های منازل و مراکز» کلید زدند که این طرح می تواند ۱۰ درصد مصرف گاز را کاهش دهد. وی با بیان اینکه در انتقال گاز کشور حدود هزار و ۸۵۰ کیلومتر خط لوله ۶ و ۹ به همراه پنج ایستگاه کنترل فشار را توسعه داده ایم، افزود: با اضافه شدن این خطوط، می توانیم گاز را از جنوب به سمت مرکز و شمال کشور انتقال دهیم. مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران گفت: با تدبیری که در شرکت انتقال گاز در نظر گرفته شده است، مدام خطوط رصد می شود تا اگر نشتی وجود دارد برطرف شود. جولایی گفت: مشترکان گاز اگر فقط ۱۰ تا ۱۵ درصد در مصرف صرفه جویی کنند همه مشکلات تأمین در شرکت گاز برطرف می شود و کشور در این زمینه به اهداف خود می رسد.

 

با ابتکار مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران فراهم شد

زمینه سازی برای انتقال دانش قراردادهای میدان محور نفت با دانشگاه ها

مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران با هدف انتقال دانش به دست آمده در قراردادهای میدان محور با دانشگاه ها به کارشناسان و متخصصان ذی ربط صنعت نفت، برنامه کلانی برای برگزاری کارگاه های آموزشی کاربردی تدارک دیده و در گام نخست این مسیر، کارگاه پروژه پژوهشی میدان آزادگان را برگزار کرده است. این کارگاه آموزشی سه روزه با عنوان دوره آموزشی - تخصصی Asphaltene and Wax InhibitorsDevelopment طی هفته گذشته (۱۸ تا ۲۰ آبان ماه) به صورت مجازی و با تدریس نگهدار حسین پور و محمدرضا رسایی (مدرسان انستیتو مهندسی نفت دانشگاه تهران) برگزار شد و با توجه به حوزه فعالیت شرکت های تابع شرکت ملی نفت ایران و ارتباط دستاوردهای این پروژه با نیازهای موجود در صنعت نفت، ۲۸ نفر از کارشناسان و متخصصان ذی ربط از شرکت های نفت و گاز اروندان، ملی مناطق نفت خیز جنوب، مهندسی و توسعه نفت، نفت فلات قاره ایران و مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران در این دوره شرکت کردند. براساس اعلام مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران، با توجه به ترکیب شرکت کنندگان که عموماً از افراد متخصص و با سابقه کاری مرتبط با تولید و بهره برداری در شرکت های تابع این شرکت بودند، طراحی محتوای دوره آموزشی به گونه ای انجام شد تا طی روزهای نخست و دوم به ترتیب مبانی تئوری ضروری ارائه شود و شرکت کنندگان به صورت کاربردی با الزام های آماده سازی چاه و نمونه گیری صحیح سیالات، صحت سنجی و اعتبارسنجی نمونه ها، پروتکل ها و دستورعمل های آزمایشگاهی و سرانجام تعبیر و تفسیر نتایج آزمایش های انجام شده در پروژه پژوهشی میدان آزادگان آشنا شوند.

در پایان دوره نیز نمونه های اولیه از بازدارنده های آسفالتین و وکس که از سوی انستیتو مهندسی نفت تولید شده است و نیز مقدار و بازده اثربخشی انواع بازدارنده ها ارائه شد تا این امکان به مدیران و کارفرمایان شرکت نفت داده شود که بر اساس ملاحظه های فنی و اقتصادی به انتخاب و استفاده بازدارنده بهینه از میان گزینه های مختلف بپردازند. ارزیابی های انجام شده شرکت کنندگان در این دوره آموزشی - تخصصی، رضایت بخش و حاکی از ارتقای سطح علمی و تجربه عملی ایشان بوده است. بر پایه نتایج مطالعات دانشگاه تهران در میدان آزادگان، انستیتو مهندسی نفت با توجه به مشکلات تولید چاه های سروک در میدان آزادگان به دلیل سنگینی نفت این لایه و چاه های فهلیان به دلیل رسوب آسفالتین در ستون چاه و تأسیسات، اقدام به فرمولاسیون و ساخت مواد شیمیایی نانوپایه کرده است که به نحو مؤثری به سبک سازی و کاهش گرانروی نفت سروک و نیز کنترل و کاهش رسوبات آسفالتین نفت فهلیان در مقیاس آزمایشگاهی منجر شده است. در مراحل بعدی انجام پروژه، ارزیابی عملکرد میدانی این مواد انجام می شود که می تواند در بهبود نرخ تولید چاه های سروکی و کاهش بسته شدن چاه های فهلیان مؤثر باشد.

در مسیر تحقق اهداف از پیش طراحی شده در قراردادهای میدان محور درباره توانمندسازی دانشگاه ها در رفع چالش های تولید و افزایش ضریب بازیافت میدان های واگذارشده، انستیتو مهندسی نفت دانشگاه تهران نسبت به تأسیس شرکت دانش بنیان بهره افزایان زاگرس شیمی نیز اقدام کرده است که راه اندازی این شرکت را می توان دستاورد عینی ارتباط صنعت و دانشگاه دانست، زیرا با توجه به دانش فنی توسعه یافته در پروژه پژوهشی میدان آزادگان، نتایج آن در قالب محصولات بازدارنده رسوب های آلی آسفالتین و واکس در نمایشگاه محصولات ساخت ایران ارائه و آمادگی لازم برای ارائه خدمات تجاری فرمولاسیون و ساخت انواع بازدارنده ها با توجه به شرایط خاص سیال هر مخزن و میدان ایجاد شده است. براساس این گزارش، در مجموع قراردادهای پژوهشی ازدیاد برداشت میدان محور که در دو مرحله با دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی امضا شده است، مطالعه فناورانه ۲۰ میدان نفتی و دو میدان گازی واگذار شده که مجموع آن بالغ بر نیمی از ذخایر نفت و ۴۰ درصد ذخایر گاز کشور را شامل می شود. به عبارت دیگر، هم اکنون ظرفیت های جامعه دانشگاهی و علمی برای مطالعات فناورانه حدود نیمی از ذخایر هیدروکربوری کشور به کار گرفته شده است.

 

وزارت نفت در زمینه تشریح دستاوردهای دولت در میان دستگاه های فعال قرار گرفت

دستیار ارتباطات اجتماعی رئیس جمهوری طی نامه ای، وزارت نفت را درباره تشریح دستاوردهای ۷ ساله دولت جزو فعال ترین دستگاه ها ارزیابی و از وزیر نفت، مدیران و روابط عمومی این وزارتخانه تشکر و قدردانی کرد. در متن نامه علی ربیعی، سخنگوی دولت به بیژن زنگنه، وزیر نفت آمده است:

«پیرو اهداف، سیاست ها و ملاحظات رسانه ای یک ساله دولت که مردادماه به دستگاه های اجرایی ابلاغ شده و گزارش عملکردی که آن وزارتخانه در هفته دولت امسال به دبیرخانه شورای اطلاع رسانی دولت ارسال کرده است، دستگاه متبوع درباره تشریح دستاوردهای هفت ساله دولت جزو فعال ترین دستگاه ها ارزیابی شده که لازم است از جنابعالی، مدیران و روابط عمومی آن وزارتخانه تشکر و قدردانی کنم. امید است در مدت زمان باقی مانده تا پایان دوره فعالیت دولت، دیگر اهداف و سیاست های تدوین شده در پیوست رسانه ای یادشده نیز مورد توجه قرار گیرد و شاهد تقویت امید و اعتماد عمومی در جامعه باشیم.»

 

با هدف تنظیم بازار محصولات پتروشیمی

مجوز واردات پلی پروپیلن و PET صادر شد

کمیته تخصصی پتروشیمی کارگروه تنظیم بازار، مجوز واردات دو محصول مهم پتروشیمی، پلی پروپیلن و PET را با هدف تنظیم بازار صادر کرد. دفتر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی اعلام کرد: کمیته تخصصی پتروشیمی کارگروه تنظیم بازار به دنبال رقابت های ایجادشده در بورس کالا در جریان معامله دو محصول پلی پروپیلن و PET، مجوز واردات این دو محصول مهم پتروشیمی را که مورد نیاز صنایع پایین دستی پتروشیمی است، صادر کرد. بر اساس این گزارش، تعدادی از مجتمع های پتروشیمی بر اساس مقررات و قوانین و با هماهنگی دفتر توسعه صنایع پایین دستی با هدف تأمین کامل نیاز کشور وارد می کنند.

 

صادرات فراورده های پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس آغاز شد

نخستین محموله صادراتی شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس فروخته شد. این محموله به تناژ ۳۰ هزار تن، نخستین محموله صادراتی ابرپروژه پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس است. پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس در صورت رسیدن به ظرفیت خوراک ۱۰۰ درصدی، سالانه حدود ۷۰۰ میلیون دلار برای کشور درآمدزایی خواهد داشت. بیدبلند خلیج فارس به عنوان بزرگ ترین طرح گازی غرب آسیا با سرمایه گذاری ۳.۴ میلیارد دلار، اکنون در مرحله بهره برداری قرار گرفته است و در آینده بسیار نزدیک به طور رسمی افتتاح می شود.