رئیس جمهوری:

هدف اصلی بودجه ۱۴۰۰ قطع وابستگی مستقیم به درآمدهای نفتی است

رئیس جمهوری با بیان اینکه لایحه بودجه ۱۴۰۰ در چارچوب برنامه کلی اصلاح ساختار بودجه و سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی تدوین می شود، گفت: هدف اصلی بودجه ۱۴۰۰ کاهش تصدی گری های دولت و قطع وابستگی مستقیم بودجه به نفت است. حسن روحانی، در نشست ستاد هماهنگی اقتصادی، درباره چارچوب بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور گفت: هدف اصلی بودجه سال ۱۴۰۰ بر کاهش هزینه ها، افزایش درآمدها، کاهش تصدی گری های دولت، توسعه دولت الکترونیک، قطع وابستگی مستقیم بودجه به نفت، رونق و جهش تولید و اجرای سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی استوار شده است. وی افزود: لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ در چارچوب برنامه کلی اصلاح ساختار بودجه، سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی، با رویکردهای رشد بلندمدت از طریق تمرکز بر صادرات غیرنفتی، مقابله فعالانه با شیوع ویروس کرونا و کاهش آثار منفی اقتصادی آن، تسریع در تکمیل طرح های تملک دارایی های تولید، تسهیل فضای کسب وکار، توجه به معیشت مردم با اولویت کالاهای اساسی و توسعه الگوی مشارکت عمومی - خصوصی تدوین می شود. رئیس جمهوری تصریح کرد: بودجه دستگاه ها باید فرصت ها و منابع جدید درآمدی غیرمتکی به نفت برای کشور ایجاد کند، بدون اینکه سبب بهم خوردگی تعادل قیمت کالاها و خدمات در همان بخش یا سایر بخش ها و دستگاه ها شود. همچنین چالش های پیش روی کشور را که با بودجه در ارتباط است حل کند و سبب تسهیل فرآیند اجرایی بودجه شود. روحانی گفت: تقویت و حمایت از تولید و ساخت داخل و تمرکز بر سیاست توسعه صادرات به ویژه صادرات غیرنفتی با تأکید خاص بر کشورهای همسایه و اوراسیا و ایجاد روابط بلندمدت تجاری و کاهش تعرفه ها در توافق های دو یا چندجانبه بین المللی از اصلی ترین ابزارها برای مقابله با تحریم ها، هدف گذاری شده است.

 

معاون اول رئیس جمهوری:

ایران از سهمیه و حق صادرات نفتی خود چشم پوشی نمی کند

معاون اول رئیس جمهوری گفت: کاهش اتکا به درآمدهای نفتی در تنظیم بودجه سال آینده لحاظ می شود، البته این به معنای آن نیست که ما از سهمیه و حق صادرات نفتی خود چشم پوشی کنیم، دولت ایران هیچ گاه از حق ملت خود نمی گذرد.

اسحاق جهانگیری در نشست ستاد اقتصاد مقاومتی با بیان اینکه تحریم ها و شیوع کرونا فشارهای مضاعفی بر بودجه کشور وارد کرده است، گفت: به فضل الهی این دوره سخت را پشت سر خواهیم گذاشت و تصور دشمنان ایران که فکر می کردند ایران دچار کسری بودجه شدیدی شده است و اقتصادش فرو خواهد ریخت، باطل می شود.

وی با بیان اینکه با وجود همه سختی ها و دشواری ها که بر دولت و ملت ایران گذشت با همتی که مدیران کشور در موضوع بودجه از خود نشان دادند، موفق شدیم تاکنون از این مرحله عبور کنیم، افزود: هرچند برخی نمی خواهند قدر این زحمات را بدانند و حرف هایی را بر زبان جاری می کنند که جز دلسرد کردن مدیریت کشور ثمری ندارد. جهانگیری با تبیین برنامه ریزی های انجام شده در ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی برای مقاوم کردن اقتصاد کشور در برابر تکانه های خارجی، اظهار کرد: اجرای برنامه های اولویت دار اقتصاد مقاومتی شرایط کشور را روز به روز بهتر کرد، به طوری که در آغاز کار دولت تدبیر و امید ناگهان قیمت نفت به ۳۰ دلار برای هر بشکه کاهش یافت، اما برای هیچ کدام از شاخص های کلان اقتصادی نظیر تورم، صادرات و مقدار تولید مشکلی پیش نیامد و تغییری ایجاد نشد.

وی ادامه داد: در دوره جدید تحریم ها که باید به واقع از آن به عنوان جنگ اقتصادی یاد کرد، آمریکایی ها به دنبال فروپاشی ایران بودند و حتی تا آنجا رفتند که جنگ نظامی را نیز چاشنی کار خود کنند، ترور سردار شهید سلیمانی و برخی اتفاقات دیگر در منطقه خلیج فارس نشانه های تصمیم های آنها بود، البته برخی اتفاقات را نمی توان در مقطع کنونی عنوان کرد و شاید در شرایط دیگر بتوانیم برای مردم تبیین کنیم که دشمنان چه برنامه ریزی هایی برای کشور انجام داده بودند. بی شک هیچ کس نمی تواند انفجار در یک نفتکش ایرانی را موضوعی اقتصادی قلمداد کند، دولت اجازه نداد در این شرایط سخت، اقتصاد کشور فرو بپاشد.

معاون اول رئیس جمهوری گفت: هدف آمریکا اقتصاد ایران نبود می خواستند ایران را از هم بپاشانند. در این مقطع حساس مردم ایران مشکلات را تحمل کردند و دولت هم فشار زیادی را متحمل شد که این مقاومت در تاریخ ماندگار خواهد شد.

 

سخنگوی دولت:

نفت و گاز واگذاری های مهمی در بورس خواهد داشت

سخنگوی دولت گفت: با شرایطی که بورس پیدا می کند دارایی های بسیار مهمی را در فرآیند واگذاری داریم، دارایی هایی که به موقع اعلام می شود و بدون شک استقبال خوبی هم از عرضه این دارایی ها در حوزه نفت و گاز می شود. علی ربیعی، در نشست خبری گفت: امروز تفسیر نادرستی از تلاش های دولت انجام می شود. نمی دانم چرا عده ای از اینکه می گویند مسئله آمریکا به ما ربطی ندارد، اما خودشان خوشحال یا ناراحت می شوند. فارغ از اینکه در انتخابات آمریکا چه گذشته، یک تفسیر نادرست از فعالیت های دولت صورت گرفته اگر ما از تحریم صحبت کرده ایم و از تحریم گران حرف زدیم این به عنوان چشم دوختن به خارج نیست. اگر ما از به دست آوردن حق ایرانیان از فرصت جهانی برای توسعه گفتیم از عقب راندن تحریم حرف زدیم، باید به طور جدی با آثار تحریم مقابله کرد، اما تحریم را هم باید عقب راند. وی با اشاره به افزایش ۱۵ درصدی صادرات و صادرات غیرنفتی در چند ماه اخیر افزود: کدام دولت زندگی بدون نفت و بودجه بدون نفت را تجربه کرده است. مقایسه کنید و منصفانه سخن بگویید. هیچ دولت و هیچ قوه ای در ایران و در هیچ کجای دنیا نمی تواند بگوید که من کاستی نداریم. همه دولت های دنیا و همه قوا و مجالس دنیا کاستی دارند. ما ادعا نمی کنیم که نقد نیاز نداریم، اما تحولات جهانی در حوزه بین الملل به سرعت در حال تغییر است و ما نیازمند این هستیم که با انسجام از فرصت هایی که به دست می آید، برای احقاق حقوق مردم استفاده کنیم.  سخنگوی دولت به موضوع بازار بورس نیز اشاره و تصریح کرد: با شرایطی که بورس پیدا می کند دارایی های بسیار مهمی را در فرآیند واگذاری داریم. دارایی هایی که به موقع اعلام می شود و بدون شک استقبال خوبی هم از عرضه این دارایی ها در حوزه نفت و گاز انجام می شود. ربیعی در پاسخ به پرسشی درباره تصویب طرح قیر رایگان در مجلس شورای اسلامی گفت: طرح نهایی که به تصویب شورای نگهبان رسیده، دارای چارچوب مشخص و براساس دیدگاه های کارشناسی، نهایی شده است و قابلیت اجرایی دارد. وی با بیان اینکه دولت تنها از محل اعتبارات عمرانی قیر خریداری می کند و در اختیار دستگاه های اجرایی مشخص قرار می دهد، عنوان کرد: تصور همکاران من در سازمان برنامه و بودجه این است که این طرح نسبت به طرح پیشین تبعات منفی کمتری دارد.

 

عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی:

صنعت پتروشیمی سد تحریم را شکست

عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: ایران تحت هیچ شرایطی تسلیم نمی شود و با وجود تحریم ها، صنعت نفت و پتروشیمی خود را توسعه می دهد. عبدالکریم جمیری با تأکید بر اینکه ایران در حال توسعه ظرفیت ها در صنعت پتروشیمی است و به جهش سوم در این صنعت نیز می رسد گفت: صنعت پتروشیمی ایران هم اکنون در مسیر توسعه گام برمی دارد و البته در عرصه جهانی نیز تأثیرگذار بوده است، تحولات صنعت نفت و پتروشیمی ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی با پیش از آن قابل مقایسه نیست، ایران در این صنعت جهش قابل توجه ای داشته است. وی به بهره برداری از طرح های مهم پتروشیمی در چند سال اخیر اشاره کرد و افزود: در چند سال گذشته همچنین امسال، چند طرح پتروشیمی در کشور به بهره برداری رسید و این در حالی انجام شد که تحریم ها نیز بر کشور سایه افکنده است. عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: کشور به سمت اهداف خود در تولید نفت و پتروشیمی حرکت می کند و با تلاش و همت به هدفش در افزایش تولید محصولات نیز می رسد، کما اینکه ارزآورترین صنعت کشور هم اکنون صنعت پتروشیمی قلمداد می شود. این موارد نشان می دهد هرچند تحریم هزینه هایی به کشور تحمیل می کند، اما قطار توسعه به ویژه توسعه صنعت پتروشیمی را متوقف نمی کند.

 

پایبندی ۹۶ درصدی اوپک پلاس به توافق کاهش تولید نفت

 یک منبع اعلام کرد که پایبندی اوپک پلاس به توافق کاهش تولید این ائتلاف در ماه اکتبر ۹۶ درصد بود. به گزارش خبرگزاری رویترز، یک منبع اوپک پلاس روز دوشنبه (۲۶ آبان ماه) اعلام کرد که پایبندی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (اوپک پلاس) به توافق کاهش تولید این ائتلاف در ماه اکتبر کاهش یافت و به ۹۶ درصد رسید. پیش از این و با جبران تخطی تولیدکنندگانی که به این توافق پایبند نبودند، سطح پایبندی این ائتلاف ۱۰۱ درصد بود. به گزارش رویترز، آماری که یک منبع اوپک پلاسی روز دوشنبه (۲۶ مردادماه) ارائه داد نشان می دهد این ائتلاف در جبران تولید بیش از حد ماه های گذشته برخی اعضا در ماه اکتبر پیشرفت کمی داشته است. این منبع گفت: حجم کاهش تولید جبرانی مورد نیاز در ماه اکتبر ۲ میلیون و ۳۵۰ هزار بشکه در روز بود.  منابع پیش از این گفته بودند این رقم در ماه سپتامبر ۲ میلیون و ۳۳۰ هزار بشکه در روز بوده است.

 تحقق پایبندی ۱۰۱ درصدی اوپک پلاس به توافق کاهش عرضه در اکتبر

کمیته مشترک وزارتی نظارت بر توافق اوپک و غیراوپک ضمن تأکید بر لزوم پایبندی اوپک پلاس به توافق تاریخی کاهش عرضه نفت، اعلام کرد: تولیدکنندگان عضو ائتلاف اوپک پلاس با هدف ثبات بخشی به بازار نفت در بازه زمانی مه تا اکتبر ۲۰۲۰ در مجموع یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون بشکه از عرضه نفت خام جهان کاسته اند.

به گزارش دبیرخانه اوپک، به نقل از دبیرخانه اوپک، بیست و چهارمین نشست کمیته مشترک وزارتی نظارت بر توافق تولیدکنندگان عضو و غیرعضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) موسوم به JMMC (سه شنبه، ۲۷ آبان ماه) به ریاست عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی و همکاری الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه از طریق ویدئوکنفرانس برگزار شد.

این کمیته گزارش ماهانه تهیه شده از سوی کمیته مشترک فنی اوپک و غیراوپک (JTC) و تازه ترین تحولات بازارهای جهانی نفت از زمان آخرین نشست خود در ۱۹ اکتبر امسال (۲۸ مهرماه) و چشم اندازهای بازار را برای نیمه نخست سال ۲۰۲۱ بررسی کرد.

این کمیته داده های مربوط به تولید نفت خام در اکتبر ۲۰۲۰ را بررسی و از عملکرد مثبت کشورهای عضو و غیر عضو اوپک شرکت کننده در توافقنامه همکاری (Declaration of Cooperation) و پایبندی ۱۰۱ درصدی آنها استقبال کرد.

این کمیته یادآور شد که در بازه زمانی ماه های مه و اکتبر سال جاری میلادی، کشورهای اوپک و غیر اوپک، با در نظر گرفتن کاهش تولید داوطلبانه بعضی از اعضا، در مجموع حدود یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون بشکه از عرضه جهانی نفت خام کاسته اند. این کاهش تولید نقش مؤثری در برقراری دوباره توازن بازار داشته است. افزون بر این، کشورهای خاطی برای جبران تخطی خود در ماه های پیش، در مجموع روزانه ۷۶۸ هزار بشکه از تولید خود کاستند که این مسئله سبب دستیابی به پایبندی ۹۹.۵ درصدی این ائتلاف به تعهدهای خود از ماه مه تاکنون شده است.

کمیته وزارتی نظارت بر توافق کاهش عرضه تولیدکنندگان عضو و غیرعضو اوپک همچنین به ویژه از کشورهای امارات و آنگولا که فراتر از انتظار عمل کرده اند قدردانی کرد.

این کمیته به تقاضای زیاد نفت در آسیا و اخبار مثبت ساخت واکسن های احتمالی برای مقابله با ویروس کرونا که تحت الشعاع دوباره ابتلا به ویروس کرونا در اقتصادهای بزرگ قرار گرفته اند اشاره کرد.