مدیرعامل گروه پتروپارس در گفت و گو با «مشعل»:

فــاز   11 حسن ختام پارس جنوبی

  مشعل     « میدان گازی پارس جنوبی،  نمادی از جهاد و فعالیت غرورآفرین کارکنان خدوم صنعت نفت است که طی دو دهه گذشته از گردنه وابستگی عبور کردند و به قله توانمندی و خودکفایی رسیدند، به گونه ای که اکنون با افتخار می توانیم بگوییم فاز 11 پارس جنوبی، با شرکت های ایرانی در حال توسعه است.» این بخشی از صحبت های مدیرعامل گروه پتروپارس در گفت و گو با هفته نامه «مشعل» با محور فاز 11 پارس جنوبی است.  سال ۹۹ را می‎توان سال توسعه فاز ۱۱ میدان گازی پارس جنوبی دانست؛ سالی که آخرین بلوک این میدان پس از حدود یک دهه کش و قوس، وارد فاز عملیاتی شد تا بارقه های امید برای تکمیل بزرگترین میدان گازی جهان پر رنگ شود. این طرح ملی در مسیر پر فراز و نشیب خود، تیر سال 1396 و در فضای پس از برجام، طی قراردادی به مشارکت توتال، CNPCI و پتروپارس واگذار شد و در صدر اخبار قرار گرفت؛ اما با خروج آمريکا از برجام و انصراف شرکت توتال فرانسه و شرکت CNPCI چین، از ادامه فرایند توسعه، مهر سال 1398 و با اعلام رسمی وزارت نفت، توسعه کامل این میدان به عهده پتروپارس گذاشته شد تا این شرکت ایرانی، آغاز کننده و پایان دهنده میدان مشترک پارس جنوبی باشد. در نهایت طلسم آغاز فعالیت اجرایی توسعه فاز 11 پارس جنوبی در سال جهش تولید شکسته شد و با وجود مشکلات ناشی از تامین منابع و فراگیری ویروس کرونا، عملیات بارگیری، حمل و نصب نخستین جکت و استقرار دکل حفاری در موقعیت خود در این سال به سرانجام رسید تا یک گام به توسعه آخرین فاز بزرگترین میدان گازی جهان نزدیک تر شویم.حمیدرضا مسعودی، مدیرعامل گروه پتروپارس در گفت و گو با هفته نامه «مشعل» به بررسی ابعاد مختلف این طرح ملی پرداخته و فرایند توسعه آن را تشریح کرده است که در ادامه می آید:

 با توجه به آغاز فعالیت رسمی فاز ۱۱ پارس جنوبی از اردیبهشت ماه تاکنون، چه اقدام ها و فعالیت هایی انجام شده است؟

از زمان آغاز فعالیت های رسمی طرح فاز ۱۱ پارس جنوبی تا اردیبهشت سال جاری، انجام مطالعات مهندسی مرحله اول این طرح به سرانجام رسید و پس از تکمیل مراحل ساخت، عملیات حمل جکت (چهارپایه) به موقعیت سکوی   انجام شد. اول خرداد نیز عملیات نصب جکت با برقراری ارتباط تصویری و دستور رئیس جمهور انجام شد. از جمله فعالیت های مهم در این طرح ملی، برگزاری مناقصات بیش از ۵۰ بسته قراردادی از جمله تأمین دکل حفاری، سرویس ها و کالاهای حفاری، لجستیک دریایی شامل شناورهای پشتیبانی و خدماتی، هلی کوپتری، تامین لوله های 32 و 5/4 اینچ و اجرای خطوط لوله زیر دریایی، مطالعات زیست محیطی برای اخذ مجوزهای مربوط از سازمان حفاظت محیط زیست، مطالعات ژئوفیزیک و عملیات آماده سازی محیط برای استقرار دکل حفاری بود که عمدتا نهایی و یا در مراحل پایانی قرار دارد.

   با توجه به آغاز شمارش معکوس برای عملیات حفاری فاز ۱۱، چه فعالیت و عملیاتی در حال انجام است و چه روندی را طی می کند؟

قراردادهای سرویس های حفاری مورد نیاز برای آغاز عملیات حفاری، به پیمانکاران منتخب ابلاغ و بازرسی های فنی و تخصصی از کارگاه و تجهیزات این پیمانکاران انجام شده و مناقصات تامین کالاهای مورد نیاز عملیات حفاری به پایان رسیده و کالاهای اولویت دار با هدف شروع عملیات حفاری تامین و اقدام های لازم به منظور ارسال به دکل حفاری در دست انجام است و شناورهای پشتیبانی و خدماتی آماده به کار و آماده ارائه خدمات به دکل حفاری هستند، همچنین شیوه نامه های سختگیرانه مقابله و پیشگیری از گسترش ویروس   تهیه و به پیمانکاران دکل حفاری و سرویس های حفاری ابلاغ شده است.

  پیش بینی می کنید عملیات حفاری چه زمانی آغاز شود؟

دکل حفاری با استفاده از سه شناور کشنده در 9 آبان سال ۱۳۹۹ از محل قبلی خود در میدان نفتی نوروز حرکت کرد و 14 آبان به موقعیت طرح فاز ۱۱ رسید، پیش بینی می شود پس از انجام تست های عملکردی مورد نیاز و تایید تیم بازرسی فنی و حفاری شرکت پتروپارس، عملیات حفاری در آخرین بلوک میدان پارس جنوبی در آذرماه آغاز شود.

   ادامه فعالیت در فاز ۱۱ شامل چه مواردی است و چه اقدام هایی قرار است انجام شود؟

علاوه بر تمرکز بر انجام بدون وقفه عملیات حفاری و تأمین بموقع منابع مورد نیاز، بازرسی و نظارت مداوم حین ساخت از شرکت های سازنده قطعات و تجهیزات و کالا برای اطمینان از دستیابی به بهترین کیفیت با حساسیت بالا در حال انجام است. انجام مناقصات و نظارت بر قراردادهای مربوط به بخش سطح الارضی از جمله پیمانکاران اجرای خط لوله و نصب سکو، خرید قطعات یدکی مورد نیاز سکو، آماده سازی سایت پشتیبانی، نگهداری و تعمیرات مربوط به زمان بهره برداری و تولید سکو از دیگر اقدام های در حال اجراست.

   شما این پروژه را کاملا ایرانی اعلام کرده اید. چه تعداد شرکت و مجموعه در حال فعالیت و مشارکت هستند؟

قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی، ملاک عمل پتروپارس بوده و تمام تلاشمان بر این است که سهم ساخت داخلی را در این طرح به حداکثر ممکن برسانیم و با رشد و توسعه تولیدکنندگان و پیمانکاران داخلی، در اجرای ابلاغیه‎های وزارت نفت برای استفاده از ظرفیت‎های داخلی پیشقدم باشیم. به طور کلی ۳۰ قرارداد تعیین تکلیف شده ابتدایی این طرح به طور کامل  با پیمانکاران و سازندگان ایرانی منعقد شده و یا در مرحله نهایی انعقاد قرارداد است. از جمله مراحل مهندسی تا ساخت و نصب نخستین جکت این فاز از سوی پیمانکاران و با تجهیزات داخلی انجام شد. همچنین برای انجام خدمات و سرویس های حفاری، به طور کامل از پیمانکاران ایرانی استفاده می شود و ساخت و تامین لوله های جداری و بخشی از کالای حفاری به شرکت های سازنده داخلی سفارش گذاری شده است. هدف و میثاق ما در اجرای فاز 11 پارس جنوبی، بهره مندی از ظرفیت کشور و استفاده حداکثری از توان داخل است.

 

  با توجه به اینکه «مشعل» هفته نامه کارکنان صنعت نفت است، از سختی کار و مشکلات فعالیت در فاز ۱۱ بویژه عملیاتی که اکنون در حال انجام است، بفرمایید.

بنا به فرمایش مقام معظم رهبری، فعالیت کارکنان، متخصصان و فعالان صنعت نفت، کار فی سبیل الله است و وعهده الهی بر پیروزی آنان است.

بنابراین همکاران صنعت نفت سربازان گمنامی هستند که در این جنگ نابرابر اقتصادی در حال جان فشانی و ایثارند. میدان گازی پارس جنوبی نیز نمادی از جهاد و فعالیت غرورآفرین کارکنان خدوم صنعت نفت است که طی دو دهه گذشته از گردنه وابستگی عبور کردند و به قله توانمندی و خودکفایی رسیدند، به گونه ای که اکنون با افتخار می توانیم بگوییم فاز 11 پارس جنوبی با شرکت های ایرانی در حال توسعه است. البته مشکلاتی هم در حوزه تامین منابع و شیوع ویروس کرونا وجود دارد که گاهی ناهمواری هایی ایجاد می کند، اما امید است با تلاش مستمر همکاران شرکت پتروپارس و همیاری همیشگی شرکت ملی نفت ایران اثرات این مشکلات به حداقل ممکن کاهش یابد و تولید اولیه از این فاز در کوتاه ترین زمان ممکن محقق شود.