توصیه های آرامبخش برای روزهای سخت

مشعل   آنچه این روزها بخش زیادی از مردم دنیا و ما و هموطنانمان می گذرانیم، لحظات، ساعات و روزهایی سخت و پراسترس و شاید تلخ باشد، روزهایی که با استرس بیماری و حتی مرگ و شرایط سخت مالی و بیکاری و... همراه شده است. بسیاری از افراد در همین دوران شیوع ویروس کرونا و شرایط اجتماعی و اقتصادی حاکم بر جامعه، شاید اعضای خانواده، دوستان و بستگان و عزیزی را از دست داده باشند و این غم برای آنها سنگین بوده باشد. همه ما هر روز اخبار منفی و نگران کننده از محیط اطرافمان، محیط کار و فضای مجازی و شبکه های متعدد خبری می شنویم که ممکن است ما را با ناامیدی یا نگرانی های بیشتر مواجه کند. از آنجایی که هر کدام از ما ظرفیت پذیرش، توانایی در پذیرش این شرایط و قابلیت مقابله متفاوتی داریم خوب است درباره شیوه هایی که می تواند به حفظ آرامش ما در روزهای سخت کمک کند، مروری داشته باشیم. برخی از این شیوه ها فراگیری دارد و می توان به شکل جمعی آن ها را به کار برد و برخی دیگر متناسب با نوع شخصیت و شرایط زندگی هر فرد متفاوت است.

  آرامش مقطعی در لحظات سخت

چند توصیه است است که برای مواقع اضطراری می تواند به کمک ما بیاید تا آرامشمان را حفظ کنیم. بهتر است در این لحظات لازم است آرام باشید و خوب فکر کنید و احتمالا تصمیمی بگیرید، اول از همه مراقب بدن خود باشید و نفس عمیق بکشید. در موقعیت استراس زا نفسهای عمیق و ممتد می تواند به افزایش اکسیژن رسانی به مغز و گردش خون کمک کند. سعی کنید عضلات خود را رها کنید؛ معمولا قسمت هایی از بدن مانند فک، شانه ها یا عضلات دیگر در شرایط فشار عصبی دچار گرفتگی می شوند. بهتر است عضلات را رها کنید یا ماساژ مقطعی بدهید. در مرحله بعد باید تلاش کنید از فکر و خیال بیهوده و منفی اجتناب کنید. لزومی ندارد در همان لحظات به همه ابعاد منفی و ناشناخته و احتمالی آن ماجرا فکر کنید. به این فکر کنید که آن مسئله تنها برای شما رخ نمی دهد و در همین لحظات ممکن است هزاران نفر دیگر در همین شرایط باشند. در عین حال برای بهبود حالتان خوب است به مکان آرامی بروید و تنها باشید، کمی پیاده روی کنید، به موسیقی مورد علاقه تان یا موسیقی آرام گوش کنید و با شناختی که از خود دارید نگذارید آن عصبانیت، ناراحتی یا استرس لحظه ای آسیبی جدی به شما بزند.

یادآوری داشته ها برای سختی های طولانی

بسیاری از افراد در شرایط سخت و روزهایی پرفشار ممکن است شروع به تناقض گویی کنند و فراموش کنند در چه شرایطی بوده اند و چه دارایی هایی داشته اند. این شرایط برای افراد آسیب دیده در شرایط سخت معمول است. به همین دلیل خوب است با توجه به ندای درونی و قدرتی که در درونمان داریم برای خودمان یادآوری کنیم که به عنوان نمونه هنوز یک تن سالم دارم! هنوز خانواده ام سالم هستند! هنوز دور هم هستیم و غذایی برای خوردن و دلیلی برای شادی داریم! اینها موضوعات کمی نیستند اما معمولا فراموش می کنیم که داشته هایمان چقدر ارزشمند هستند. درعین حال در مواقع سخت بسیاری از ما ممکن است اصول اخلاقی و ارزش های درونی و حتی مذهبی کمرنگی داشته باشد، به نظر می رسد این اصول اخلاقی و ارزش های درونی معمولا زمینه ساز آرامش افراد است

تمرکز روی موضوعات مهم

بسیاری از موضوعات و افکاری که در لحظات و شرایط سخت و تلخ و پر استرس به ما روی می آورد، لزوما مربوط به آن زمان نمی شود و لازم است از خودمان دورشان کنیم. به همین دلیل توصیه شده که هر نوع فکر و خیال و نگرانی که در آن زمان الزامی و اضطراری نیست را از خودمان دور کنیم. برای این دور کردن افکار اضافی که حواس ما را به سمت موضوعات منفی می کشاند هم خوب است حرکتی فیزیکی مثل دویدن انجام دهید، چیزی شیرین یا خوراکی که دوست دارید را بخورید و یا به هر روشی دیگر در همان لحظات ذهنتان را مشغول کنید. آداب مذهبی، مراقبه های شخصی، یوگا و هر اقدام دیگری که آرامش روحی را به شما برمی گرداند و می توانید تمرکز بیشتری بر شرایط داشته باشید می تواند کمک کننده باشد.

آینده کوتاه مدت را در نظر بگیرید

همه ما آرزوها و اهداف بلند مدت و زیبایی را در سر می پرورانیم. احتمالا آرزوها و اهدافی داریم که ممکن است در شرایط سخت پیش رو و با توجه به شرایط اقتصادی آنها را از خودمان دور ببینیم اما لازم است بدون فکر های منفی آنها را برای آینده دورتر بگذاریم و فعلا به اهداف و برنامه های کوتاه مدت تر فکر کنیم. به عنوان نمونه در شرایطی که همه با بیماری و خطر احتمالی مرگ با ویروس کرونا رو به رو هستند، دیگر سفر به دور اروپا یک برنامه اصلی نیست، فعلا مهم ترین هدف ما باید سلامتی و ایمنی خود و خانواده مان در محیط خانه و بیرون از خانه باشد. همین نگاه منطقی به اهداف و آرزوها می تواند به ما کمک کند.

از اخبار و باورهای منفی دور بمانید

حالا دیگر دوره و زمانه ای شده که اگر در کل یک روز هیچ رسانه ای را چک نکنید و تلویزیون روشن نباشد و کل روز را در آرامش بگذرانید و کتاب بخوانید، لزوما خبر خاصی را از دست نمی دهید. اگر هم خبر مهمی باشد بالاخره از طریق خانواده و دوستان و... به نحوی به شما می رسد. بسیاری از افراد در این شرایط سخت ترجیح می دهند تنها یکبار آن هم در ساعت های پایانی شد (نه لزوما قبل از خواب) مروری کوتاه بر اخبار مهم آن روز داشته باشند و ایمیل ها و پیام هایشان را چک کنند. در این شرایط حجم کمتری از اخبار منفی و پر استرس به آنها وارد می شود.

 

شعر

حقیقت دارد

تو را دوست دارم

در این باران

می خواستم تو

در انتهای خیابان نشسته باشی

من عبور کنم

سلام کنم

لبخند تو را در باران

می خواستم

می خواهم

تمام لغاتی را که می دانم

برای تو به دریا بریزم

دوباره متولد شوم

*احمدرضا احمدی

 

 عشق دیرین

سالار عقیلی خواننده موسیقی سنتی ایرانی است. گفته شده که در جشنواره موسیقی فجر سال ۱۳۷۵، سالار عقیلی در ۱۸ سالگی، برای نخستین بار به روی صحنه آمد و موجب حیرت تماشاچیان شد. عقیلی پس از این اجرا برای همکاری با ارکستر ملی به رهبری فرهاد فخرالدینی دعوت شد. او در این سال ها آلبوم ها و تک قطعه های بسیار معروف و شنیدنی را ساخته است که یکی از آنها آلبوم «عشق دیرین» است. این آلبوم با اشعار شاعرانی همچون عارف قزوینی، رهی معیری، خوانده شده است و قطعه ای با همین نام طرفداران زیادی دارد.

 

مستأجر

کتاب مستأجر با عنوان اصلی Le Locataire نام رمانی طنز، سورئال، سیاه و صد البته تکان دهنده از نویسنده فرانسوی، رولان توپور است. کتاب درباره مرد جوانی به نام «ترلکوفسکی» است که به دنبال آپارتمان جدیدی برای سکونت می گردد ولی هنگامی که کمی از سکونتش در آپارتمان می گذرد، متوجه اتفاقاتی مشکوک و رفتارهای عجیب و غریب از سوی همسایگانش می شود تا این که فکر می کند همسایگان در حال پی ریزی توطئه ای علیه جان او هستند.

روا ست اگر بخواهیم به طنز بودن داستان شک کنیم، اما جای هیچ شکی در سیاه و تکان دهنده بودن رمان نیست. با آن پایان عجیبش که آدمی را در تعلیق نگه می دارد، همانند دیگر آثار «گروتِسک» که مخاطب را میان «خندیدن» و «وحشت کردن» و یا میان «مضحک بودن» و «سیاه بودن محتوا» معلق نگه می دارد. این رمان برای اولین بار در سال ۱۹۶۴در فرانسه چاپ شد. رولان توپور نویسنده داستان تلاش کرده در این کتاب درباره مسخ تدریجی و از دست دادن هویت اصلی «ترلکوفسکی» یا به عبارتی انسان مدرن حرف بزند. گفتنی است این کتاب را کورش سلیم زاده ترجمه و انتشارات چشمه نیز منتشر کرده است.

 

روزهای نارنجی

این فیلم اولین اثر سینمایی آرش لاهوتی، درباره آبان، زنی ۴۵ ساله است که واسطه استخدام کارگران فصلی است و در این مسیر با مشکلاتی رو به رو می شود. هدیه تهرانی، علی مصفا و مهران احمدی از جمله بازیگران اصلی این فیلم هستند که بخشی از آسیب های اجتماعی را روایت می کند. این فیلم این روزها در حال اکران است اما اگر شرایط حضور در سینما را ندارید می توانید از سایتهای فروش فیلم آنلاین آن را دریافت کنید.