رئیس جمهوری:
کم کردن فشار بر اقشار کم برخوردار هدف اصلی دولت است
رئیس جمهوری گفت: گذر از شرایط کنونی اقتصادی با هدف کم کردن فشار بر اقشار کم برخوردار هدف اصلی دولت بوده که این موضوع امکان پذیر است. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، دکتر حسن روحانی، روز سه شنبه (۲۹ مهرماه) در نشست ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، پس از گزارش رئیس کل بانک مرکزی و وزیران صنعت، معدن و تجارت و اقتصاد و دارایی از وضع اقتصادی کشور در ۶ ماه نخست سال و اقدام های برنامه ریزی شده برای مدیریت بخش پولی، ارزی و تجاری کشور در ماه های باقیمانده، گفت: گذر از شرایط کنونی اقتصادی با هدف کم کردن فشار بر اقشار کم برخوردار هدف اصلی دولت بوده که این موضوع امکان پذیر است. وی افزود: در شرایط کنونی، استفاده از ظرفیت ها و سازوکارهای اقتصادی کشور و اتخاذ تدابیر ویژه برای تأمین کالاهای اساسی مردم و مواد اولیه کارخانجات و مقابله با تحریم های ظالمانه دشمن که به قصد فلج کردن تولید و اقتصاد وضع شده اند، از اولویت های برنامه اقتصادی دولت است. رئیس جمهوری تمهیدات لازم در حوزه سیاست های تجاری کشور، تأمین منابع لازم برای ادامه طرح های عمرانی با فروش سهام، دارایی های مازاد دولت و اوراق، اصلاح قانون مالیات ها، مدیریت نقدینگی برای کاهش نرخ تورم و جهت گیری به سمت تولید را از دیگر راهبردهای اقتصادی دولت برشمرد. روحانی ضمن اشاره به دیگر برنامه های دولت برای برقراری ثبات در بازار ارز و کالا و کنترل تورم، تصریح کرد: اولویت بندی واردات متناسب با جریان درآمدی ارزی و اتخاذ تدابیر ویژه در خصوص ارز حاصل از صادرات برای نیازهای تولیدی و وارداتی کشور بر اساس تجارب ماه های اخیر از جمله اقدام های مهم دولت در حوزه سیاست های ارزی و کالایی کشور است. وی با اشاره به وضع و شرایط تأمین اقلام اساسی مورد نیاز مردم و تأمین دارو در کشور گفت: در وضع کنونی، با امکانات موجود، دلیلی برای محدودیت در تأمین کالاهای ضروری و دارو وجود ندارد. دستگاه های ذی ربط در تأمین کالا و دارو موظف و مکلف هستند با تلاش مضاعف، دسترسی مردم به این کالاها را فراهم کنند.
برگزاری همایش سالانه نفت ایران
همایش سالانه نفت ایران (OILEX) با محوریت طرح ها و دستاوردهای صنایع نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی کشور، (۲۲ مهرماه) همسو با شعار جهش تولید برگزار می شود. در این همایش که با حمایت نهادهای مسئول و متولی از جمله وزارت نفت، مرکز همکاری های تحول و پیشرفت نهاد ریاست جمهوری، ستاد فرهنگ سازی اقتصاد دانش بنیان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و جمعی از انجمن ها و تشکل های تخصصی این حوزه برگزار شد، تلاش بر این بود تا محفلی علمی و کارآمد برای بررسی، ارائه و تجلیل از آخرین طرح ها و دستاوردهای صنایع نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی کشور فراهم شود. همچنین بنا است ضمن دعوت از بانک ها، شرکت های سرمایه گذاری و هلدینگ های توانمند، فضا برای جلب سرمایه های لازم برای اجرای طرح های ارزنده در این حوزه نیز ایجاد شود.
قدردانی قوه قضائیه از عملکرد وزارت نفت در بخش پتروشیمی
معاون اول قوه قضائیه دستاوردهای وزارت نفت در حوزه پتروشیمی را امیدوارکننده دانست و از عملکرد این وزارتخانه و همچنین فعالان این حوزه قدردانی کرد. غلامحسین محسنی اژه ای در نامه ای گزارش بیژن زنگنه، وزیر نفت به سیدابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه با عنوان «سند توسعه صنعت پتروشیمی» را خوب و امیدوارکننده دانست و از همه فعالان در این حوزه قدردانی و عنوان کرد: چنانچه مشکل قضایی در این صنعت وجود دارد اعلام کنید که در رفع آن اقدام شود. «سند توسعه صنعت پتروشیمی» مروری گذرا بر جهش های این صنعت و ارائه اطلاعات تفصیلی طرح های پتروشیمی قابل افتتاح در سال ۱۳۹۹، اهم ریل گذاری ها و تدابیر مورد نظر برای توسعه صنایع پیشران و پایین دستی و نیز نحوه تخصیص خوراک به صنایع پتروشیمی دارد. در بخشی از گزارش بیژن زنگنه، وزیر نفت به سیدابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه آمده است: «صنعت پتروشیمی از جمله صنایع پیشران کشور است که سهمی قابل توجه از تولید ناخالص ملی و صادرات غیرنفتی کشور را به خود اختصاص داده است. با اتکای بر عواملی چون تولید خوراک های متنوع در بالادست نفت و گاز بالاخص در میدان گازی مشترک پارس جنوبی، توان بالای فنی و اجرایی در داخل کشور، وجود بازارهای گسترده مصرف و سرمایه گذاری های قابل توجه، صنعت پتروشیمی جهش های سه گانه ای را به ترتیب زیر تجربه کرده است:
* در جهش اول این صنعت، ظرفیت تولید و ارزش محصولات نهایی تولیدی (برپایه قیمت های ثابت سال ۱۳۹۵) این صنعت به ترتیب از ۱۲ میلیون تن و ۲ میلیارد دلار در سال ۱۳۷۵ به ۵۶ میلیون تن و ۱۱ میلیارد دلار در سال ۱۳۹۲ رسیده است.
* با تکمیل طرح های جهش دوم در سال ۱۴۰۰ ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی کشور به ۱۰۰ میلیون تن و ارزش محصولات نهایی تولیدی آن به ۲۵ میلیارد دلار خواهد رسید و صرفاً در سال ۱۳۹۹، ۱۷ طرح با ظرفیت ۲۵ میلیون تن به بهره برداری می رسد.
* در ادامه در جهش سوم پتروشیمی، با تکمیل طرح های فعال موجود ظرفیت تولید این صنعت به ۱۳۳ میلیون تن و ارزش محصولات نهایی آن به ۳۷ میلیارد دلار خواهد رسید. به گواه ظرفیت و ارزش محصولات تولیدی در صنعت پتروشیمی، بدون شک می توان این صنعت را یکی از دستاوردهای بزرگ نظام جمهوری اسلامی محسوب کرد که در شرایط تحریمی توانسته است بخش عمده ای از نیاز ارزی کشور را تأمین کند و تاب آوری اقتصاد را افزایش دهد.»
تولید روزانه ۱۵۰ هزار بشکه در میدان نفتی شراره
برخی منابع اعلام کردند که تولید میدان نفتی شراره لیبی افزایش یافت و به حدود ۱۵۰ هزار بشکه در روز رسید. به گزارش خبرگزاری رویترز از لندن، دو منبع صنعتی روز دوشنبه (۲۸ مهرماه) اعلام کردند که تولید در میدان نفتی شراره لیبی افزایش یافته و به حدود ۱۵۰ هزار بشکه در روز رسیده که حدود نیمی از ظرفیت این میدان است. سازمان کشورهای صادرکننده نفت و متحدان آن افزایش تولید لیبی و همچنین چشم انداز ضعیف تر تقاضا به دلیل موج دوم شیوع ویروس کرونا را به عنوان خطرهای عمده تهدیدکننده بهبود بازار نفت مطرح کرده اند. شرکت ملی نفت لیبی (NOC) در ۱۱ اکتبر (۲۰ مهرماه) و در پی آتش بس با نیروهای مسلح شرق لیبی که با محاصره تأسیسات نفتی تولید نفت را فلج کرده بودند، شرایط اضطرار در این میدان را لغو کرد. این منابع گفتند: میدان شراره با ظرفیت تولید حدود ۳۰۰ هزار بشکه در روز، فعالیت خود را با تولید حدود ۴۰ هزار بشکه در روز آغاز کرد که رقم تولید آن به تدریج در پایان هفته گذشته به حدود ۱۰۰ هزار بشکه در روز رسیده بود.
افزایش صادرات نفت عربستان به ۲۴۰ هزار بشکه در ماه اوت
صادرات نفت خام عربستان در ماه اوت با افزایش روزانه ۲۴۰ هزار بشکه ای به ۵ میلیون و ۹۷۰ هزار بشکه در روز رسید. به گزارش خبرگزاری رویترز، داده های رسمی در روز دوشنبه (۲۸ مهرماه) نشان داد که صادرات نفت خام عربستان در ماه اوت برای دومین ماه پیاپی افزایش یافت و به ۵ میلیون و ۹۷۰ هزار بشکه در روز رسید. صادرات این کشور در ماه ژوئیه ۵ میلیون و ۷۳۰ هزار بشکه در روز در جولای بود. داده های رسمی نشان داد که مقدار تولید نفت خام این کشور در ماه اوت ۵۰۰ هزار بشکه در روز افزایش یافت و به ۸ میلیون و ۹۸۰ هزار بشکه در روز رسید. داده های مؤسسه جودی (Joint Organizations Data Initiative -JODI) مربوط به سال ۲۰۰۲ نشان داد که صادرات نفت خام عربستان سعودی، بزرگ ترین صادرکننده نفت جهان، در ماه ژوئن به کمترین مقدار رسیده بود. توان پالایش داخلی نفت خام عربستان سعودی ۲۳ درصد افزایش یافت و در ماه اوت به ۲ میلیون و ۵۸۰ هزار بشکه در روز رسید، این در حالی است که مصرف مستقیم نفت ۵۷ هزار بشکه در روز افزایش یافت و به ۷۰۲ هزار بشکه در روز رسید. داده های وب سایت جودی نشان داد که مجموع تقاضای فرآورده های نفتی این کشور در ماه اوت ۱۷۰ هزار بشکه در روز افزایش یافته و به ۲ میلیون و ۵۵۰ هزار بشکه در روز رسیده است.
کاهش قیمت نفت نفت در پی افزایش ذخیره سازی آمریکا
قیمت شاخص نفت خام برنت ساعت ۴ و ۵ دقیقه امروز (چهارشنبه، ۳۰ مهرماه) با ۲۲ سنت کاهش به ۴۲ دلار و ۹۴ سنت و قیمت شاخص دبلیوتی آی آمریکا با ۲۳ سنت کاهش به ۴۱ دلار و ۴۷ سنت رسید. به گزارش خبرگزاری رویترز از توکیو، قیمت نهایی شاخص نفت خام برنت روز سه شنبه (۲۹ مهرماه) ۴۳ دلار و ۱۶ سنت و قیمت شاخص دبلیوتی آی آمریکا ۴۱ دلار و ۷۰ سنت بود. قیمت نفت امروز کاهش یافت، زیرا افزایش غافلگیرکننده ذخیره سازی نفت خام ایالات متحده آمریکا، نگرانی درباره مازاد عرضه جهانی به دلیل افزایش جهانی موارد ابتلا به ویروس کرونا را افزایش داد و سبب شد ترس از تقاضای سوخت و بازگشت تولید لیبی افزایش یابد. ساتورو یوشیدا، تحلیلگر مؤسسه راکوتن ژاپن، در این باره گفت: افزایش سطح ذخیره سازی های آمریکا هم زمان با افزایش موارد ابتلا به ویروس کرونا در سراسر جهان نگرانی درباره عرضه مازاد را افزایش داد.
با هدف پیگیری مطالبات صنفی انجام شد
نمایندگان کارکنان رسمی صنعت نفت، پرسش ها و درخواست های کارکنان را به نمایندگی از آنان در نشستی با حضور معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت مطرح کردند. متن اطلاعیه نمایندگان کارکنان صنعت نفت درباره این نشست که در اختیار شانا قرار گرفته، به شرح زیر است:
«به اطلاع کارکنان گرامی صنعت نفت می رساند، به دنبال برگزاری نشست های نمایندگان کارکنان رسمی با معاون محترم وزیر نفت در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی جهت پیگیری مطالبات صنفی، روز یکشنبه (۲۷ مهرماه) نشستی با حضور دکتر فرزین مینو، معاون محترم وزیر، دکتر علی غفاری نژاد، رئیس راهبری سیستم جامع نیروی انسانی، علیرضا ترابی، مدیرکل تدوین و هماهنگی مقررات اداری و استخدامی، سیدموسی موسوی، علی زائری، مهدی حیاتی و رضا مختار (نمایندگان کارکنان صنعت نفت) برگزار شد و در زمینه سؤالات، درخواست ها و پیشنهادهای کارکنان شاغل در مناطق عملیاتی و ستادی، بحث و تبادل نظر صورت گرفت.
معاون محترم وزیر نفت در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی در این نشست، با صبوری و سعه صدر به استماع موضوع های مطرح شده ازسوی کارکنان از جمله افزایش مبلغ وام کارکنان، نحوه اختصاص شایستگی، بررسی تعدیل مدرک تحصیلی کارکنان و ... پرداخت و از پیشنهاد تداوم برگزاری نشست ها تا زمان حصول نتیجه، استقبال کرد.»
در رینگ داخلی انجام می شود
بورس انرژی میزبان عرضه نفتای پالایشگاه تهران
رینگ داخلی بورس انرژی ایران شاهد عرضه نفتای سبک و سنگین عمده پالایش نفت تهران بود. به گزارش بورس انرژی، رینگ داخلی این بورس، روز چهارشنبه (۳۰ مهرماه) شاهد عرضه کالاهای اکستراکت نفت سپاهان، پنتان پلاس پتروشیمی پارس، ریفورمیت و هیدروکربن سنگین پتروشیمی بوعلی سینا، میعانات گازی پالایش گاز ایلام، نرمال هگزان پالایش نفت شازند، نفتای سبک و نفتای سنگین عمده پالایش نفت تهران و نفتای سبک شرکت نفت ستاره خلیج فارس بود و برش سنگین و رافینت شرکت پتروشیمی نوری، بنزین اکتان ۸۷، بنزین اکتان ۸۷ (دریایی)، بنزین اکتان ۹۱، بنزین اکتان ۹۵، سبد پایه ۹۹۱۰ و سبد پایه ۹۹۱۱ شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، ریفورمیت و هیدروکربن پتروشیمی بوعلی سینا، گاز مایع پالایش گاز سرخون و قشم، گاز مایع مجتمع گاز پارس جنوبی و گاز مایع پتروشیمی پارس در رینگ بین الملل عرضه شد. روز سه شنبه (۲۹ مهرماه) کالاهای برش سنگین، گاز مایع صنعتی و هگزان پتروشیمی بندر امام، برش سنگین و سوخت کوره سبک پتروشیمی تبریز، برش سنگین شرکت پتروشیمی شازند، حلال ۴۰۲ پالایش نفت بندرعباس، متانول پتروشیمی زاگرس، متانول پتروشیمی شیراز، متانول شرکت متانول کاوه در رینگ داخلی و ته مانده تصفیه شده برج تقطیر پالایش نفت شازند در رینگ بین الملل بازار فیزیکی بورس انرژی ایران معامله شد.
در این روز ۲۹.۳۰۱ تن فرآورده هیدروکربوری به ارزش بیش از ۲.۳۲۳ میلیارد و ۹۵۳ میلیون ریال در بازار فیزیکی بورس انرژی ایران دادوستد شد.