نگاهی به فیلم های ایرانی که برای کودکان ما ساخته شده اند (بخش اول)

کرونا، سینما و بچه ها

  دیگر تقریبا همگی معترفیم که در این اوضاع کرونایی، یکی از اصلی ترین چالش های زندگی مان، پر کردن مفید اوقات فراغت کودکان در خانواده هاست. با وضعیت آموزش مجازی و بسیاری شرایط پیش آمده دیگر که به دلیل همه گیری ویروس کرونا رخ داده، کودکان در خانواده ها وقت بیشتری در اختیار دارند و از این نظر دغدغه های بیشتری را پیش روی والدینشان قرر داده اند. در این شماره از هفته نامه «مشعل» کوشیده ایم با معرفی فیلم های سینمایی و انیمیشن های ایرانی که مخصوص کودکان ساخته شده و براحتی در دسترس خانواده ها قرار دارد، کمی از دغدغه خانواده ها بکاهیم، همچنین فیلم هایی را که معمولا در دهه 90 اکران شده اند و در میان فیلم های بزرگسالان به میزان بسیار زیادی مهجور مانده اند را به شما معرفی کنیم. حالا فرصت خوبی به دست آمده تا این فیلم ها را که هم سالم هستند و هم پیام های اخلاقی، فرهنگی و اجتماعی بسیار مناسبی دارند را برای کودکانمان پخش کنیم تا کمی از اوقات فراغت آن را پر کرده باشیم. بخش نخست این گزارش را با هم می خوانیم:

تتل و راز صندوقچه

داستان این فیلم، درباره کودکی است که ماجراهای عجیبی را پشت سر می گذارد. تتل برای پی بردن به راز صندوقچه، بدون اطلاع پدربزرگ در صندوقچه را باز می کند؛ اما نمی تواند به سوالات صندوقچه پاسخ گوید و گرگ خان از محل اختفای بزها آگاه می شود. تتل برای پیدا کردن مادرش و نجات بزها سفری طولانی را آغاز می کند. وحید گلستان این فیلم را در سال 1392 کارگردانی کرده و بازیگران اصلی آن عبارتند از: مهران احمدی، حسن معجونی، بهاره افشاری، امیر غفارمنش، حدیث فولادوند، رضا فیض نوروزی، نادر سلیمانی و نفیسه روشن.

دزد و پری( 1و 2 )

«دزد و پری 1» که فضایی مفرح، موزیکال و مطلوب برای خانواده ها دارد، ماجرای یک نظامی بازنشسته را روایت می کند که مجبور می شود به مدت 24 ساعت مدیریت مهدکودک دخترش را انجام دهد، اما در همین 24 ساعت ماجراهای عجیب و غریبی برای او و کودکان حاضر در مهدکودک روی می دهد...  ولی داستان «دزد و پری 2» از این قرار است که یک پدر عجیب، خودش را به نوعی یک دانشمند فرض می کند و مدعی است که قرص هایی برای رشد و فعالیت سریع کودکان اختراع کرده است. دو دزد، بچه هایی را می ربایند و این قرص های معجزه گر باعت ایجاد اتفاقاتی در فیلم می شوند. بهنوش بختیاری، رابعه اسکویی، مرتضی زارع، نادر سلیمانی، مهدی تارخ، نگین معتضدی، شقایق فراهانی، امیرحسین صدیق، ارژنگ امیرفضلی و رامین ناصرنصیر از بازیگران اصلی این دو فیلم هستند. این فیلم ها را حسین قناعت در سال های 1393 و 1395 کارگردانی کرده است.

مبارزان کوچک 

فیلم «مبارزان کوچک»، فضایی ماجراجویانه دارد و می کوشد تا به کودکان، حفاظت از میراث ملی را آموزش دهد. داستان فیلم درمورد چند سارق خطرناک و حرفه ای است که با لباس های مبدل، کتیبه ای را از موزه ملی می دزدند و قصد خروج از کشور را دارند. این فیلم از سوی داوود اطیابی در سال 1392 ساخته شده است. در فیلم «مبارزان کوچک» یوسف صیادی، شراره رخام، مهران رجبی، نعیمه نظام دوست، شهاب عباسی، سیاوش مفیدی و مژگان ترانه به هنرمندی پرداخته اند.

ننه نقلی  

خیلی ها داستان کدو قلقله زن را شنیده اند؛ اما دیدن آن در قالب یک فیلم مفرح و جذاب برای بچه ها خیلی لذتبخش خواهد بود. فیلم کودکانه ننه نقلی، داستان کودکانی است که همراه مربی خود به شمال کشور سفر می کنند و مربی در طول راه، داستان ننه نقلی و کدو قلقله زن را تعریف می کند. موسیقی و شادی به همراه نکات آموزنده رفتاریف از مهمترین ویژگی های فیلم «ننه نقلی» است. پرویز صبری این فیلم را در سال 1390 کارگردانی کرده و بازیگرانی چون رابعه اسکویی، احمدرضا اسعدی، رضا عظیمی، اسدالله یکتا و قدرت الله ایزدی در آن به ایفای نقش پرداخته اند.

کلاغ پر، دلفین پر  

فیلم «کلاغ پر، دلفین پر» داستان گنج یابی است. چند دزد برای به دست آوردن گنجی پنهان در خلیج فارس راهی جزیره کیش شده اند. از آنجا که سالی دلفینه از طریق تله پاتی با سایر موجودات دریایی، جای دقیق گنج را می داند، دزدها سعی می کنند با استفاده از دستگاه اختراع شده خانم محققی، جای دقیق گنج را پیدا کنند؛ اما... این فیلم در سال 1390 از سوی سید منصور بنی هاشمی کارگردانی شده است. بازیگرانی چون رامین ناصر نصیر، رابعه اسکویی، حسین رفیعی و نگار استخر در این فیلم به ایفای نقش پرداخته اند.

فیتیله و ماه پیشونی

فیلم «فیتیله و ماه پیشونی» با شرکت فیتیله ای ها ساخته شده و از این نظر جذابیت های خاصی دارد؛ چراکه بازیگران یک برنامه کودک تلویزیونی پر بیننده در آن حضور دارند، اما ماه پیشونی از سوی آدم هایی ربوده می شود. بچه های مهدکودک از گروه فیتیله ها می خواهند تا ماه پیشونی را پیدا کرده و به قصه برگردانند. گروه فیتیله ها در این راه، با ماجراهای مختلفی روبه رو می شوند... این فیلم سا ل1390 از سوی آرش معیریان کارگردانی شده و بازیگرانی چون نیوشا ضیغمی، سیروس گرجستانی، احمد نجفی، چنگیز جلیلوند و یوسف صیادی در آن بازی کرده اند.

حقه بازِ دم دراز 

فیلم «حقه باز دم دراز» داستان عروسک هایی است که از خانه یک پیرمرد عروسک ساز فرار و هر کدام ماجراهای بامزه ای ایجاد می کنند؛ البته دردسرهای آنها برای اهالی شهر کم نیست و هر عروسک ضمن ایجاد دردسر، با جامعه هم ارتباط برقرار می کند و می فهمد که روش صحیح زندگی چیست؟ این فیلم را علیرضا محمودزاده در سال1396 کارگردانی کرده و سحر ولدبیگی، احمدرضا اسعدی، مریم شاه ولی و مجید مختارپور بازیگران اصلی آن هستند.

تپلی و من 

فیلم «تپلی و من»، حکایت نحوه ورود کودکان به جامعه و نوع رفتارهای آنهاست. فیلم از داستان بسیار خوبی برخوردار است و می تواند کودک شما را حسابی سرگرم کند؛ اما داستان فیلم «تپلی و من» از این قرار است که زندگی رامین، فیلمنامه نویس۴۰ ساله تنها و ناموفق با ورود پسری ۸ ساله به نام تپلی دگرگون می شود. چهره  تپلی برای مرد بیش از حد آشناست... حسین قناعت این فیلم را در سال 1396 کارگردانی کرده و بازیگرانی چون سیروس گرجستانی، یوسف تیموری، میترا حجار و حسن معجونی در آن ایفای نقش کرده اند.