گزارش يک روز کاري کادر درمان بيماران کرونايي در بيمارستان نفت تهران
دست در دست دادن تخصص و تعهد
فرزانه اسماعيل زاده- خبر شيوع ويروس کرونا در کشور اواخر بهمن ماه سال گذشته رسانه اي شد و تب و تاب پيش گيري از اين ويروس در ميان مردم و کادر درمان افزايش يافت؛ به گونه اي که هر کدام از شهروندان نگران سلامتي خود و خانواده شان بودند. براي کاهش اين نگراني از سوي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي کشور دستور عمل هايي در نظر گرفته شد تا بر اساس آن اقدامات درماني با قوت هر چه بيشتر در جهت مقابله با اين ويروس منحوس فعاليت هاي خود را ساماندهي کنند. هر کدام از سازمان ها و نهادها شيوه نامه مقابله با کرونا را در دستور کار قرار دادند، صنعت نفت يکي از آنهاست که با رعايت تمام پروتکل هاي اعلام شده از سوي سازمان بهداشت جهاني، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي کشور و سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت پروتکل هاي بهداشتي در آن لحاظ مي شود.
سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت از زمان شيوع اين ويروس در سراسر کشور و نقاط دور افتاده خدمات درماني خود را ارائه داده است، يکي از آنها بيمارستان نفت تهران است که خدمات قابل توجهي در اختيار کارکنان صنعت نفت و خانواده هاي شان قرار داده و بخش آي سي يو اين بيمارستان به بيماران کرونايي اختصاص يافته است. براي جويا شدن از چگونگي خدمات رساني اين بخش به بيماران با رئيس آي سي يو، پزشک و پرستاران اين بخش گفت وگو مي کنيم که مشروح اين گزارش را در ادامه مي خوانيد:
براي مصاحبه و تهيه گزارش از بخش آي سي يو داخلي بيمارستان نفت تهران که اين روزها به درمان بيماران کرونايي اختصاص يافته است، مراجعه مي کنم. بعد از پوشيدن گان، ماسک، دستکش و ... به بخش آي سي يو وارد مي شوم، پس از سلام و عليکي کوتاه درحال هماهنگي با جانشين سرپرستار بخش براي مصاحبه هستم که ناگهان بيماري که در بخش بستري است به مراقبت هاي فوري نياز پيدا مي کند.
بيمار شرايط بدي دارد و دچار ايست قلبي شده و براي بازگرداندن او به زندگي نياز به احيا و CPR است. در اين شرايط هرکس به فراخور شغل و وظيفه اش براي برگرداندن اين بيمار کرونايي به زندگي تلاشي مي کند؛ از دو پزشک متخصص عفوني و متخصص بيهوشي گرفته تا پرستاران و کمک پرستاران و حتي منشي بخش هر کس به نوعي کاري براي بهبود شرايط بيمار انجام مي دهد.
لحظات پر استرسي است، لحظات حياتي زندگي يک فرد به مفهوم واقعي در اين شرايط حس مي شود. تخصص و تعهد دست به دست هم مي دهند، بيمار به زندگي بر مي گردد و رنگ آرامش وخوشحالي به چهره هاي مضطرب پزشکان باز مي گردد. اما همه مي دانند که هر آن براي هر کدام از بيماران بستري در بخش کروناي بيمارستان نفت تهران ممکن است اتفاق پيش بيني نشده اي رخ دهد و بايد آمادگي لازم را هم از لحاظ تجهيزات و هم از نظر نيروي انساني داشته باشند. به خصوص اين روزها که شيوع کرونا دوباره افزايش يافته است.
تعهد بالای کادر درمان
بعد از بازگشت بيمار به زندگي، شرايط بخش آي سي يو نرمال مي شود و به حالت اوليه باز مي گردد، با رضا شهرامي، رييس بخش آي سي يو بيمارستان نفت تهران گفت و گو مي کنم و از شرايط حال حاضر بخش سوال مي پرسم. او مي گويد: «شيوع بيماري کرونا اگرچه نسبت به اسفند ماه کاهش داشته است ولي بعد از برداشته شدن محدوديت هاي اجتماعي، شيوع بيماري نسبت به ماه قبل افزايش يافته است که اين موضوع تا حدي قابل پيش بيني بود. تجربه نيروهايي که در اين بخش فعال هستند در زمينه کرونا افزايش يافته است، ضمن اينکه تعهد بالاي همکاران باعث شده تا همچنان براي کار در بخش کرونا داوطلب شوند.» به گفته شهرامي، «براي حفظ ايمني وسلامت، کارکنان بخش کرونا در بخش هاي ديگر تردد ندارند و پرستاران و بهياران بخش هاي ديگر نيز در بخش کرونا تردد نمي کنند تا زمينه انتقال ويروس به بخش هاي ديگر محدود شود.» رييس بخش آي سي يو بيمارستان نفت تهران با اشاره به چگونگي انتقال بيماري ادامه مي دهد: «انتقال بيماري در جامعه از طريق اشيا، تغذيه، لباس و هوا تقريبا ريسک کمتري نسبت به انتقال بيماري از طريق تنفس در هواي آلوده به ويروس دارد بنابراين زدن ماسک و رعايت فاصله اجتماعي تا حد زيادي ابتلا به اين بيماري را کاهش مي دهد.»
کرونا تمام نشده
بعد از صحبت با رئیس بخش آی سی یو بیمارستان نفت تهران به سمت پرستاران این بخش می روم و پای صحبت های آنها می نشینم یکی از آنها عالیه کریمی، جانشین سرپرستار بخش آی سی یو است.
او می گوید: «در حال حاضر بخش آی سی یو به بیماران کرونایی اختصاص یافته و تمامی اقدامات درمانی لازم از جمله هموپرفیوژن، پلاسما تراپی، مراقبت های بالینی و ... برای بیماران انجام می شود. با توجه به افزایش تعداد بیماران نسبت به ماه های قبل ، تعداد شیفت پرستاران افزایش یافت و در برخی مواقع 20 نفر کارکنان پرستاری و کمک بهیار بدون تعطیلی به کار ادامه می دهند. »
به گفته او، « تست کرونای برخی از همکاران مثبت شده است و در قرنطینه خانگی به سر می برند، همین امر موجب می شود کار و ریسک ابتلای دیگر کارکنان بخش افزایش یابد . حتی اگر کارکنان این بخش، کرونا هم نگیرند به دلیل پوشیدن لباس های مخصوص و استفاده دایمی از ماسک دچار کمبود اکسیژن و خستگی و سردرد و دیگر مشکلات جسمی و روحی می شوند که امیدواریم غیر از اجر معنوی از نظر مالی نیز این کارکنان بخصوص کارکنان پیمانکاری و قرار دادی تامین شوند. »
کریمی می افزاید: «کرونا تمام نشده، صورت مساله را پاک نکنیم و بیماری باید هم از طرف مردم و هم مسوولان جدی گرفته شود. با تغییراتی که این ویروس دارد ، سختی کار بیشتر شده است. »
همچنان پرانرژی هستم
فهیمه رنجبر، کارشناسان پرستاری بیمارستان نفت تهران نیز یکی از پرستارانی است که از اول اسفند ماه در بخش کرونا حضور داشته، او در پاسخ به این پرسش که آیا حضور در این بخش خسته کننده نیست و آیا نمی خواهد به بخش دیگری منتقل شود؟ می گوید: « علاوه بر زمانی که با وجود تلاش تیم پزشکی و پرستاری بیمار نتوانسته از بیماری جان سالم به در ببرد، خستگی و ناراحتی روحی همراه داشته، ولی خوشبختانه با توجه به اینکه تعداد بهبود یافتگان بیماری کرونا بیشتر از افرادی است که فوت کرده اند، همچنان با انرژی هستم و کار در بخش کرونا را با انگیزه دنبال می کنم. رنجبر معتقد است، «سیستم مدیریت و پرستاری و پزشکی بیمارستان نفت تهران توانسته اند بحران کرونا را مدیریت کنند و تیم این بیمارستان توانایی بالایی برای کنترل بیماری کرونا به دست آوردند. »
حقوق مان افزایش نداشته
در ادامه ایمان عظیم زاده یکی از کارشناسان پرستاری بخش آی سی یو داخلی و از نیروهای پیمانکاری بیمارستان نفت تهران نیز وارد صحبت می شود و با بیان اینکه با اختصاص این بخش به بیماران کرونایی همچنان در این بخش مانده است، می گوید: « یکی از همکاران ما به بیماری MS دچار است اما همچنان در این بخش فعال است. من هم برای کار در این بخش آمادگی دارم. » او یکی از ناراحت کننده ترین اتفاقات این دوره را زمانی می داند که خود دچار کرونا و 20 روز از همسر و دختر کوچکش دور بوده است. عظیم زاده در پاسخ به اینکه آیا انگیزه مالی در ماندن در بخش کرونا موثر است، می گوید: « با وجود حمایت های مسوولان و مدیران ارشد از جمله مترون و رییس بیمارستان، امسال حقوق ما نسبت به سال قبل افزایشی نداشته است، ضمن اینکه کسورات قابل توجهی نیز در حقوق ما وجود دارد. پس نمی توان انگیزه مالی را دلیل اصلی حضور کارکنان در بخش کرونا دانست. »
این پرستار شاغل در بخش کرونا ادامه می دهد: «به ظاهر کرونا عادی شده است و حساسیت و توجه از بخش برداشته شده اما فشار روی کارکنان بیشتر شده است. »
دچار کرونا شدم
بیدانی، متخصص بیهوشی بیمارستان نفت تهران نیز یکی از پزشکانی است که از ابتدای همه گیری کرونا در بخش کرونای این بیمارستان فعال است و خودش نیز دچار کرونا و در بیمارستان بستری شده است و حالا پس از بهبودی همچنان در این بخش مشغول به کار است و به گفته خودش از کار کردن در این بخش هراسی ندارد. او با بیان اینکه اگرچه در حال حاضر جواب تست های کرونایم منفی است، اما همچنان گاهی اوقات دچار تنگی نفس می شوم، می گوید: « کرونا یک بیماری نوظهور است و نمی توان خیلی قطعی راجع به عوارض ماندگار و کوتاه مدت این بیماری نظر داد به همین دلیل امیدوارم بیماران به طور کامل سلامتی خود را به دست آورند. »
بیدانی که به دلیل تعهد اخلاقی و شغلی تقریبا هر روز در بخش کرونا حضور دارد. ادامه می دهد: «برای نجات بیماران، همه تلاش مان را می کنیم اما نباید فراموش کرد که هنوز واکسن و داروی قطعی برای درمان کووید 19 وجود ندارد و تلاش های پزشکی تا حدی می تواند به افراد کمک کند و بعضا هم با وجود تلاش همه جانبه کادر پزشکی، نتیجه مطلوب حاصل نمی شود ، به همین دلیل رعایت نکات بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی و زدن ماسک و همچنین کاهش حضور در تجمعات غیر ضروری و مهمانی ها و مسافرت ها به خصوص برای افراد سن بالا و دارای بیماری زمینه ای از اهمیت بالایی برخوردار است و تا حد زیادی از ابتلای فرد به بیماری جلوگیری می شود.» به دنبال مصاحبه با دیگر کارکنان این بخش هستم که دوباره یکی از بیماران در شرایط خاصی قرار می گیرد و تیم به حال آماده باش در می آید درحالی که این اتفاق برای من شوکه کننده است و میخکوب شده ام ، کادر درمانی با سرعت بالاتری مشغول به اقدامات پزشکی می شوند و با سرعت به نجات بیمار می پردازند و متفق القول می گویند: «تحمل سختی های بخش کرونا، فقط با بهبود بیماران این بخش و بازگشت آنها به زندگی برای ما امکان پذیر است. » به امید سلامتی بیماران مبتلابه کرونا و پزشکان وپرستارانی که دلسوزانه برای بهبود آنها تلاش می کنند.