تماشای شکوه معماری در مساجد ایران

شبنم اعماري     مسجدهاي ايران علاوه بر ارزش مذهبي، نمايانگر گنجينه هاي باارزشي از تاريخ و تمدن کشورمان هستند . بيشتر مسجدهاي معروف و ديدني ايران، بازتابي کامل از سليقه، درک هنر و معماري جذاب ايراني است. اين بناهاي پرنقش و نگار گنجينه هاي ارزشمندي براي نشان دادن رشد، شکوفايي و اوج معماري ايراني و اسلامي هستند. کاشي کاري هاي رنگين، نقش ونگارهاي اسليمي، معرق، گچبري ها و... مساجد ديدني ايران هر گردشگري را به تفکر وامي دارد و او را به وجد مي آورد.

نصيرالملک (شيراز)

وقتي مسجد نصيرالملک پا مي گذاريد، با انبوهي از رنگ هاي زيبا مواجه مي شويد، به طوري که گويي در احاطه آنها هستيد. اين مسجد به دليل وجود کاشي هاي متعدد با طيفي از رنگ صورتي، به مسجد صورتي نيز معروف است. انعکاس و شکست نور از ميان شيشه هاي رنگي روي فرش هاي پرنقش ونگار داخل مسجد، صحنه مسحورکننده اي خلق مي کند که نمي توان لحظه اي از آن چشم برداشت.

مسجد آرد و خرما (يزد)

از عجيب ترين مساجد ايران، مسجد 3 در 5 متر اردکان يزد است؛ مسجدي که به آن مسجد آرد و خرما نيز مي گويند(وجه تسميه آن مشخص نيست و در هاله اي از ابهام قرار دارد). هنوز کسي بدرستي نمي داند که چرا اين مسجد را تا اين اندازه کوچک ساخته اند، حتي مشخص نيست که دوره ساخت آن به چه زماني برمي گردد. علاوه بر اين بر سر دلايل نامگذاري آن هم اختلاف نظر هايي وجود دارد. با اين حال، آنچه مشخص است اينکه کوچک ترين مسجد ايران به شمار مي رود.

مسجد جامع فهرج (کرمان)

مسجد جامع فهرج قديمي ترين مسجد ايران است که در روستايي با همين نام از توابع کرمان جا خوش کرده و به عنوان يک اثر تاريخي ارزشمند شناخته مي شود. اين مسجد که در سال 32 هجري ساخته شد، در حال حاضر جزو جاذبه هاي گردشگري کرمان به حساب مي آيد. ايران مساجد قديمي زيادي دارد. با اين حال پژوهشگران، اين مسجد را به عنوان قديمي ترين بناي اسلامي در ايران که هنوز هم پابرجاست، مي شناسند.

 

 

شهر زیرزمینی کرد علیا

شهر کردعليا2 هزار ساله است و حدود 20 هزار مترمربع وسعت دارد، يکي از منحصربه فردترين شهر هاي زيرزميني دنيا به شمار مي رود.

قدمت شهر زيرزميني کرد عليا که از توابع بخش کرون شهرستان تيران استان اصفهان است، به دوره اشکانيان برمي گردد و گفته مي شود که کاربرد آن نظامي و امنيتي بوده است. مردم اين منطقه به دليل زمستان هاي سرد و طاقت فرسا و ناامني هايي که در اين شهر وجود داشت، به فکر ساختن خانه هايي زيرزميني افتادند و دست کندهايي منحصر به فرد براي حفاظت از خود و احشامشان در زير خانه هايشان ايجاد کردند. در تمام اين دست کند ها، راهرو هاي عريض و اتاقک هاي تو در تويي ديده مي شود که به يکديگر راه دارند و مجموعه اي از يک شهر زيرزميني را تشکيل داده اند. اين شهر زيرزميني که در سال 1395 کشف شد، تنها 1600 مترمربع از آن قابل بازديد و بهره برداري است و به دلايلي بهره برداري کامل آن به کندي پيش مي رود و با سختي هايي نيز همراه است. در حال حاضر بازديد از اين شهر زيرزميني و منحصر به فرد براي عموم فراهم است. در بازديد از شهر زيرزميني کرد عليا مي توانيد از چشمه شاهي و سد سنگي خاکي چشمه شاهي نيز ديدن و هيجان سفر خود را دوچندان کنيد.

 

تالاب ها مناظری چشم نواز

تالاب ها، محيط هايي زيبا با مناظري چشم نواز و ديدني هستند که زيستگاه انواع جانوران و گياهان مختلف به شمار مي روند و همواره مورد توجه طبيعت گران و گردشگران زيادي بوده اند. اين مناطق، شبيه درياچه هستند و جايي بين آب و خشکي قرار گرفته اند. از اين رو ممکن است در بعضي از روز هاي سال خشک باشند و در بعضي روز ها نيز پرآب. داخل تالاب ها پر از گِل و لاي و زيستگاه مهم پرندگان مهاجر يا بومي و گياهان متنوع است. در ايران تالاب هاي زيادي وجود دارد که برخي از آنها بين المللي هستند و سالانه از پرندگان مهاجر زيادي ميزباني مي کنند.

قوریگل

تالاب قوريگل در آذربايجان شرقي واقع شده و تالابي بين المللي در جاده ترانزيت تبريز- بستان آباد است که 45 کيلومتر با تبريز فاصله دارد. قوريگل که زيستگاه مهمي براي جوجه آوري پرندگان محسوب مي شود، در زمستان ها نيز مکان امني براي پرندگان مهاجر است. اردک سرسفيد که از پرندگان رو به انقراض جهان است، هر سال در اين تالاب جوجه آوري مي کند.

آلاگل

تالاب آب شور و بزرگترين درياچه استان گلستان است. اين تالاب که در شهرستان گنبدکاووس جا خوش کرده، مساحتي 25 کيلومتري دارد و حداکثر عمق آن نيز 2.5 متر است. پرورش ماهيان آب شور، بخصوص ماهي کپور و سفيد، در آلاگل رونق زيادي دارد و همين مساله نيز زيبايي هاي اين تالاب آب شور استان گلستان را دوچندان کرده است.

شادگان

تالاب شادگان که در پايين دست رودخانه جراحي، بين شهرهاي شادگان، آبادان و ماهشهر قرار گرفته و از سمت پايين دست به خليج فارس مي پيوندد، بزرگ ترين تالاب ايران است، جايي که مي توان سوار بر قايق شد و صحنه هاي غيرقابل وصفي را از حضور انواع پرندگان و آبزيان در آن به نظاره نشست. تالاب شادگان، محل دائمي حضور اردک مرمري است که از گونه هاي رو به انقراض دنياست.

بندعلی خان

تالاب بندعلي خان که در 35 کيلومتري جنوب ورامين جا خوش کرده و به تالاب پايتخت  نيز معروف است، متاسفانه وضعيت خوبي ندارد. ورود فاضلاب و پساب هاي شهرک هاي صنعتي نزديک بندعلي خان، اين تالاب را در وضعيت بدي قرار داده است. با اين حال بندعلي خان که در زمستان طولش به 700 متر مي رسد، از پرندگاني ميزباني مي کند که مقصدشان جنوب ايران است.

پریشان

يکي از بزرگترين درياچه هاي آب شيرين ايران و خاورميانه درياچه پريشان است که در شهرستان کازرون واقع شده است.

 اين درياچه در کنوانسيون رامسر به عنوان تالاب به ثبت رسيده است.  اين تالاب بين المللي که منطقه حفاظت شده محسوب مي شود، وسعتي 4300 هکتاري دارد. ماهي هاي سرخه، زردک، پرک و مارماهي آب شيرين از جمله ماهي هاي بومي تالاب پريشان هستند.