تفاهمنامه همکاري ميان موزه پمپ بنزين دروازه دولت با شهرداري منطقه 12 تهران امضا شد

اداره راه پرامید تاریخ و فرهنگ در صنعت نفت

علي بهرامي   آيين امضاي تفاهمنامه همکاري مشترک ميان شهرداري منطقه 12 تهران و موزه پمپ بنزين دروازه دولت و همچنين گراميداشت نخستين سالگرد تاسيس اين موزه صنعتي برگزار و چهارمين موزه از مجموعه موزهاي صنعت نفت افتتاح شد. مرکز مديريت موزه ها و اسناد صنعت نفت، يک سالگي خود را در کنار فعالان حوزه گردشگري، مديران شهرداري و دانش آموزان هنرستان دخترانه سوره، جشن گرفت. آنچه در ادامه مي خوانيد، روايتي است از اين آيين که مدعوين فرهنگي، هنري و اجرايي مختلفي داشت.

اکبر نعمت الهي، مدير موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت، ضمن امضاي تفاهمنامه همکاري با شهرداري منطقه 12 تهران گفت: تاسيس موزه صنعتي در تهران سابقه نداشته و اين درحالي است که زنجيره اي از موزه هاي صنعتي از سوي صنعت نفت در حال تاسيس است و تا کنون 26 موزه در صنعت نفت در نقاط مختلف کشور طراحي شده است. اميدواريم ماه آينده موزه پنجم و تا پايان سال هم موزه ششم از مجموعه موزه هاي طراحي شده صنعت نفت افتتاح شده و به بهره برداري برسند.

او افزود: موزه هاي صنعت نفت، موزه هايي موضوعي هستند که با توجه به شرايط هر منطقه و توانايي هايي که صنعت نفت در هر منطقه دارد، تاسيس شده اند. براي نمونه در مسجد سليمان موزه حفاري، اکتشاف و توليد قراردارد و در آبادان موزه پالايش و آموزش، همچنين در مشهد موزه توزيع و پخش فراورده هاي نفتي در نظر گرفته شده و در کرمانشاه موزه حلب سازي، حلب پرکني و انتقال سوخت در دست راه اندازي است.مدير موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت با اشاره به همکاري مناسب شهرداري تهران و موزه هاي صنعت نفت گفت: وزارت نفت در خصوص تاسيس و افتتاح موزه هاي صنعتي پيشرو بوده و يکي از همياران خوب موزه هاي صنعت نفت، شهردار تهران است که ديدگاه هاي بسيار مناسبي درباره حفظ ميراث صنعتي دارند. در حال مذاکره با شهردار براي افتتاح موزه بزرگ صنعت نفت تهران هستيم و البته چند نقطه نيز تعريف شده و اميدواريم که امسال کلنگ زني آن را انجام دهيم.

ظرفيت بالاي تهران براي ايجاد موزه

مدير موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت با اشاره به ظرفيت بالاي شهر تهران براي راه اندازي موزه هاي صنعت نفت گفت: موزه ديگري در ساختمان ميدان مشق تهران در دست راه اندازي داريم. اميدواريم ساختماني را که اکنون ساختمان کنسولي وزارت امور خارجه است، دوباره به وزارت نفت انتقال دهيم، زيرا آن ساختمان از ابتدا جزو صنعت نفت بوده و فعاليت هاي نفتي براي سال ها و از جمله همه رويدادهاي ملي شدن صنعت نفت در آنجا انجام شده و تمام رويدادهاي دوران ملي شدن صنعت نفت در آنجا اتفاق افتاده است. مي کوشيم تا اين ساختمان را به موزه اسناد صنعت نفت با 50 ميليون سند تاريخي تبديل کنيم. اين موزه مي تواند علاوه بر اينکه در معرض ديد همگان قرار گيرد، به يک مرکز تحقيقات و مطالعات براي پژوهشگران رشته هاي مختلف نيز تبديل شود. نعمت الهي با اشاره به همکاري هاي بسيار مطلوب شهرداري منطقه 12 تهران براي تاسيس موزه پمپ بنزين دروازه دولت نيز گفت: براي تاسيس موزه پمپ بنزين دروازه دولت شهرداري منطقه 12 به ما کمک کرد تا اين مکان را به صنعت نفت باز گردانيم؛ چرا که پيش از اين که موزه پمپ بنزين دروازه دولت افتتاح شود، اين مکان به خدمات شهري و دپوي وسايل آن اختصاص داده شده بود و منظره مناسبي نداشت. همين همکاري ها باعث شد که اين موزه ظرف يک سال و دو ماه مرمت و آماده بهره برداري شود.

استقبال بازديد کنندگان از موزه دروازه دولت

مدير موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت درباره ميزان استقبال بازديدکنندگان و ساعات کاري موزه پمپ بنزين دروازه دولت گفت: در اين يک سالي که موزه پمپ بنزين دروازه دولت افتتاح شده، با استقبال بسيار خوبي بويژه از سوي دانش آموزان و گردشگران خارجي مواجه بوده است. برنامه هاي بازديد از اين موزه بسيار انعطاف پذير است و با شرايط و موقعيت بازديدکنندگان هماهنگي دارد. براي نمونه در تابستان موزه پمپ بنزين دروازه دولت تا 10 شب فعال است و نخواستيم در اين موزه نيز مانند ساير موزه هاي دولتي، رويکرد اداري 8 صبح تا 4 عصر داشته باشيم.

نعمت الهي با بيان سابقه تاريخي کوچه«فيات» ضمن تاکيد بر حفظ هويت فرهنگي اين بخش از منطقه 12 تهران گفت: مشکل بزرگي که در موزه پمپ بنزين دروازه دولت داريم، تغييرات شرايط کوچه «فيات» است. اين کوچه از  کوچه هاي بسيار تاريخي تهران است و قديمي هاي تهران اينجا را مي شناسند. اکنون در اين کوچه دو موزه قرار دارد، اما به دليل وجود قهوه خانه و تجمعات مختلف، محيط کاملا مساعدي براي بازديدها وجود ندارد و خانواده ها رغبت نمي کنند به اين کوچه بيايند. شهرداري بايد فکري به حال ظاهر اين کوچه تاريخي بکند. اميدواريم که محيط اين کوچه تاريخي تهران،  فرهنگي تر و از شکل و شمايل کنوني اش خارج شود. 

دو رويداد فرهنگي در تهران

محمد علي سعادتي، شهردار منطقه 12 تهران نيز در اين مراسم با بيان اينکه بين شهرداري و موزه هاي صنعت نفت تعاملات و همکاري هاي گسترده اي وجود دارد، گفت: راهبرد ما افزايش و تعميق اين همکاري ها با هدف خدمت به مردم و معرفي ظرفيت هاي بسيار غني تاريخي، فرهنگي و هويتي منطقه 12 به عنوان قلب شهر تهران است. وي افزود: منطقه 12 پذيراي بسياري از اين ظرفيت هاست؛ از جمله صنايع کارخانه ها، کارگاه ها و مشاغل مختلف که مي تواند علاقه مندان به شهر تهران و تاريخ کشورمان را متوجه خود کند. سعادتي درباره ارتباط و همکاري ميان شهرداري تهران و موزه هاي صنعت نفت نيز افزود: خوشبختانه با همکاري هاي انجام شده از سال گذشته تا به امروز، مجموعه فرهنگي موزه پمپ بنزين دروازه دولت با همت دوستانمان در وزارت نفت پذيراي شهروندان تهراني بوده، همچنين با تفاهمنامه اي که بين شهرداري تهران و وزارت امور خارجه امضا شده، موضوع تغيير کاربري ساختماني که به دست وزارت خارجه است، به عنوان يک موزه شهري تاييد شده است. با تدبير و علاقه مندي که در مديريت وزارت نفت و دغدغه مديريت مرکز موزه ها و اسناد صنعت نفت به عنوان پيشروان اين قبيل فعاليت ها مشاهده مي شود، آن ساختمان نيز به يک مرکز فرهنگي افتخار آميز براي شهر تهران تبديل خواهد شد. شهردار منطقه 12 همچنين درباره لزوم راه اندازي موزه شهيد تندگويان و مرکز فرهنگي شهداي صنعت نفت گفت: منزل شهيد تندگويان به عنوان تنها وزير شهيد کشورمان در خيابان تختي منطقه 12 قرار دارد و مرمت هاي لازم براي آن انجام شده است. ظرفيت هاي بسيار بالايي براي ايجاد يک مرکز فرهنگي با موضوعات مختلف از جمله معرفي شهداي صنعت نفت در اين مکان وجود دارد. وي افزود: اميدواريم در سال 1399 شاهد تعيين تکليف و آغاز فعاليت هاي عملياتي موزه اسناد صنعت نفت در ساختمان اوليه وزارت نفت در ميدان مشق و راه اندازي مرکز فرهنگي شهداي نفت در منزل شهيد تندگويان به عنوان دو رويداد فرهنگي در شهر تهران باشيم. در اين مرکز فرهنگي مي توانيم ايثارگري هاي کارکنان صنعت نفت را يادآوري کنيم تا فراموش نشود که قدرت و امنيتي که در مجموعه صنعت نفت وجود دارد، برگرفته از ايثارگري ها و رشادت هاي آنان بوده است. پس از امضاي تفاهمنامه حاضران در مراسم، از نمايشگاه عکس با عنوان «حيات دوباره پمپ بنزين دروازه دولت» که به مناسبت سالگرد يکسالگي فعاليت اين موزه صنعتي برپا شده بود، ديدن کردند. همچنين با اهداي لوح تقدير به هنرجويان هنرستان دخترانه سوره، از عکس هاي برگزيده آنها به موضوع «پمپ بنزين دروازه دولت» در محوطه اين موزه بازديد به عمل آمد. آيين امضاي تفاهمنامه همکاري مشترک ميان شهرداري منطقه 12 تهران و موزه پمپ بنزين دروازه دولت و همچنين مراسم گراميداشت نخستين سالگرد تاسيس اين موزه صنعتي، روز چهارشنبه،  4 تيرماه با حضور اکبر نعمت الهي، مدير موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت؛ علي محمد سعادتي شهردار منطقه 12 و همچنين برخي مسوولان از فرمانداري تهران، ستاد گردشگري شهرداري منطقه 12، فعالان ميراث فرهنگي و كاركنان موزه هاي صنعت نفت در محل اين موزه برگزارشد.

 

امضای تفاهمنامه همكاري با مركز اسناد آستان قدس رضوی

به منظور برقراري ارتباط منظم و سازمان يافته و بهره‎ مندي از توانمندي‎هاي علمي، تحقيقاتي، پژوهشي، مشاوره‎اي و فناوري، تفاهمنامه اي بين مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت و سازمان کتابخانه‎ها، موزه‎ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوي به امضا رسيد. در اين تفاهم نامه كه از سوي اكبر نعمت الهي، مدير موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت و حجت الاسلام والمسلمين سيد جلال حسيني، رئيس سازمان کتابخانه‎ها، موزه‎ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوي به امضا رسيد، همکاري هاي علمي - پژوهشي ميان مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت و سازمان کتابخانه‎ها، موزه‎ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوي مورد تاكيد قرارگرفت.

 

فراخوان طراحی سر در  ورودی موزه صنعت نفت درمسجدسليمان

از سوي مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت، فراخوان طراحي سر در ورودي موزه اكتشاف، حفاري و توليد صنعت نفت در شهرستان مسجدسليمان اعلام شد. مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت با هدف تكميل و آماده سازي موزه اكتشاف، حفاري و توليد صنعت نفت در شهرستان مسجدسليمان، از طراحان و استادان دانشگاهي در حوزه هاي معماري، طراحي و ميراث صنعتي براي شركت در فراخوان طراحي سر در ورودي اين موزه، واقع در سايت ميراث صنعتي پالايشگاه و گوگرد سازي بي بي يان دعوت کرد.

معيارهاي مد نظر

-دعوت كنندگي و جذابيت بصري

-آفريننده و نوآورانه بودن

-همسويي با موضوع فعاليت موزه

-هماهنگي با سازه هاي معماري و تاسيسات صنعتي محيطي

-توجه به نمادها و المان هاي قومي و فرهنگي؛ بختياري و مسجدسليمان

-توجه به شرايط اقليمي و آب و هوايي

-متناسب بودن جهت عبور ماشين آلات سبك و سنگين

-كم هزينه بودن و سادگي در اجرا و پياده سازي

 مهلت ارسال اثر

علاقه مندان به شركت در اين فراخوان مي توانند براي بازديد ميداني طي روزها و ساعات اداري به محل موزه واقع در مسجدسليمان، بي بي يان، بعد از دانشگاه پيام نور، طرح موزه اكتشاف، حفاري و توليد صنعت نفت (پالايشگاه و گوگردسازي سابق) مراجعه كنند. بر اين اساس علاقه مندان براي شركت در فراخوان و ارسال طرح تا پايان تيرماه امسال مهلت دارند.مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت، طرح برگزيده از سوي هيات داوران را خريداري و به سه طرح برتر انتخابي جوايزي به رسم يادبود اهدا خواهد كرد. در ضمن تمامي طرح هاي دريافتي به نام ارائه کنندگان در آرشيو و تاريخچه ايجاد موزه اكتشاف، حفاري و توليد صنعت نفت ثبت و ضبط خواهد شد. تلفن هماهنگي براي بازديد 09359086805 (مهندس كاشاني) و misoilmuseum@gmail.com  نشاني صندوق پست الكترونيك به منظور پاسخگويي به سوالات مرتبط و دريافت طرح هاست.

 

بازديد بيش از 4هزار گردشگر از موزه پمپ بنزين دروازه دولت تهران

رئيس موزه پمپ بنزين دروازه دولت تهران، همزمان با يک سالگي اين موزه اعلام کرد: از سال گذشته تا کنون بيش از 4 هزار تن از موزه پمپ بنزين دروازه دولت تهران بازديد کردند. مريم اسماعيلي، آمار بازديدکنندگان از نخستين موزه نفتي پايتخت در طول يک سال گذشته را 4 هزار و 77 تن اعلام کرد و افزود: اين رقم به جز ماه هاي فروردين و ارديبهشت سال جاري بود که به دليل پيشگيري از شيوع گسترده ويروس کرونا، اغلب مکان هاي عمومي براي جلوگيري از ابتلاي بيشتر افراد به اين بيماري تعطيل شدند.رئيس موزه پمپ بنزين دروازه دولت تهران ضمن تشريح برگزاري رويدادهاي فرهنگي، هنري و آموزشي در يک سال گذشته در اين موزه گفت: «شب دروازه دولت»، يکي از اين نشست ها بود که با حضور مفاخر ادب، فرهنگ و هنر برگزار شد و در آن چهره هاي مطرحي چون علي دهباشي، سردبير مجله بخارا به معرفي تاريخچه تهران قديم و دروازه هاي آن پرداختند.

به گفته اسماعيلي، برپايي نمايشگاه عکس با موضوع پمپ بنزين، يکي ديگر از رويدادهايي بود که از سوي هنرمند معاصر «اديب خان سالار» در موزه پمپ بنزين دروازه دولت اجرا شد و مورد استقبال بازديدکنندگان و اهالي منطقه 12 کلانشهر تهران قرار گرفت.

وي همچنين به اجراي برنامه هاي ويژه براي گروه خردسال و کودک اشاره کرد و گفت: در اين زمينه کار مشترکي با عوامل موزه عروسک ها با موضوع داستان پيدايش نفت اجرا شد.

اسماعيلي، برگزاري شصت و پنجمين دوره نشست هاي تهران شناسي در موزه پمپ بنزين دروازه دولت، کارگاه آموزشي «با باک پر سفر کنيم»، با همکاري اداره کل ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي استان تهران، به منظور کسب راهکارهاي سفر ايمن، کم هزينه، موفق و لذت بخش، اجراي طرح «حضور غايب»، برگزاري انواع تورهاي مدارس، تور عکاسي هنرستان سوره، برگزاري کلاس هاي آموزش عکاسي، پرفورمنس هواي پاک، اهداي کتاب به کودکان در اعياد و... را از ديگر فعاليت هاي انجام شده در اين موزه برشمرد.

اسماعيلي به ميزان حداکثري رضايت بازديدکنندگان از موزه پمپ بنزين دروازه دولت تهران مطابق با بررسي آمار و نظرسنجي هاي انجام شده، اشاره کرد و افزود: از بازديدكنندگان شاخص موزه پمپ بنزين دروازه دولت تهران، مى توان به حضور شخصيت هاي سياسي، نفتي و فرهنگي همچون پيروز حناچي،  شهردار تهران؛ محسن هاشمي رفسنجاني، رئيس شوراي شهر تهران؛ عليرضا رحيمي، عضو سابق هيات رئيسه مجلس شوراي اسلامي؛ محمدحسن طالبيان، معاون ميراث فرهنگي؛ اميرحسين زماني نيا، معاون امور بين الملل و بازرگاني وزير نفت و نماينده ايران در هيات عامل اوپک؛ عباس کاظمي، مديرعامل سابق شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي؛ کسري نوري، مديرکل روابط عمومي وزارت نفت؛ محمدرضا کارگر، مديرکل موزه ها و اموال فرهنگي و تاريخي؛ سيدمحمود دعايي، مديرمسؤول روزنامه اطلاعات، علي دهباشي، سردبير مجله بخارا و بهروز افخمي، کارگردان سينما و تلويزيون و... اشاره کرد .