افتتاح نخستين طرح از 17 طرح جهش دوم صنعت پتروشيمي

پتروشیمی میاندوآب با کاتالیست بومی می چرخد

مشعل    چراغ اولين پروژه هاي آماده بهره برداري در سال 99 با افتتاح رسمي از پتروشيمي مياندوآب روشن شد و سرمايه گذاري 120 ميليون دلاري اين مجتمع به ثمر نشست. اين مجتمع پتروشيمي با سرمايه گذاري 40 ميليون يورو و 8 هزار ميليارد ريال به عنوان يکي از طرح هاي جهش دوم صنعت پتروشيمي خوراک خود را به وسيله خط لوله اتيلن غرب دريافت مي کند تا با تمام ظرفيت خود يعني 140 هزارتن ، پلي اتيلن سنگين را توليد کند. پس از پتروشيمي کاويان، مهر، پليمر کرمانشاه، لرستان، کردستان، مهاباد، ايلام، تبريز و تعدادي از مجتمع هاي پتروشيمي ماهشهر، «مياندوآب» به جمع مشترکان خط لوله اتيلن غرب پيوست و با بهره برداري از آن تنها دو گام ديگر براي بسته شدن پرونده ساخت و توسعه بزرگترين خط انتقال اتيلن خاورميانه باقي خواهد ماند. پنجم تيرماه حسن روحاني – رئيس جمهور به دليل رعايت پروتکل هاي بهداشتي، به صورت ويدئو کنفرانس دستور افتتاح اين مجتمع را صادر کرد. بيژن زنگنه، وزير نفت در آيين بهره برداري ويدئوکنفرانسي از پتروشيمي مياندوآب که همزمان با بهره برداري از افتتاح واحد نرمال هگزان پالايشگاه شازند اراک و آغاز رسمي احداث خط لوله انتقال نفت خام گوره به جاسک و پايانه صادراتي در منطقه مکران گفت: مجتمع پتروشيمي مياندوآب، نخستين طرح از 17 طرح جهش دوم صنعت پتروشيمي که امسال افتتاح مي شود.

 

ارزش محصولات پتروشیمی تا 1400 به 37 میلیارد دلار می رسد

  زنگنه با اشاره به اينکه ارزش توليد محصولات پتروشيمي از 12 ميليارد دلار در سال 92 که با بيش از 2 برابر رشد به 25 ميليارد دلار تا پايان 1400 مي رسد، افزود: همان طور که مقام معظم رهبري در ديدار با توليدکنندگان در 17 ارديبهشت ماه بر اجراي اين طرح ها و تسريع تکميل زنجيره ارزش تأکيد داشتند، ارزش اين محصولات تا پايان سال 1404 و در جهش سوم صنعت پتروشيمي به 37 ميليارد دلار خواهد رسيد. وزير نفت با بيان اينکه خط لوله انتقال اتيلن غرب در سال 1381 از عسلويه تا تبريز به عنوان طولاني ترين خط اتيلن جهان به طول 1660 کيلومتر به تصويب رسيد، ادامه داد: در اجراي خط اتيلن غرب به مزيت هاي مناطق کشور و کم آبي نيز توجه شده است؛ به صورتي که بخشي که توليد اتيلن به آب نياز داشته در کنار دريا انجام شده و با اين خط لوله با توانايي 2.5 ميليون تن به مناطق عمدتا توسعه نيافته منتقل مي شود.

  تکمیل زنجیره ارزش پتروشیمی در سال دولت دوازدهم

وزير نفت تأکيد کرد: امسال حدود 2 ميليون تن اتيلن از طريق خط لوله اتيلن غرب انتقال داده خواهد شد که طرح پتروشيمي مياندوآب نيز از طرح هاي اين زنجيره است. توليد اتيلن در کشور در حال افزايش است و امسال به حدود 7 ميليون تن مي رسد که 2 ميليون تن آن به اين خط تزريق مي شود.

به گفته وي، همه 17 طرح جهش دوم صنعت پتروشيمي که امسال به بهره برداري خواهند رسيد، داراي پيشرفت فيزيکي بالا هستند که با پيگيري و تلاش شبانه روزي در اين شرايط سخت کشور به نتيجه خواهند رسيد. وزير نفت درباره انجام ريل گذاري مستحکم براي آينده صنعت پتروشيمي به عنوان جهش سوم صنعت پتروشيمي گفت: جهش سوم فقط طرح هايي نيستند که در کاغذ باشند و طرح هايي هستند که هم اکنون برخي از آنها پيشرفت فيزيکي خوبي دارند و ارزش توليدات صنعت پتروشيمي کشور را با رشد 3 برابري از 12 ميليارد سال 92 به 37 ميليارد دلار مي رساند؛ به عبارت ديگر در سال 1404 شاهد رشد 50 درصدي نسبت به سال 1400 خواهيم بود. زنگنه به تثبيت ريل گذاري توسعه صنعت پتروشيمي و تکميل زنجيره ارزش در سال آخر دولت اشاره کرد و افزود: طرح هاي پيشران در سه زير شاخه متانول، پروپيلن، اتيلن، بنزن در حال طراحي است که بخش عمده اتيلن انجام شده است. وزير نفت با اشاره به اينکه در تکميل زنجيره پروپيلن يک طرح ابتکاري بسيار خوب در حال طراحي است که بزودي براي تسريع و حمايت تقديم دولت خواهد شد، گفت: با توجه به کمبود پروپيلن در کشور، با اجراي اين طرح توليد حدود 1.5 ميليون تن پروپيلن در شمال، جنوب و کمي هم در غرب طراحي مي شود که با خطوط لوله به مناطق مرکزي و شمالي کشور منتقل مي شود. زنگنه ادامه داد: در اين طرح، از يک سو طرح پروپيلن در بندر نکا ساخته خواهد شد که با خط لوله به سمت سمنان منتقل مي شود و به راحتي از آنجا خراسان، سمنان و شرق استان تهران را پوشش مي دهد. از سوي ديگر در عسلويه پروپيلن توليد و با خط به استان فارس منتقل مي شود. اينها طرح هاي بسيار مهم و زيربنايي براي آينده کشور است که سبب توسعه صدها کارخانه ديگر خواهند شد.

وي با بيان اينکه ارزش توليدات پتروشيمي از ابتداي دولت يازدهم تا کنون بيش از 5 ميليارد دلار با افتتاح طرح هاي مختلف افزايش يافته است، تصريح کرد: براي نخستين بار ظرفيت توليد محصولات پتروشيمي تا پايان سال آينده سه رقمي مي شود و به 100 ميليون تن مي رسد.

زنگنه با قدرداني از تلاشگران اجراي پتروشيمي مياندوآب و هلدينگ باختر ادامه داد: اميدوارم اين شرکت که سرمايه گذاران خوبي هستند در توسعه زنجيره پايين دستي نيز فعاليت کنند.

وزير نفت با تاکيد بر اينکه وزارت نفت سياست هاي اقتصاد مقاومتي، اهداف دولت و رهنمودهاي مقام معظم رهبري در زمينه توسعه پتروشيمي را به خوبي در اين سال ها دنبال کرده و موفق بوده است، يادآوري کرد: ارزش توليدات صنعت پتروشيمي در سال 76 يک ميليارد دلار بوده است که اين رقم با تحقق جهش اول و دوم صنعت پتروشيمي تا پايان سال 1400 اين رقم به 25 ميليارد دلار مي رسد.  

افزایش 15درصدی ارزآوری هلدینگ باختر

در اين مراسم داوود رضا رباني، مديرعامل هلدينگ باختر به عنوان مجموعه اي که 70 درصد از سهام پتروشيمي مياندوآب را در اختيار دارد، به استفاده از کاتاليست بومي در پتروشيمي مياندوآب اشاره کرد و گفت: براي نخستين بار در يک مجتمع توليد کننده پلي اتيلن از کاتاليست بومي استفاده مي شود. او از افزايش سهم ارز آوري و صادرات پتروشيمي باختر خبر داد و گفت: در حال حاضر ميزان ارز آوري هلدينگ باختر از صادرات محصولات پتروشيمي 10 درصد است که با بهره برداري از اين طرح به 15 درصد در سال آينده افزايش خواهد يافت.  رباني به استفاده از کاتاليست بومي در اين طرح اشاره کرد و گفت: براي نخستين بار در يک مجتمع توليد کننده پلي اتيلن از کاتاليست بومي استفاده مي شود که در گروه هلدينگ باختر توليد شده است.  او با اشاره به کار اجرايي مجتمع پتروشيمي مياندوآب که از سال 95 آغاز شده است، گفت: اين مجموعه از هفته گذشته توليد خود را آغاز کرده و حالا توسط رييس جمهور به طور رسمي بهره برداري شد. وي با بيان اين که سهامداران گروه باختر به استفاده از تمامي منابع داخلي براي توسعه بيشتر علاقه مند هستند، گفت: برهمين اساس در سال جاري علاوه بر پتروشيمي مياندوآب دو مجتمع ديگر اتانول و اتيلن گلايکول و دو واحد اکسيژن بهره برداري خواهد شد، همچنين مجتمع پتروپالايشگاهي در جاسک شروع شده و يک مجتمع کشت و صنعت در کنارک در حال احداث است؛ بر اين اساس از جنوبي ترين قسمت شرق کشور تا شمالي ترين قسمت غرب کشور در حال سرمايه گذاري و احداث طرح هستيم.

اشتغال مستقیم برای 500 نفر در پتروشیمی میاندوآب

محمدمهدي شهرياري، استاندار آذربايجان غربي نيز در اين مراسم با اشاره به بهره برداري از پتروشيمي مياندوآب ، فعال شدن اين مجتمع را اقدامي مهم در جهش توليد، رونق اقتصادي و کاهش نرخ بيکاري عنوان کرد و گفت: با توسعه صنايع پايين دستي مي توان بيش از پيش در مسير رونق توليد گام برداشت و با افتتاح پتروشيمي مياندوآب، اين شهرستان نيز وارد نقشه جغرافياي پتروشيمي ايران مي شود.  شهرياري يادآور شد: با افتتاح اين طرح، براي نزديک به 500 نفر بصورت مستقيم اشتغال ايجاد مي شود.  ظرفيت توليد محصولات پلي اتيلن ايران با افتتاح پتروشيمي مياندوآب، درحالي به مرز پنج ميليون تن افزايش يافت که هم اکنون ساخت پنج طرح با هدف افزايش توليد پلي اتيلن در کشور فعال شده است. از سوي ديگر، پيش بيني مي شود با تحقق دومين و سومين جهش توسعه صنعت پتروشيمي در قالب بهره برداري از چندين مجتمع جديد، به ظرفيت توليد پلي اتيلن کشور افزوده شود، همچنين اخيرا مجوزهايي به منظور ساخت سه طرح جديد توليد پلي اتيلن در صنعت پتروشيمي صادر شده است؛ به طوري که شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس از احداث مجتمع 300 هزار تني توليد پلي اتيلن در مجاورت پتروشيمي گچساران خبر داده است.