روز تاریخی بخش انرژی ایران

رئیس جمهوری در ارتباط ویدئو کنفرانسی که با توضیحات بیژن زنگنه، وزیر نفت نیز همراه بود، ضمن اعلام آغاز لوله گذاری طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک، ابراز امیدواری کرد که این طرح اسفندماه امسال به بهره برداری برسد. رئیس جمهوری با راهبردی خواندن خط لوله انتقال نفت خام گوره- جاسک تاکید کرد: امروز روز اعتماد خریداران نفت ایران است و جاسک به پایگاه مهم صادرات نفت ایران تبدیل می شود. روحانی گفت: از ابتدای دولت یازدهم به فکر طرح لوله گذاری گوره به جاسک بودیم که از لحاظ امنیت ملی بسیار مهم است. همیشه این دغدغه را داشتم که دولت یازدهم و دوازدهم به پایان برسد و ما نتوانیم این طرح را اجرایی و عملیاتی کنیم و دلیلش نیز همان بود که آقای مهندس زنگنه به آن اشاره کرد. وی با اشاره به اینکه قرار بود یک کارخانه لوله سازی برای گاز ترش از سوی یک شرکت خارجی در ایران ایجاد شود اما به خاطر تحریم سال ۹۷ این طرح متوقف شد، تصریح کرد: وقتی این طرح متوقف شد، دچار تردید شدیم که آیا این کار را با صنعت داخلی می توانیم انجام دهیم یا خیر؟ رئیس جمهوری با مهم خواندن ساخت ورق این خط لوله و خود لوله این طرح از سوی شرکت های ایرانی گفت: امروز همه شرکت های خارجی که در این زمینه می خواستند ما را یاری کنند و کار خود را متوقف کردند، تحریم کنندگان، آمریکایی ها و صهیونیست ها، به خوبی شاهدند که نمی توانند مانع حرکت ملت ایران در جهش تولید و فناوری باشند. روحانی با بیان اینکه برای ساخت خط لوله گوره - جاسک نیازمند هزار کیلومتر لوله هستیم که سه شرکت ایرانی آن را خواهند ساخت، افزود: از این هزار کیلومتر لوله حدود نیمی از آن ۴۰۴ کیلومتر آماده، تولید و به تدریج تحویل شده و لوله گذاری شروع شده است. تحریم با همه مشکلات و نکبتی که برای کشور دارد، نقاط فرصت هم در بعضی از زمینه هاست و ما را وادار کرد که این طرح عظیم و بزرگ را با دست کارگران، فناوران و محققان خودمان به ثمر برسانیم و نهایی کنیم. رئیس جمهوری در تشریح چرایی راهبردی بودن خط لوله گوره- جاسک هم توضیح داد: بسیاری از کشورهای منطقه برای صادرات نفت، توانستند راه دومی را برای خودشان ایجاد کنند تا در شرایط خطر برای تنگه هرمز بتوانند نفتشان را از طرق دیگر صادر کنند. حالا این نفت را به دریای سرخ، دریای عمان و مدیترانه ببرند.  روحانی با بیان اینکه تنها کشوری که این وسط مانده بود و اگر روزی تنگه هرمز به یک دلیلی بسته می شد، صادرات نفتش به طور کامل متوقف می شد، جمهوری اسلامی ایران بود، یادآوری کرد: البته این سخنان که تنگه هرمز در اختیار ماست کاملاً درست بود، اما برای روز مبادا مشکل عظیم برای خود ما به وجود می آمد. ما از این مشکل عبور کردیم. وی ادامه داد: این طرح مهم ترین طرح نه تنها از لحاظ اقتصادی بلکه از لحاظ امنیت ملی و اقتصادی و انرژی است؛ بنابراین مشتری های ما را می تواند کاملاً مطمئن کند؛ آن کسی که از ما نفت می خرد می خواهد مطمئن باشد در هر شرایطی می تواند نفت را برداشت کند، امروز روز اعتماد خریداران ماست. رئیس جمهوری با تاکید بر اینکه امروز روز بسیار مهمی در تاریخ انرژی کشورمان است، تصریح کرد: اینکه امروز جمهوری اسلامی ایران در شرایط تحریم و فشار قادر است از استان بوشهر و منطقه گوره و تلمبه خانه گوره تا استان هرمزگان و جاسک، هزار کیلومتر این طرح را ادامه دهد، کار بسیار مهمی است که امروز انجام می دهیم و این نشان توانمندی ملت ایران، محققان و صنعتگران و بخش نفت و انرژی کشور است.

پیام افتتاح سه طرح ملی نفت

رئیس جمهوری با بیان اینکه امروز از لحاظ امنیت ملی، امنیت اقتصادی و آبادانی سواحل مکران، آبادانی منطقه غرب و شمال غرب کشور، روز بسیار مهمی است، تاکیدکرد: منتها آنچه این روز را تاریخی می کند، بخاطر طرح سوم است؛ یعنی طرح لوله گذاری گوره به جاسک که امیدوارم در اسفند امسال افتتاح و بتوانیم روزانه یک میلیون بشکه نفت از آن صادر کنیم. وی ادامه داد: صادرات نفت ما تا کنون عمدتا از خارک بوده و امروز در کنار خارک، جاسک هم درست شده که می تواند در یک شرایطی آنجا هم فعال باشد و لذا هر دو اسکله هم خارک و هم جاسک فعال خواهد بود. روحانی با مهم ارزیابی کردن امروز و تبریک آن به ملت ایران در پایان اظهار کرد: امروز پیام بسیار محکمی به آمریکایی ها، مخالفین و تحریم گران است، آنها بدانند راه به جایی نخواهد برد و این تحریم ها ملت ایران را متوقف نخواهد کرد. وی افزود: تحریم ها اگر چه فشار را بر مردم اضافه می کند و مردم را در رنج قرار می دهد، اما اهداف مهم مان را بدون تردید و بدون یک دقیقه توقف ادامه می دهیم و ان شاء الله به تمام اهـــداف مان دست پیدا می کنیم.

ضرورت آبادانی سواحل مکران

روحانی با بیان اینکه سواحل مکران برای ما مهم است، افزود: سواحل مکران جزو توصیه های مقام معظم رهبری از روزهای اولیه دولت یازدهم بود. ایشان همیشه برای این موضوع که سواحل مکران را آباد کنیم، تاکید داشتند. این ساحل، ساحل بسیار ارزشمندی است از بندرعباس تا چابهار و تا گوادر که یک ساحل بسیار مهمی است که از این ساحل کمتر استفاده شده است و بکر باقی مانده بود. وی به نخستین سفر خود به بندرعباس و هرمزگان در دولت یازدهم اشاره کرد و با بیان اینکه در جمع مردم آن منطقه گفتم که جاسک آینده بسیار درخشانی خواهد داشت، تصریح کرد: جاسک به پایگاه مهم صادرات نفت ایران تبدیل می شود و امروز می بینید که در طرح قبلی هم که افتتاح شد، گروه باختر اعلام کرد که طرح هایی برای سواحل مکران و برای جاسک دارند؛ بنابراین آبادانی سواحل مکران بسیار مهم است. رئیس جمهوری ادامه داد: در نقشه ایران ۲ خط می بینید یک خط از جنوب تا تقریباً شمالی ترین نقطه ایران که این خط لوله گاز است. از این به بعد یک خط دیگر می بینید در جنوب ایران از بوشهر تا جاسک و این خط هزار کیلومتری نفت است که می تواند در صورت لزوم میعانات هم جایگزین شود.

امیدوارم صادرات نفت از جاسک تا پایان امسال آغاز شود

بيژن زنگنه، وزير نفت نيز در آيين بهره برداري از پتروشيمي مياندوآب، افتتاح واحد نرمال هگزان پالايشگاه شازند اراک و آغاز رسمي احداث خط لوله انتقال نفت خام گوره به جاسک و پايانه صادراتي در منطقه مکران ميزان سرمايه مورد نياز براي تکميل خط لوله انتقال نفت خام گوره به جاسک را 800 تا 850 ميليون دلار عنوان کرد و گفت: ان شاء الله صادرات نفت از پايانه جاسک تا پايان امسال آغاز مي شود. او طرح پايانه صادراتي نفت از جاسک را راهبردي ترين طرح اين دولت به نقل از مقام معظم رهبري خواند و گفت: اين طرح شامل خط لوله اي به قطر 42 اينچ يعني بيش از يک متر و به طول هزار کيلومتر است که از گوره در استان بوشهر آغاز و پس از گذر از فارس وارد هرمزگان و به غرب جاسک به پايانه مکران به عنوان بزرگترين پايانه صادراتي پس از خارک در حال احداث است. زنگنه با بيان اينکه ساخت بسياري از تجهيزات براي نخستين بار در اين طرح محقق شده است، از ورق هاي ويژه و با عرض بسيار به عنوان مهمترين تجهيز اين خط لوله نام برد و يادآوري کرد: قرارداد ساخت اين تجهيز که سابقه ساخت آن در کشور وجود ندارد با شرکت هاي خارجي منعقد شده بود که پس از تحريم ها با وجود تلاش هاي بسيار به آن عمل نشد. با تلاش هاي بسيار پس از 10 ماه از سال 97 تا اواسط سال 98 ساخت اين ورق ها به فولاد مبارکه و فولاد اکسين خوزستان سپرده شد. فولاد مبارکه براي نخستين بار تختال مورد نياز اين ورق را و شرکت فولاد اکسين خوزستان نيز براي نخستين بار چنين ورق هاي عريضي را پس از تلاش هاي بسيار ساختند. وزير نفت با اشاره به 50 پمپ عظيم با ظرفيت 2.5 مگاوات مورد نياز اين طرح گفت: براي نخستين بار قرارداد ساخت اين پمپ ها با سه شرکت داخلي به ارزش 50 ميليون دلار منعقد شد؛ تاکنون چنين پمپ هايي در کشور ساخته نشده بود. وي با اشاره به عملکرد درخشان شرکت هاي فولاد مبارکه و فولاد اکسين خوزستان گفت: فولاد مبارکه از 420 هزار تختال، 320 هزارتن و اکسين خوزستان نيز از 385 هزارتن ورق 250 هزار تن را توليد و تحويل داده اند؛ لوله سازها هم از هزار کيلومتر، 440 کيلومتر را توليد کرده اند که 350 کيلومتر به سايت ها حمل شده و در حال جوشکاري و کار است. افزون بر ساخت پمپ ها، ساخت 5 ايستگاه پمپاژ اين طرح نيز در حال ساخت است، ساخت 20 مخزن نيم ميليون بشکه اي در منطقه جاسک از سوي بخش خصوصي و به روش قرارداد BOT در حال ساخت است و قرارداد بندرگاه پشتيباني و تأسيسات ترمينال صادرات نفت نيز منعقد شده است.

پیشرفت ۴۰ درصدی طرح پایانه صادراتی جاسک

وزیر نفت پیشرفت فیزیکی طرح پایانه صادراتی جاسک را بیش از ۴۰ درصد عنوان و تصریح کرد: بیشترین پیشرفت طرح در دو ماه گذشته با ۷ درصد پیشرفت در هر ماه بوده است که بسیار کار باارزشی است و امیدواریم این طرح امسال تکمیل و صادرات از این پایانه آغاز شود. وی به اتصال خط انتقال ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار بشکه ای میعانات گازی پالایشگاه ستاره خلیج فارس به خط نفت اشاره کرد و گفت: با اتصال این دو خط در صورت لزوم می توان میعانات گازی را از طریق جاسک صادر کرد. زنگنه طرح پایانه صادراتی جاسک را طرح مهمی دانست و افزود: با اجرای این طرح افزون بر ساخت یک پایانه صادراتی برای کشور، یک محور و کانون توسعه در منطقه میانی دریای عمان نیز ایجاد می شود. وزیر نفت با بیان اینکه تاکنون حدود ۳۰۰ میلیون دلار در این طرح هزینه شده است و حدود ۸۵۰ میلیون دلار دیگر برای تکمیل باید هزینه شود تا کامل شود، تصریح کرد: البته موانع و مشکلات وجود دارد که برخی از آنها حل شده است و بقیه منابع مورد نیاز نیز از طریق بازار سرمایه تأمین خواهد شد تا این طرح در زمان مقرر تکمیل شود. وی اظهار امیدواری کرد صادرات نفت از پایانه جاسک به عنوان راهبردی ترین طرح دولت تا پایان امسال آغاز شود.

سهم بیش از 95 درصدی خدمات و تجهیزات ایرانی

رضا دهقان، معاون توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران سهم خدمات و تجهیزات ایرانی در طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک را بیش از ۹۵ درصد اعلام کرد و گفت: با ضرباهنگ فعلی، امیدواریم اسفندماه امسال شاهد بهره برداری از خط لوله این طرح باشیم. او با ارائه گزارش مختصری از روند پیشرفت کار گفت: همان طور که مقام معظم رهبری تاکید داشتند، این طرح به نوعی راهبردی ترین کار دولت به شمار می رود و به همین دلیل به ویژه طی چندماه اخیر، با راهبری شخص وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران دنبال شده است. وی پیشرفت فیزیکی طرح را در سه ماه نخست امسال بیش از ۱۸ درصد عنوان کرد و با اشاره به مجموع پیشرفت ۴۰ درصدی طرح گفت: انتظار داریم تا پایان امسال شاهد بهره برداری از خط لوله انتقال نفت گوره به جاسک باشیم. دهقان با بیان اینکه تمام شرکت های پیمانکار و مشاور این طرح ایرانی هستند و بخش عمده کالاها نیز به سازندگان داخلی واگذار شده است، به ورق، لوله و پمپ های مورد نیاز طرح به عنوان مصادیق بارز واگذاری ساخت تجهیزات به سازندگان داخلی اشاره کرد و ادامه داد: بیش از ۹۵ درصد خدمات و تجهیزات این طرح ایرانی است که از حیث برون سپاری و استفاده از توان داخلی در بین طرح های کلان شرکت ملی نفت ایران بی نظیر است. به گفته وی، در بخش اجرا و ساخت این طرح، ۶ گستره خط لوله، ۵ تلمبه خانه، ۳ ایستگاه توپکرانی بین راهی و پایانی، ۱۰ پست برق، ۴۰۰ کیلومتر خطوط انتقال نیرو، ۳ گوی شناور، ۴۰ کیلومتر خطوط لوله زیردریایی و ۲۰ مخزن ذخیره سازی نفت خام تعریف شده است که به صورت کامل به دست پیمانکاران و مشاوران ایرانی در حال ساخت است. دهقان گفت: در حال حاضر بیش از ۸۰۰ دستگاه ماشین آلات سنگین و ۵ هزار نفر نیروی مستقل کاری در سرتاسر گستره کاری این طرح مشغول فعالیت هستند و کارها با رعایت کامل پروتکل های بهداشتی دنبال می شود.