روستاگردی؛ همنشینی با طبیعت
شبنم اعماري روستا يعني جريان زندگي، يعني کار و تلاش، سادگي و يکرنگي، شادي و نشاط، سبزه و درخت، گل و بلبل و هواي تازه و آسماني آبي. حرف از روستا که به ميان مي آيد، اولين چيزي که در ذهنمان تداعي مي شود، رگ حياتي است که خون توليد در آن جريان دارد.
هواي خوش و آرامش حاکم بر روستا، هر مسافري را مجذوب خود مي کند. در اين مناطق خبري از ترافيک و آلودگي هوا نيست. اکسيژن فراوان است و نفس کشيدن لذت بخش. احساسي که با حضور در روستا به انسان دست مي دهد، حس خوشايندي است که دوست داريم بارها آن را تجربه کنيم. از اين رو مي توان با شناخت روستاهاي زيبا، سرسبز و خوش آب و هوا به جرگه روستاگردان پيوست و چند روزي را در کنار روستاييان باصفا و خونگرم خوش گذراند و کمي از دغدغه زندگي شهري دور شد.
خماط
دهکده اي قديمي که در 30 کيلومتري شهر شوش واقع شده و آرامگاه بزرگ دانيال نبي در آن قرار گرفته است. اين روستا که شايد براي برخي ناشناخته باشد، آثار تاريخي زيادي را در خود جاي داده است. در نزديکي خماط، آثار تاريخي متعددي ديده مي شود که يکي از آنها معبد زيگورات چغازنبيل است. روستاي اسطوره اي خماط که گفته مي شود مکان زايش فرهنگ و تمدن بوده، به غير از ميراث باستاني، جاذبه هاي معنوي زيادي دارد که موسيقي محلي عربي يکي از آنهاست. علاوه بر اين، در سفر به خماط مي توانيد سري هم به مناطق حفاظت شده دز و کرخه بزنيد و از ديدن چشم اندازهاي زيبايي چون مزارع نيشکر، در ميان آب و پوشش گياهي متنوع شگفت زده شويد.
شال
اين روستاي پنج هزار ساله که در اين موقع از سال، جاذبه هاي طبيعي زيادي دارد و آثار کهن فراواني را در خود جاي داده، در فاصله 44 کيلومتري خلخال جا خوش کرده و هر ساله ميزبان گردشگران زيادي است. به محض ورود به شال با منظره اي سرسبز و ديدني روبه رو مي شويد که باغ هاي ميوه و چشمه سارهاي روان، زيبايي آن را دوچندان کرده است. بافت زيباي اين روستا با آن خانه هاي خشتي و گلي که هنوز هم حال و هواي روزگاران قديم را در اين ديار زنده مي کند، در کنار پوشش محلي و گويش تاتي مردمانش، نشان از مذهب و فرهنگ ديرينه اي دارد که با نشستن پاي صحبت اهالي به آن پي خواهيد برد.
تمين
از اين روستا به عنوان بهشت سرسبز کوير مي توان نام برد؛ چراکه يکي از خاص ترين و زيباترين مناطق ديدني استان سيستان و بلوچستان به شمار مي رود. تمين پرجاذبه با وجود قرارگيري در منطقه کويري، در بيشتر فصول سال، آب و هواي معتدل و دلپذيري دارد که همجواري آن با کوه تفتان و وجود چشمه سارهاي جاري، سبب حاصلخيزي و رشد انواع درختان و ميوه ها در اين منطقه شده است. اين روستاي بکر و دست نخورده، به دليل ويژگي هاي خاص، طبيعت بي نظير و جاذبه هاي ديدني، مي تواند مقصد هيجان انگيزي براي سفر باشد؛ بهشتي مسحورکننده در ميان کوير که نبايد تجربه حضور در آن را از دست داد.
هیر؛ اولین پل معلق قوسی شیشه ای جهان
اولين پل معلق قوسي تمام شيشه اي جهان به کشورما تعلق دارد؛ پلي که به دست توانمند جوانان اين مرز و بوم ساخته شده، سازه اي ديدني که پا نهادن بر آن، نه تنها رويايي است، بلکه آدرنالين خونتان را هم بالا مي برد و شگفت زده تان مي کند.
اين پل که در ميان دره زيباي هير اردبيل ساخته شده، اولين پل معلق قوسي جهان محسوب مي شود. قدم زدن روي پل شيشه اي هير، تداعي کننده راه رفتن بر فراز آسمان است. ايستادن روي شيشه و لرزش همزمان اين پل، هم ترس به جانتان مي اندازد و هم مي تواند برايتان بسيار هيجان انگيز باشد. از پشت شيشه هاي پل هير، دره اي صخره اي مي بينيد که نهري پرآب و خروشان از پيچ و خم آن مي گذرد. منظره اي شگفت انگيز که جذابيت هاي منحصربه فردي دارد. شما با قرار گرفتن روي اين پل، از يک سو چشم انداز هاي زيباي دره در بند و کوه هاي باغرو را مي بينيد و از سوي ديگر دشت وسيع اردبيل و گستره باغ هاي شهر هير را. مناظر بي نظيري که قله هميشه برفي سبلان هم جزئي از آنهاست. تجربه رويايي و هيجان انگيز حضور بر فراز پل معلق شيشه اي را با سفر به اردبيل فراموش نکنيد.
حمام های تاریخی ایران
يکي از مهمترين مولفه هاي معماري ايران، گرمابه ها هستند. بناهايي که در گذشته بخشي از حوزه عمومي و محل اجتماع مردم بودند و بيشتر در کنار خيابان ها و بازارها ساخته مي شدند. از آنجا که ايراني ها همواره به پاکيزگي خود اهميت مي دادند، حمام هاي زيادي در ايران ساخته شده که برخي از آنها در حال حاضر، جزو جاذبه هاي تاريخي ايران هستند و به ثبت ملي نيز رسيده اند که در ادامه به برخي از آنها اشاره کرده ايم.
حمام گنجعلی خان
حمام گنجعلي خان در سال 1009 هجري شمسي در بازارچه صفويان کرمان ساخته شد. بناي حمام گنجعلي خان در زيرزمين واقع شده و ورودي آن مزين به نقش هاي مينياتوري، آبرنگ و تصاويري از زورخانه هاي قديمي است. سقف هاي گنبدي شکل حمام با آن طراحي ساده، اما بسيار زيبا، چشم هر بازديدکننده اي را خيره مي کند. در حال حاضر استخرهاي اين حمام پر از سکه و ماهي قرمز است.
حمام سلطان امیر احمد
حمام سلطان امير احمد، يکي از اين حمام هاي ديدني کاشان است که در دوره صفويه ساخته و از دو بخش اصلي تشکيل شده است: سالن رختکن و سالن حمام. محيط داخل آن بسيار ديدني است؛ چراکه با کاشي هاي طلايي و فيروزه اي، آجرکاري هاي دقيق و منظم، گچبري هاي زيبا و نقاشي هاي آبرنگ تزيين شده است. استفاده از شيشه در گنبدها نيز در نوع خود بسيار جالب توجه است.
حمام علی قلی آقا
مجموعه حمام علي قلي آقا اصفهان که اکنون به موزه تبديل شده و قدمتش به دوره صفويه برمي گردد، از دو حمام بزرگ و کوچک تشکيل شده است؛ حمام بزرگ تر مخصوص آقايان و حمام کوچک تر نيز مختص به بانوان بوده است. اين حمام بنايي ديدني دارد که طرح کاشي هاي آن تقريبا مشابه مسجد امام است و روي ديوارهايش تصاوير مينياتوري بسيار زيبايي ديده مي شود.
حمام صفا
بناي حمام صفا به دوران قاجار برمي گردد. اين حمام که يکي از جاذبه هاي ديدني قزوين محسوب مي شود، خوشبختانه همچنان کاربرد اصلي خود را حفظ کرده است. تمام بخش هاي داخلي آن از سنگ قيمتي مرمر ساخته شده است. استحمام در اين حمام زيبا که در فهرست آثار ملي ايران نيز به ثبت رسيده، مطمئنا تجربه شگفت انگيزي خواهد بود.
حمام چهار فصل
حمام چهار فصل بزرگ ترين حمام تاريخي ايران است که بخش مخصوص اقليت هاي ديني داشته است. حمام چهار فصل که در دوره قاجار ساخته شده، داراي کاشي کاري هاي پرنقش و نگار و زيباست که در بخشي از آن مي توان نقش و نگاره هاي طبيعت چهارفصل را به وضوح ديد. شايد علت نامگذاري اش هم به همين دليل بوده است. براي ديدن اين حمام تاريخي راهي جز رفتن به اراک نداريد.