تأثیر کرونا بر بازارهای gas&LNG
ويروس همه گيري جهاني کرونا (کوويد-19) تاثيري ويرانگر بر بازارهاي جهاني نفت خام گذاشته است، در عين حال بازارهاي گاز و گاز طبيعي مايع شده (ال ان جي) هم از گزند آثار منفي شيوع اين ويروس در امان نبوده، اما در عين حال تاثيرپذيري آن به اندازه بازار نفت نبوده است.
کاهش تقاضا به دليل کند شدن آهنگ رشد اقتصادي در کنار شيوع ويروس کرونا بسياري از قراردادهاي بلندمدت ال ان جي را لغو کرده و برنامه هاي بارگيري محموله هاي سفارش داده شده ازسوي کشورهاي واردکننده گاز را به تاخير انداخته است.
اين موضوع سبب کاهش ظرفيت استفاده از ظرفيت هاي مايع سازي گاز به ويژه در آمريکا به عنوان يکي از عرضه کنندگان کليدي ال ان جي شده است، کاهش قيمت گاز بحران پيش روي عرضه کنندگان ال ان جي و شرکت هاي فعال در بخش بالادستي توليد گاز در اين منطقه را عميق کرده است.
تامين نشدن تعهد خريداران بلندمدت براي پروژه «دريفت وود» (Driftwood) به دليل بحران کنوني، سرمايه گذاري شرکت تلوريان را حدود دو سال به تاخير خواهد انداخت، اين شرايط زمانبندي پروژه يادشده را تغيير مي دهد، در حالي که انتظار مي رفت اين پروژه در سال 2023 ميلادي به بهره برداري برسد.
در همين حال، شرکت «پيريد انرژي» برنامه سرمايه گذاري در پروژه «گلدبرو» را از سه ماه سوم سال 2020 ميلادي به سه ماه دوم سال 2021 ميلادي تغيير داده است و اين وضع سبب مي شود زمان بهره برداري از پروژه يادشده به سال 2025 ميلادي موکول شود.
با توجه به شرايط کنوني بازار و شيوع ويروس کوويد-19، شرکت انگليسي-هلندي شل هم از پروژه ليک چالرز که شرکت «انرژي ترانسفر» مالکيت و راه انداز آن است، کناره گيري کرد، در نبود سرمايه گذار به جاي شرکت شل، سرمايه گذاري در اين طرح به تاخير خواهد افتاد و زمان بهره برداري از آن با دو سال تاخير به سال 2027 ميلادي موکول مي شود.
تاثير کوتاه مدت اين بحران بر بخش ال ان جي آمريکا ممکن است توليد ال ان جي اايالات متحده را محدود کنند و سبب ترديد براي سرمايه گذاري در طرح هاي جديد شود، تاثير بلندمدت مي تواند به مازاد عرضه بينجامد و در اين شرايط توليدکنندگان آمريکايي براي حفظ هزينه هاي رقابتي با مشکل روبه رو مي شوند.
با اين حال، هفتمين کارخانه بزرگ توليد ال ان جي جهان واقع در شهر بندري هيوستون ايلت تگزاس آمريکا به تازگي توليد خود را با ظرفيت کامل آغاز کرده است. شرکت فري پورت ال ان جي آمريکا که اداره اين تاسيسات را به عهده دارد، براي راه اندازي اين کارخانه و توليد سالانه 15 ميليون تن ال ان جي از موتورهاي الکتريکي استفاده مي کند؛ اين رقم تنها 2 درصد از کل ظرفيت ايالات متحده آمريکا را شامل مي شود.
مايکل اسميت، مديرعامل و رئيس هيئت مديره شرکت فري پورت ال ان جي (Freeport LNG) در اين باره گفت: آغاز فعاليت تجاري سومين رديف تاسيسات توليد ال ان جي اين شرکت نشان دهنده بهره گيري کامل از ظرفيت توليد سه رديف به ارزش 13 ميليارد و500 ميليون دلار است؛ پس از صرف پنج سال و نيم عمليات ساخت اين واحد که در دسامبر سال 2014 ميلادي آغاز به کار کرد، هم اکنون عمليات در هر سه رديف به طور ايمن در حال انجام است و ظرفيت توليد سالانه 15 ميليون تن ال ان جي را دارد.
آغاز عمليات اين واحد توليد ال ان جي در حالي رخ مي دهد که شرايط تقاضا در بازارهاي کنوني انرژي مشابه سال 2014 ميلادي يعني زمان آغاز اجراي اين طرح نيست؛ قيمت هاي گاز با کاهش روبه رو شده است، اما فروپاشي قيمت و بازارهاي جهاني نفت خام بسيار بيشتر از بازارهاي گاز بوده است.
واحدهاي مايع سازي گاز طبيعي نقشي اساسي در کمک به ظرفيت ذخيره سازي گاز دارند، تا زماني که با بهبود قيمت هاي گاز دوباره در اين تاسيسات به گاز تبديل شوند و مورد استفاده قرار گيرند.تداوم توليد در تاسيسات گازي و ال ان جي
با وجود شرايط پيش آمده براي بازارهاي جهاني انرژي، سرمايه گذاري در طرح هاي گازي به ويژه ال ان جي همچنان سرمايه گذاري سالمي به شمار مي آيد. از آنجا که در بيشتر بخش هاي جهان در حال کاهش استفاده از زغال سنگ به عنوان منبع انرژي هستند، استفاده از گاز طبيعي به ويژه در اروپا در حال افزايش است.
کشورها همچنين براي افزايش بهره وري و بازده بالاي نيروگاه هاي برق به دنبال افزايش استفاده از گاز طبيعي به عنوان خوراک نيروگاه ها هستند، زيرا اين منبع انرژي در مقايسه با انرژي هاي تجديدپذير دسترسي راحت تري دارد.
با اين حال، شرايط حاکي از آن است که در پي همه گيري ويروس کرونا در سراسر جهان و محدوديت هاي اعمال شده براي جلوگيري از سرعت شيوع و مقابله با آن و توقف بسياري از فعاليت هاي اقتصادي و تجاري و به دنبا افت شديد تقاضا براي انرژي، بازارهاي جهاني گاز هم متاثر از اين اوضاع است.
مصرف گاز در اروپا با وجود شيوع ويروس کرونا در سه ماه نخست سال جاري ميلادي با افت شديدي روبه رو نشد اما در عين حال مصرف اين سوخت پاک به دليل معتدل تر بودن هوا، 2.6 درصد کاهش يافته است، تقاضا براي گاز در چين ثابت ماند، زيرا اعمال محدوديت هاي سختگيرانه و قرنطينه مانع از رشد تقاضا براي اين سوخت پاک شد.
حصيب احمد، تحليلگر موسسه گلوبال ديتا در اين باره گفت: به دليل سقوط بي سابقه قيمت هاي جهاني نفت خام فاصله بين قيمت قراردادهاي ال ان جي بر مبناي قيمت نفت و قراردادهاي بازارهاي تک محموله به طور قابل ملاحظه اي کم شد.
در نتيجه، توليدکنندگان ال ان جي تلاش مي کنند با توجه به قيمت هاي ضعيف بازارهاي تک محموله، قيمت ها را در قراردادهاي بلندمدت بالاتر درنظر مي گيرند تا درآمدهاي خود را حفظ کنند؛ در حالي که ترديدهاي پيش روي بازارهاي انرژي همچنان زياد است، شرکت هاي زيادي در آمريکاي شمالي ممکن است درباره سرمايه گذاري در پروژه هاي چند ميليارد دلاري گازي بازنگري کنند و تصميم هاي سرمايه گذاري مالي خود را به تاخير بيندازند.
اين شرايط مي تواند اهداف درآمدي توليدکنندگان ال ان جي را با چالش روبه رو کند؛ افزون بر اين سرعت بالاي کاهش تقاضا براي گاز طبيعي مي تواند سرمايه گذاري بر پروژه هاي جديد ال ان جي را تحت تاثير قرار دهد و اين شرايط منجر به تاخيرهاي ناخواسته در بهره برداري از پروژه هاي جديد و سرمايه گذاري هاي در اين صنعت مي شود.
داده هاي آژانس بين المللي انرژي (IEA) نشان مي دهد آهنگ معامله هاي بازار گاز در سراسر جهان در ماه فوريه سال جاري ميلادي کند بوده است، با اين حال، هنوز مقايسه اين شرايط با کاهش منظم، فصلي و مجموع سال دشوار است.
به طور مشابه، ميانگين تعرفه پيش پرداخت براي مصرف کنندگان گاز طبيعي در انگليس از اوايل امسال با کاهش همراه بوده است، با اين حال، اين شرايط به معناي آن است که از نقطه اوج در حداقل پنج سال گذشته پايين آمده است.
پساکرونا: آينده چگونه رقم مي خورد؟
راس دورنان، مدير اطلاعات بازار موسسه اويل اند گس يوکي (OGUK) گفت: به نظر نمي رسد جريان بازار گاز در ماه هاي آينده تغيير کند، بازار گاز همچنان به طور عمومي منطقه اي است؛ بنابراين انتظار معامله هاي تجاري بين المللي زيادي نداريم.
با وجود اين، ويروس همه گير کرونا پديده اي است که مي تواند بر ارسال محموله هاي الان جي تاثير بگذارد، به طور عمومي در اين شرايط عرضه جايي مي رود که قيمت ها بالا باشد و به طور معمول جايي قيمت ها بالاست که تقاضا در سطح بالايي باشد.
حسيب نيز در اين باره گفت: با وجود همه هرج و مرج ناشي از شيوع ويروس کرونا، فرصت تازه اي براي تازه واردها به صنعت ال ان جي فراهم شده است؛ مازاد عرضه جهاني ال ان جي به همراه قيمت هاي پايان اين کالا ممکن است کشورها و شرکت هاي جديد را به خريد ال ان جي سوق دهد و اين شرايط سبب رشد در صنعت ال ان جي مي شود. تدام قيمت هاي پايين ال ان جي بسيازي از کشورهاي واردکننده گاز را به استفاده بيشتر از گاز به جاي نفت و زغال سنگ ترغيب مي کند.
مترجم : امير دشتي
منبع: آفشور تکنولوژي