مديرعامل شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي اعلام کرد:
شرایط طلایی ماهشهر برای پایلوت های پژوهش
شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي، يکي از زيرمجموعه هاي جديد اما جا افتاده شرکت ملي صنايع پتروشيمي است که از حدود 18 سال گذشته تاکنون توانسته است در کنار ايجاد جايگاهي براي خود در صنعت پتروشيمي، اهميت و اثرگذاري پژوهش و استفاده از فناوري هاي نو را يک بار ديگر به اثبات برساند. علي پژوهان، مديرعامل شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي در گفت وگو با «مشعل» با اشاره به برنامه ريزي هاي طولاني مدتي که براي توليد انواع کاتاليست هاي کاربردي در داخل و با وجود تحريم هاي سنگين شروع کرده اند، افزود: هم اکنون گروه هاي مختلف پژوهشي و فناوري شامل پليمري، کاتاليست، فرآيندهاي شيميايي، مواد شيميايي و توسعه محصول، فناوري هاي نوين، فني و مهندسي و پايلوت و مستندسازي و مالکيت فکري در سه مرکز تهران، اراک و ماهشهر شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي مشغول به فعاليت هستند و مرکز عسلويه هم در حال راه اندازي و تکميل است.
او با بيان اينکه مرکز تهران به عنوان مرکز پژوهش و فناوري انتخاب شده و آزمايشگاه هاي متعددي از جمله آزمايشگاه هاي پليمري، فناوريهاي فرآيندي، کاتاليست هاي پليمري و غير پليمري، آناليز و شناسايي مواد و اندازه گيري خواص فيزيکي و مکانيک را در اختيار دارد، افزود: مرکز پژوهش و فناوري اراک که در کنار پتروشيمي شازند مشغول به فعاليت است، با هدف افزايش ظرفيت پژوهش هاي صورت گرفته در مقياس نيمه صنعتي پايلوت و انجام آزمون هاي تکميلي قبل از تحويل فناوري به صنعت و آماده سازي بسته دانش فني، پيش بيني شده است.
پژوهان با اعلام اينکه مرکز ماهشهر دسترسي خوبي به واحدهاي پتروشيمي منطقه دارد و از ويژگي خوراک هاي مختلف پتروشيمي، تسهيلات فرآيندي وهمجواري با مجتمع هاي بزرگ توليدي برخوردار است، افزود: در مرکز ماهشهر اين شرايط را داريم که روي بخش هاي مختلف کار تسلط و ورود داشته باشيم و اين موضوع نقطه امتياز مرکز ماهشهر است.
او افزود: عمده تلاش اين مجموعه کار روي پت و پلي اتيلن ترفنالات است که در اين محصول با مجموعه پتروشيمي تندگويان همکاري مي کنيم و عمدتا اين بررسي ها براي توليد گريدهاي جديد است.
پژوهان در توضيح بيشتر عملکرد واحد ماهشهر گفت: در مرکز ماهشهر دمو، ست آپ و پايلوت را در اختيار داريم و در کنار آن دسترسي به پايلوت متانول هم وجود دارد که عمدتا براي تست انواع کاتاليست ها مورد استفاده قرار مي گيرد. در اين پايلوت بخش هايي اضافه شده و کاتاليست هايي مثل LTSC و کاتاليست هاي HTS را هم تست مي کنيم.
مديرعامل شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي با اعلام اينکه در مرکز ماهشهر واحد EO نيز فعال است و در توضيح بيشتر گفت: EO در واقع واحد VAM (ونيل استات منومر) است که ما تجهيزاتي را به آن اضافه کرديم که مي توانيم اتيلن اکسايد(EO) را هم از آن برداشت کنيم. در کنار آن کوره هاي الفين را داريم که آن هم با 15 کيلو در ساعت فعال است.
او با تاکيد بر اينکه مرکز ماهشهر بيشتر مرکزي براي فعاليت پايلوت و دمو است، افزود: شرکت پژوهش و فناوري مسؤوليت تدوين دانش فني توليد محصولات پتروشيميايي را به عهده دارد که به تبع آن روي کاتاليست ها، مواد شيميايي راهبردي، تدوين دانش فني صنايع تکميلي و بهينه سازي و رفع مشکلات فرآيندي واحدهاي توليدي نيز کار مي کند.
وي با بيان اينکه در صنعت پتروشيمي 40 گروه کاتاليستي مصرف مي شود و ارزش آنها سالانه حدود 260 ميليون دلار است، افزود: از اين تعداد، 16 گروه کاتاليستي به ارزش سالانه حدود 105 ميليون دلار بومي شده و در صنعت استفاده مي شود.
مديرعامل شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي با اشاره به اينکه پيش بيني مي شود 9 گروه ديگر از اين 40 گروه به ارزش سالانه حدود 110 ميليون دلار تا پايان سال 1400 به توليد برسند، ادامه داد: برآورد مي شود تا پايان سال 1400 حدود 125 ميليون دلار در سال کاتاليست در کشور توليد شود و به مصرف برسد. 15 گروه کاتاليستي باقيمانده نيز در مرحله تحقيق و توسعه هستند که اين گروه ها جزو کاتاليست هاي راهبردي نيستند و مقادير مصرفي آنها نيز بسيار کم است.
پژوهان مي گويد: برنامه ريزيهايي که براي جهش هاي دوم و سوم صنعت پتروشيمي پيش بيني شده، فرصت ها و موقعيت هاي خوبي را براي حوزه هاي مختلف کاري شرکت و پژوهش و فناوري پديد مي آورد و شرکت هاي مختلف دانش بنياني که با اين مجموعه مشغول به همکاري هستند، بازار خوبي در داخل کشور بدون نگراني از تحريم ها خواهند داشت.
مدير سرمايه گذاري شرکت ملي پتروشيمي مطرح کرد:
نیاز 21 میلیارد دلاری برای پروژه های جهش دوم و سوم
مشعل مدير سرمايه گذاري شرکت ملي صنايع پتروشيمي ضمن معرفي چند طرح اولويت دار براي تامين مالي گفت: در مجموع براي جهش دوم و سوم پتروشيمي به 21 ميليارد دلار سرمايه گذاري نياز داريم .
حسين عليمراد در پنل معرفي پروژه هاي اولويت دار و تامين مالي پذير صنايع نفت گاز که در ذيل کنفرانس توسعه نظام مالي در صنعت نفت برگزار مي شد، در توضيح برنامه ريزي شرکت ملي صنايع پتروشيمي براي جهش دوم صنايع پتروشيمي و تامين مالي آن، گفت: در جهش دوم (تا 1400) 42 طرح برنامه ريزي شده که 15 طرح آن تاکنون به بهره برداري رسيده است و براي 27 طرح ديگر برنامه ريزي تکميل و بهره برداري را در دست داريم.
او با بيان اينکه 6 طرح از اين 27 طرح، از جمله طرح هاي راهبردي هستند که همواره پايش مي شوند، افزود: توليدات اين طرح ها، خاص و کاربردي هستند و اثر زيادي روي صنايع پايين دستي دارند.
مدير سرمايه گذاري شرکت ملي صنايع پتروشيمي با اعلام اينکه در پايان جهش دوم (1400) توليد محصولات پتروشيمي به 100 ميليون تن در سال مي رسد، افزود: ميزان درآمد از محصولات پتروشيمي نيز که در سال 96 بيش از 17 ميليارد دلار بوده در پايان 1400 به بيش از 25 ميليارد دلار خواهد رسيد.
عليمراد رقم سرمايه گذاري که تاکنون براي طرح هاي پتروشيمي در جهش دوم انجام شده را 11 ميليارد دلار اعلام کرد و گفت: براي تکميل ساير طرح ها حداقل به 6 ميليارد دلار ديگر نياز داريم.
مدير سرمايه گذاري شرکت ملي صنايع پتروشيمي با اشاره به برنامه ريزي براي جهش سوم پتروشيمي گفت: ظرفيت توليد در سال هاي 1400 تا 1404 به 133 ميليون تن خواهد رسيد و 28 طرح جديد به بهره برداري مي رسند. از اين ميان هفت طرح راهبردي وجود دارد که در زمينه مصرف و تامين خوراک صنايع و کاهش واردات اهميت بسيار دارند. وي با اعلام اينکه به 23 ميليارد دلار سرمايه گذاري براي جهش سوم نياز داريم که 8 ميليارد دلار آن تامين شده و بايد براي 15 ميليارد دلار ديگر تامين مالي انجام شود، افزود: براي تکميل طرح هاي باقي مانده از جهش دوم و سوم به 21 ميليارد دلار سرمايه گذاري نياز داريم.
او با اشاره به روش هاي تامين مالي در صنعت پتروشيمي گفت: صندوق توسعه، منابع خارجي، منابع داخلي بانک ها، صندوق هاي سرمايه گذاري و آورده سرمايه گذاران از جمله روش هاي تامين مالي طرح ها هستند و در اين ميان خط اعتباري دولت براي ما اهميت زيادي دارد.
عليمراد در ادامه چند طرح اولويت دار براي تامين مالي پتروشيمي را معرفي کرد و گفت: طرح توليد اتيلن اکسايد و پايين دست(استان همدان) با نياز به 330 ميليون دلار سرمايه گذاري و نرخ بازگشت سرمايه 21.5 درصد تاکنون به 11 درصد پيشرفت فيزيکي رسيده و عمده سهام آن براي شرکت صنايع حامي فولاد ايرانيان است.
او افزود: طرح الفين و پايين دست (پلي الفين) کنگان(استان بوشهر) يکي ديگر از اين طرح هاست که به 2.2 ميليارد يورور سرمايه گذاري نياز دارد. شرکت سرمايه گذاري اهداف 100 درصد سهام اين پروژه را در اختيار دارد و بازگشت سرمايه آن هم 18 درصد است.
مدير سرمايه گذاري شرکت ملي صنايع پتروشيمي طرح توليد يوتيليتي و نيازهاي جانبي طرح هاي فاز دوم منطقه ويژه انرژي پارس را يکي ديگر از پروژه هاي اولويت دار پتروشيمي معرفي کرد و گفت: اين طرح با 77 درصد پيشرفت فيزيکي در منطقه ويژه عسلويه نياز به 3 ميليارد يورور سرمايه گذاري با بازگشت سرمايه 30 درصد دارد.
مدير سرمايه گذاري شرکت ملي صنايع پتروشيمي طرح الفين کيان (الفين 12) را يکي ديگر از طرح هاي اولويت دار و نيازمند به تامين مالي دارد معرفي کرد و تصريح کرد: اين پروژه با 13 درصد پيشرفت در فاز اول نياز به 1.8 ميليارد دلار سرمايه گذاري با نرخ بازگشت سرمايه 27.2 درصد دارد.
او يکي ديگر از طرح هاي پيشنهادي براي تامين مالي را طرح سبز توليد اوره (کاهش گازهاي گلخانه اي منطقه عسلويه) اعلام کرد و گفت: اين پروژه به 500 ميليون دلار سرمايه گذاري با نرخ بازگشت سرمايه 18 درصد نياز دارد.