ورود به فاز توليد انبوه تجهيزي مهم با حضور زنگنه
زنگنه در ادامه سفر خود به شهرک صنعتي اهواز( 3) رفت و با حضور وزير نفت و مديرعامل شرکت ملي نفت، مته حفاري دندانه اي ساخت ايران وارد فاز توليد انبوه شد. توانايي در ساخت مته حفاري دندانه اي با همکاري و تسهيم دانش فني با جهاد دانشگاهي کشور، بدون مهندسي معکوس و با تکيه بر توان علمي کارشناسان هر دو بخش حاصل شده است.
آزمون ميداني اين نمونه از مته هاي حفاري پس از 80 ساعت حفاري به متراژ 818 متر موفقيت آميز بوده و وضع مته پس از بيرون کشيدن از چاه، مناسب ارزيابي شده است.
مته حفاري دندانه اي، نخستين مته حفاري ساخت ايران است که به سفارش شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و اهتمام کارشناسان جهاد دانشگاهي در استان خوزستان توليد شده، در ضمن دانش فني ساخت اين تجهيز نيز به طور کامل بومي شده است.
روز به ياد ماندني صنعت نفت
از ديگر برنامه هايي که با حضور وزير نفت انجام شد، امضاي قرارداد واحد فراورش سيار در ميدان نفتي آزادگان جنوبي به روش BOO ساخت، تملک، بهره برداري (Build – Own – Operate) بين تورج دهقاني، مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه نفت (متن) و محمدرضا پورعابد، معاون مهندسي جهاد دانشگاهي بود. ظرفيت فراوري تاسيسات فراورش پيش ساخته (Skid-mounted) روزانه 50 هزار بشکه است و 15 ماه براي طراحي و ساخت آن در نظر گرفته شده است؛ مدت بهره برداري اين طرح سه ساله و تا پنج سال قابل تمديد است.
انجام خدمات طراحي و مهندسي، تامين کالا و تجهيزات، ساخت و نصب، راه اندازي، بهره برداري، تعميرات و نگهداري و برچيدن واحد پيش ساخته (Skid Mounted) فراورش نفت به ميزان متوسط 50 هزار بشکه نفت (STB) در روز در ميدان نفتي آزادگان جنوبي موضوع اين قرارداد است که به همت متخصصان جهاددانشگاهي انجام مي شود و به گفته تورج دهقاني، مديرعامل شرکت متن استفاده از واحدهاي فراورشي سيار راهبردي نو براي شتاب بخشي به طرح هاي توسعه اي بويژه در ميدان هاي مشترک است که با استفاده از آن ظرفيت توليد نفت در آزادگان افزايش يافت و ساخت واحد فراورشي سيار با ظرفيت 50 هزار بشکه در روز از سوي جهاد دانشگاهي مي تواند سرآغازي براي اجرايي کردن اين طرح و سرعت يافتن امر توسعه باشد.
سابقه و تجربه احداث واحد فراورش پيش ساخته و سريع الاحداث، پيشتر تنها يک مورد در ميدان آزادگان جنوبي توسط يک شرکت ايتاليايي انجام شد. با امضاي اين قرارداد، افزون بر بومي سازي دانش فني، طراحي و ساخت اين تجهيز راهبردي براي اولين بار در کشور و با استفاده از توان داخلي انجام خواهد شد.
نفت در مسير پرچمداري توسعه صنعتي
بيژن زنگنه، وزير نفت در مراسم امضاي قرارداد واحد فراورش پيش ساخته ميدان آزادگان جنوبي اين نکته را مورد تاکيد قرار داد که صنعت نفت مي تواند با تعريف پروژه و ايجاد تقاضا، پرچمدار و پيشرو در توسعه صنعتي کشور باشد. سالانه ده ها هزار ميليارد تومان تقاضا در بخش هاي مختلف داريم و اين مسأله مي تواند صنعت کشور را متحول کند.
او با بيان اينکه اساسا واحدهاي آتي بهره برداري و نمکزدايي ها بايد با روش پيش ساخته اجرايي شوند تا با هزينه و زمان کمتر، شاهد اجراي طرح هاي فراورش پيش ساخته باشيم، گفت: فعاليت در اين بخش تمامي ندارد و تقاضا براي آن زياد است؛ زيرا بسياري از واحدهاي موجود از کارافتاده و قديمي هستند. حق الزحمه هر بشکه نفت خام در واحد فراورش هم اکنون براي هر بشکه نفت خام 1.2 دلار تعيين شده که با رقابتي شدن، اين هزينه کاهش مي يابد.
وزير نفت با اشاره به ساخت 10 قلم کالا و پيشرفت در برخي از اين کالاها گفت: کار ساخت مته از اقدام هاي بسيار خوبي در صنعت نفت کشور است که با تلاش جهاد دانشگاهي در حال نتيجه دادن است. مته، يک کالاي مصرفي است و در سال به تعداد زيادي مته نياز داريم و در اين راستا حتي اگر تحريم نباشيم نيز بايد اقدام هايي انجام شود تا مته هاي مورد نياز را از داخل کشور تامين کنيم.
او با بيان اينکه امروز يک روز به يادماندني براي صنعت نفت ايران است؛ زيرا کارهاي بسيار خوبي در خوزستان شده که آثار تأثيرگذاري بر صنعت نفت کشور خواهد داشت، گفت: به عنوان فردي که همه عمرم را براي اعتلاي جمهوري اسلامي ايران گذاشته ام، آنچه مي خواهم سربلندي و توسعه واقعي و هر روزه ايران است. ما موظف هستيم براي مردم سرزمينمان کار ايجاد کنيم. در اين زمينه بايد براي نيروي رو به رشد تحصيلکرده کشور کار ايجاد کنيم تا شاهد توسعه ايران باشيم. شرايط تحريمي، شرايطي غيرعادي است و ما در برابر تحريم ها مقاومت خواهيم کرد. آنچه به دنبال آن هستيم، توسعه و سربلندي ايران است. اينکه ايران کشور اول منطقه باشد شعار نيست؛ بلکه خواست و انتظاري ملي است. قدرت يک ملت در مديريت است و بايد اين مديريت روي مباحث اقتصادي، علمي و فناوري اثر مثبت داشته باشد و بتواند زمينه ساز توسعه باشد.
زنگنه در ادامه يادآور شد: پيوند خوبي ميان صنعت و دانشگاه اتفاق افتاده است؛ اگرچه کار بسيار سختي بود، دانشگاه و صنعت نفت هم اکنون با يکديگر رفيق شده اند و اين مسأله يک دستاورد خوب است. اصل موجوديت مغزي و معنوي در جمهوري اسلامي، نيروهاي نخبه کشور هستند و بايد به اين نيروها توجه جدي کرد. نقش کارآفرين بالاتر از مدير است و بايد قدر کارآفرينان کشور را دانست و به آنها بها داد.
اقدام هاي راهبردي در توسعه صنعت نفت
غلامرضا شريعتي، استاندار خوزستان هم در آيين امضاي قرارداد واحد فراورش پيش ساخته در ميدان نفتي مشترک آزادگان جنوبي با تشکر از به کارگيري توان فني استان خوزستان در صنعت نفت، رويکرد بومي سازي و خودکفايي در صنعت نفت را بسيار ارزشمند توصيف کرد و گفت که در سفر وزير نفت، شاهد اقدام هاي راهبردي در توسعه صنعت نفت در استان خوزستان بوده ايم.
او با بيان اينکه وزير نفت در بازديد از کارخانه فولاد اکسين خوزستان از فعاليت هاي انجام شده راضي بود، گفت: با تدابير اتخاذشده براي توليد تختال، ورق و لوله هاي موردنياز طرح ملي و راهبردي انتقال نفت خام از گوره به جاسک، نه تنها از وابستگي به کشورهاي خارجي براي ساخت اين لوله ها خلاصي يافته ايم؛ بلکه اين موضوع بر پيشبرد صنعت نفت و صنايع استان خوزستان نيز اثر مطلوبي داشته است.
استاندار خوزستان با اشاره به رونمايي از دکل حفاري 72 فتح با حضور وزير نفت افزود: امروز در رونمايي از اين دکل حفاري و در بازديد از مته هاي حفاري، شاهد ارتقاي چشمگير دانش فني کشور بوديم. مسير تلاش براي ساخت تجهيزات مورد نياز براي صنايع بخصوص تجهيزات با دانش فني بالا در داخل کشور بسيار ارزشمند و استان خوزستان خوشبختانه در اين مسير پيشرو است.
استاندار خوزستان ضمن قدرداني از وزير نفت گفت: در دوران وزارت زنگنه، در بخش هاي مختلف مربوط به مسؤوليت هاي اجتماعي و توسعه استان و همچنين درباره تامين و پشتيباني نيازهاي صنعت از توان داخلي اقدام هاي مؤثري صورت گرفته است.
تقدير از شرکت ملي نفت ايران براي بازسازي مناطق سيل زده
ايستگاه بعدي سفر وزير نفت، حضور در استانداري و شرکت در جلسه بررسي پروژه هاي مربوط به سيل خوزستان و زلزله مسجد سليمان با همراهي مسعود کرباسيان، مديرعامل شرکت ملي نفت ايران و مسؤولان استاني بود که گزارش جامعي از فعاليت هاي انجام شده براي سيل فروردين ماه استان خوزستان و زلزله مسجد سليمان ارائه شد.
بابک دارابي، مدير نظارت بر طرح هاي عمراني شرکت ملي نفت در اين نشست با بررسي پروژه هاي مربوط به سيل خوزستان و زلزله مسجد سليمان گفت: در جريان سيل فروردين سال 1398 براي كمك به رفع مشكلات پيش آمده، وزارت نفت در مجموع 130 ميليارد تومان به 3 بخش نوسازي مدارس، علوم پزشكي و بنياد مسكن اختصاص داد. 50 ميليارد تومان براي تعمير 109 مدرسه (در مجموع 609 كلاس درس) اختصاص يافت كه 30 ميليارد تومان آن صرف نوسازي و تعميرات و 20 ميليارد صرف تجهيز مدارس شد که تمام اين مدارس در ابتداي سال تحصيلي راه اندازي شد. همچنين براي 107 پروژه تعريف شده در حوزه علوم پزشكي 40 ميليارد تومان اعتبار تخصيص يافت كه تمامي آنها به غير از 2 مورد تا پايان خرداد سال آينده افتتاح مي شود. افزون بر آن براي بازسازي واحدهاي آسيب ديده در جريان سيل فروردين 98 نيز در مجموع 40 ميليارد تومان اعتبار براي تامين ميلگرد براي 333 هزار متقاضي تخصيص يافت.
به همين منظور استاندار خوزستان، مديرکل بنياد مسکن خوزستان، مديرکل نوسازي مدارس خوزستان و رئيس دانشگاه علوم پزشکي اهواز در نامه اي از مديريت نظارت بر طرح هاي عمراني شرکت ملي نفت براي اجراي طرح هاي عمراني در مسير بازسازي آسيب هاي ناشي از سيل امسال تقدير شد.