جزییات احداث طرح های پالایشگاهی و پتروپالایشگاهی با استفاده از سرمایه مردمی
مشعل-معاون امور برنامه ريزي وزير نفت با اعلام خبر انتشار فراخوان مشارکت بخش خصوصي در ساخت پتروپالايشگاه ها گفت: سرمايه گذاران مي توانند درخواست اوليه خود را تا پايان وقت اداري 17 اسفند ماه سال جاري به وزارت نفت اعلام کنند.
وزارت نفت در اجراي قانون حمايت از توسعه صنايع پايين دستي نفت خام و ميعانات گازي با استفاده از سرمايه گذاري مردمي، از تمامي سرمايه گذاران بخش غيردولتي داراي توانايي فني و مالي لازم دعوت کرده تا با هدف ايجاد تأسيسات پالايشگاهي و پتروپالايشگاهي با ضريب پيچيدگي بالا در سواحل كشور (نواري در خشكي تا فاصله 20 كيلومتري از دريا) درخواست اوليه خود را براساس فرمت ارائه شده در تارنماي وزارت نفت به معاونت برنامه ريزي ارائه کنند.
هوشنگ فلاحتيان، معاون امور برنامه ريزي وزير نفت در نشست مطبوعاتي که به منظور تشريح اين فراخوان برگزار شد، گفت: بلافاصله بعد از دريافت درخواست سرمايه گذاران از سوي وزارت نفت، از 24 تا 28 اسفند، متقاضيان سرمايه گذاري به شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي مراجعه کرده و کد کاربري و کلمه عبور دريافت کنند و از 29 اسفند امسال تا 31 ارديبهشت 1399 فرصت دارند نسبت به بارگذاري مدارک و مستندات خود اقدام کنند که درباره مدارک و مستندات مورد نياز در تارنماي وزارت نفت اطلاع رساني شده است.
او افزود: قانونگذار در قالب آيين نامه اجرايي، به وزارت نفت 60 روز کاري فرصت داده تا اسناد و مدارک مورد نياز متقاضيان را بررسي کند. براين اساس تا 29 مرداد 1399 نسبت به بررسي مدارک اقدام کرده و مراتب پذيرش يا رد درخواست متقاضيان را به آنها اعلام خواهيم کرد.
به گفته او، با مشخص شدن شرکت هاي واجد شرايط وزارت نفت، حداکثر ظرف 20 روز نسبت به صدور مجوزهاي لازم اقدام خواهد شد تا عمليات اجرايي آغاز شود.
معاون امور برنامه ريزي وزير نفت ادامه داد: براساس جدول زمانبندي تهيه شده تا 17 اسفند، سرمايه گذاران مي توانند درخواست اوليه خود را براي وزارت نفت ارسال کنند و افزون بر آن در تاريخ 6 اسفند امسال در جلسه تکميلي با حضور اصحاب رسانه و متقاضيان سرمايه گذاري مراحل ارسال درخواست و فرايندهاي موردنظر توضيح و به سوالات پاسخ داده مي شود. او با اعلام اينکه جدول زماني به گونه اي تنظيم شده که در کوتاه ترين زمان نسبت به انتخاب سرمايه گذاران اقدام شود، تاکيد کرد که نقص مدارک و مستندات ارسالي موجب رد تقاضا بوده و از نظر ما قابل پذيرش نيست و اعتراضي پذيرفته نخواهد شد.
تسهيلات دريافت خوراک براي سرمايه گذاران
معاون امور برنامه ريزي وزير نفت، روح قانون حمايت از احداث پالايشگاه ها و پتروپالايشگاه ها با استفاده از سرمايه گذاران مردمي را مبتني بر اين دانست که سرمايه گذاران بتوانند 30 درصد نقدينگي اوليه را تأمين کنند و باقي سرمايه از طريق انتشار اوراق مشارکت، بازار سرمايه و تسهيلات بانکي فراهم شود.
او گفت: همچنين سرمايه گذاران اين طرح مي توانند از تسهيلات صندوق توسعه ملي براي دريافت خوراک بهره ببرند. براين اساس وزارت نفت تا مدتي خوراک موردمصرف پتروپالايشگاه ها را به صورت نسيه در اختيار آنها قرار مي دهد که به عنوان تنفس خوراک در نظر گرفتيم و به عنوان تسهيلات صندوق توسعه ملي تامين خواهد شد. يعني تا زماني که سرمايه گذاران از محل فروش محصولات توليدي خود بتوانند پول خوراک را بازگردانند که کمتر از يک سال طول مي کشد.
وي تاکيد کرد: اين خوراک از محل سهم نفت و گازي که به صندوق توسعه ملي تعلق مي گيرد، تامين خواهد شد و بازپرداخت اين خوراک نسيه مطابق مقررات صندوق توسعه ملي خواهد بود.
معاون امور برنامه ريزي وزير نفت، درباره روند تمهيدات اين مساله با بيان اينکه مجلس شوراي اسلامي در نيمه نخست امسال، قانون حمايت از توسعه صنايع پايين دستي نفت خام و ميعانات گازي با استفاده از سرمايه مردمي را تصويب کرد، افزود: براساس مفاد اين مصوبه وزارت نفت موظف شد ظرف مدت دو ماه، آيين نامه اجراي آن را به تصويب هيات وزيران مي رساند و پس از آن در زمان يکماهه فراخوان جذب سرمايه گذاري براي احداث پالايشگاه هاي جديد اقدام کند که که با همکاري جمعي و کار جهادي که در مجموعه وزارت نفت صورت گرفت، 13 بهمن امسال و در شروع ايام دهه فجر، اطلاعات فراخوان عمومي در تارنماي وزارت نفت قرار گرفت.
فلاحتيان با اشاره به اينکه ظرفيت توليد نفت خام ايران به ميزان بيش از 3.7 ميليون بشکه در روز است که نزديک به 1.7 ميليون بشکه در روز آن در داخل کشور مصرف مي شود و حدود 2 ميليون بشکه در روز قابليت صادرات وجود دارد، يادآور شد: تحريم هاي ظالمانه اي که برکشور تحميل شده، قصدشان اين بود که ما نتوانيم نفت مازاد توليد را صادر کنيم که يکي از روش هاي موثري که در اين زمينه وجود دارد، پرهيز از خام فروشي نفت خام و ميعانات گازي است تا در داخل کشور به انواع فراورده و محصولات قابل ارزش تبديل شود که بسهولت در بازارهاي جهاني عرضه شود و وضعيت اقتصاد کشور را بهبود بخشد، به گونه اي که زنجيره ارزش را در نفت خام و ميعانات گازي تکميل کنيم. او با بيان اينکه اين طرح ها به 50 ميليارد دلار سرمايه گذاري نياز دارد و به تعبيري نيازمند 500 تا 600 هزار ميليارد تومان سرمايه ريالي است، گفت: ظرف سه يا چهار سال آينده با احداث اين پالايشگاه ها نياز به صادرات نفت خام و ميعانات نخواهيم داشت و به اين ترتيب هم افزايش درآمد داريم و هم ريسک تحريم را به حداقل مي رسانيم.