وزير نفت خبر داد:
افتتاح بزرگترین تاسیسات جمع آوری گازهای همراه نفت
وزير نفت گفت: طرح پالايش گاز بيدبلند خليج فارس به عنوان بزرگ ترين تاسيسات جمع آوري و فرآورش گازهاي همراه نفت با سرمايه گذاري بيش از 3 ميليارد دلار، اوايل سال آينده به بهره برداري مي رسد و منشأ تحول عظيمي در کاهش آلايندگي هاي زيست محيطي خوزستان و توسعه صنعت پتروشيمي در گچساران مي شود. بيژن زنگنه شامگاه سه شنبه (15 بهمن ماه) در برنامه گفت وگوي ويژه خبري شبکه دوم سيما، ضمن گراميداشت ايام الله دهه فجر، به تشريح روند کنوني فعاليت هاي صنعت نفت در بخش هاي مختلف پرداخت و گفت: با راه اندازي تاسيسات جمع آوري گازهاي همراه نفت، طرح پالايش گاز بيدبلند خليج فارس که ظرفيت فرآورش روزانه بيش از 56 ميليون مترمکعب گازهاي همراه را دارد، 3.4 ميليون تن خوراک پتروشيمي توليد مي شود و شاهد تحول عظيمي در توسعه صنعت پتروشيمي در استان خوزستان و به ويژه منطقه گچساران خواهيم بود. وي همچنين به اهميت کاهش آلايندگي هاي ناشي از گازهاي همراه نفت و ديگر اقدام هاي انجام شده در اين بخش اشاره کرد و گفت: به موازات احداث طرح پالايش گاز بيدبلند خليج فارس، با هدف جمع آوري گازهاي همراه نفت شرق کارون نيز دو قرارداد با شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس (هلدينگ خليج فارس) و شرکت پتروشيمي مارون امضا شده است، همچنين کارخانه ان جي ال 3200 براي جمع آوري گازهاي همراه نفت غرب کارون در حال ساخت است که اميدواريم در اين دولت به بهره برداري برسد. به گفته وزير نفت، ارزش خوراک پتروشيمي حاصل از بهره برداري اين پروژه ها، بيش از 2 ميليارد دلار خواهد بود. زنگنه با بيان اينکه طرح ساخت کارخانه ان جي ال دهلران هم با 40 درصد پيشرفت کار در جريان است و اين کارخانه نيز احتمال مي رود تا پايان سال 1400 به بهره برداري برسد و در ذيل آن نيز پتروشيمي دهلران احداث مي شود، درباره جمع آوري گازهاي همراه نفت شرکت نفت فلات قاره ايران نيز توضيح داد: پروژه هاي جمع آوري گازهاي همراه نفت در سيري و قشم اجرايي شده و تنها پروژه جمع آوري گازهاي همراه نفت خارک باقي مانده است که آن هم در دستور کار قرار دارد.
به گفته وزير نفت، با مجموع اقدام هايي که در اين بخش انجام مي شود، افزون بر کاهش آلايندگي هاي زيست محيطي، خوراک قابل توجهي نيز براي مجتمع هاي پتروشيمي ها توليد مي شود.
رقم صادرات نفت را نمي گويم
زنگنه در پاسخ به پرسشي درباره رقم کنوني صادرات نفت، يادآور شد: هميشه گفته ام که درباره صادرات نفت عددي نمي گويم. درست است مردم محرم هستند، اما صداي مرا تنها مردم نمي شنوند؛ دشمنان هم مي شنوند و در جريان يک جنگ، نبايد مواضع خود را به دشمن آن هم دشمن بي رحمي مانند آمريکا بگوييم. توقع نداشته باشيد در اين باره اعداد يا اطلاعاتي اعلام کنم.
عملکرد درخشان در پارس جنوبي
وزير نفت در پاسخ به پرسشي درباره عملکرد در زمينه توسعه ميدان هاي مشترک توضيح داد: در ميدان مشترک گازي پارس جنوبي عملکرد درخشاني داشته ايم؛ توان توليدمان بسيار افزايش يافته و از رقم روزانه 280 ميليون مترمکعب در سال 92 به رقم کنوني 670 ميليون مترمکعب رسيده است و در توليد روزانه گاز از قطر جلوتر هستيم. در غرب کارون نيز ظرفيت توليد کنوني نفت ميدان هاي مشترک اين منطقه نسبت به سال 92 حدود پنج برابر شده است و به طور طبيعي در کاهش توليد ناشي از شرايط تحريم نيز ميدان هاي مشترک آخرين گزينه ها هستند.
يک يادآوري درباره برداشت از ميدان هاي مشترک
وزير نفت به پرسشي درباره طرح توسعه لايه هاي نفتي پارس جنوبي نيز با بيان اينکه توسعه لايه هاي نفتي پيچيدگي هاي زيادي دارد، پاسخ داد: قطر در توسعه اين لايه ها، مجري طرح دانمارکي بسيار توانمندي داشت، ما نيز با شرکت دانمارکي مرسک براي توسعه لايه نفتي مذاکراتي داشتيم که سرانجام به دلايلي از ادامه آن منصرف شديم و سپس هم تحريم ها آغاز شد.
زنگنه اين نکته را هم يادآور شد که قرار نيست همواره در ميدان هاي مشترک، دو طرف توليدي برابر و يکسان داشته باشند، زيرا سهم طرف ها از يک ميدان يکسان نيست. به طور نمونه، بخشي از پارس جنوبي که در طرف قطر قرار دارد حدود 1.5 برابر بخش اين ميدان در طرف ايران است يا بيشتر ميدان فروزان در سمت عربستان قرار دارد.
استفاده از ظرفيت هاي ماده 12
وي با اشاره به اجراي عمده فعاليت هاي توسعه اي در توسعه پارس جنوبي و غرب کارون در سال هاي اخير با اتکا به ماده 12 قانون رفع موانع توليد رقابت پذير گفت: طرح هاي گازرساني و بعضي طرح هاي بهينه سازي مصرف سوخت مانند نوسازي ناوگان حمل ونقل نيز با بهره مندي از ظرفيت هاي اين ماده قانوني اجرايي شده است. طرح ديگري نيز براي توسعه حمل ونقل ريلي و افزايش حجم بار و تعداد مسافر با همکاري راه آهن در دستور کار است.
اگر قيمت بنزين تغيير نمي کرد، بي شک بايد واردکننده مي شديم
زنگنه با اشاره به اينکه آخرين رقم ميانگين مصرف روزانه بنزين کشور 75 تا 76 ميليون ليتر است، افزود: پول حاصل از صادرات بنزين به حساب هدفمندي واريز مي شود و مبلغي به وزارت نفت تعلق نمي گيرد، مگر همان 14.5 درصدي که اگر از آن به ما بدهند. وي با بيان اينکه در صادرات بنزين مشکلي نداريم و به خوبي هم صادر مي شود، گفت: البته اصل بر اين بوده که نخست ذخاير داخلي را پر کنيم تا کشور دچار کمبود نشود، اين اقدام براي گازوئيل، بنزين و ال پي جي هم انجام مي شود.
افزايش دوباره مصرف بنزين محتمل است
وزير نفت درباره اينکه آيا سهميه بندي بنزين به وضع صادرات آن کمک کرد، اظهار کرد: بله. مصرف بنزين کل کشور حدود 20 ميليون ليتر کاهش يافت، البته نمي توان گفت که تا ابد اين روند کاهش باقي مي ماند، زيرا پس از مدتي دوباره مردم به قيمت عادت مي کنند و مصرف افزايش مي يابد؛ افت اوليه مصرف بنزين مانند يک شوک ابتدايي است و امکان دارد دوباره افزايش يابد.
زنگنه ادامه داد: به هر حال اين سهميه بندي سبب کاهش مصرف و در عين حال به تعويق افتادن تراز منفي براي چند سال شد، زيرا اگر قيمت بنزين تغيير داده نمي شد بي شک در سال 1400 بايد بنزين وارد مي کرديم، اما اکنون ايران بزرگ ترين صادرکننده بنزين ميان کشورهاي عضو اوپک است.
ديگر نمي توان پالايشگاهي مانند ستاره خليج فارس ساخت
وي با اشاره به اينکه ديگر نمي توان پالايشگاهي مانند ستاره خليج فارس ساخت، گفت: به دليل اينکه ميعانات گازي مازاد ديگري نداريم؛ در بلندمدت روزانه حدود يک ميليون بشکه ميعانات گازي توليد خواهيم داشت، هم اکنون روزانه به طور ميانگين 430 هزار بشکه آن براي خوراک پالايشگاه ستاره خليج فارس مصرف مي شود، اميدواريم اين رقم تا چند ماه آينده افزايش يابد. وزير نفت افزود: حدود 130 هزار بشکه از ميعانات گازي توليدي هم به خوراک پتروشيمي ها اختصاص داده مي شود و نزديک به روزانه 400 هزار بشکه نيز براي تامين خوراک طرح فراگير پالايشي سيراف در نظر گرفته شده است و حدود 80 هزار بشکه ميعانات گازي شيرين به پالايشگاه هاي داخلي عرضه مي شود، بنابراين ميعانات گازي زيادي براي احداث دوباره پالايشگاه ميعانات گازي وجود ندارد.
مهر تأييد سازمان حفاظت محيط زيست بر کيفيت سوخت
وي در پاسخ به اينکه در بحث آلودگي هوا مشکل از کيفيت بنزين است يا خودرو گفت: بنزين و گازوئيل توزيعي در شهرهاي بزرگ کيفيت مناسب دارد که اين را سازمان محيط زيست هم بارها اذعان و اعلام کرده و به تازگي هم آقاي کلانتري اعلام کرده است، اگر سوختي که سال 92 در کشور توزيع مي شد، هم اکنون تداوم داشت ديگر هيچ کدام از شهرها قابل زندگي کردن نبود.
زنگنه با اشاره به اينکه گازرساني به نيروگاه ها و خانه ها هم حرکت بزرگي براي کمک به بهبود کيفيت هواست، تصريح کرد: اما هر شهري داراي ظرفيت خودپالايندگي است و نمي شود در يک شهر معادل ده ها ميليون خودرو داشته باشيم. گفته مي شود موتورهاي کاربراتوري چند برابر خودروي سمند آلودگي ايجاد مي کنند، بنابراين تهران ظرفيت خودپالايندگي اين همه خودرو را ندارد که به آن اين حجم از آلودگي تزريق شود. بايد خودروها و موتورسيکلت ها را استانداردسازي کنيم. بنده در اين باره بر استفاده از گاز طبيعي فشرده (سي ان جي) که اقتصادي است و تأثير بسياري هم بر کاهش آلايندگي دارد، تاکيد دارم. وزير نفت گفت: در تهران و شهرهاي بزرگ قدري هم آلاينده هاي ساکن داريم که بايد با آن برخورد شود.
تغييري در طرح سهميه بندي بنزين وجود ندارد
وي در پاسخ به اينکه آيا سهيمه بندي بنزين قرار است تغييري کند و سهميه به جاي خودرو به شخص تعلق گيرد يا اينکه آيا براي عيد نيز سهميه اي براي سفرهاي نوروزي اعلام مي شود، گفت: ما پيشنهادي براي تغيير سهميه بندي در دست نداريم. تصميم گيري براي مواردي که در برنامه ريزي اوليه سهميه بندي در نظر گرفته نشده است، از سوي کارگروهي متشکل از وزارت نفت، وزارت کشور و سازمان برنامه و بودجه، انجام مي شود. براي نمونه قرار شد براي تاکسي هاي اينترنتي سهميه در نظر گرفته شود که انجام شد، اما اکنون دستور کار جديدي وجود ندارد. زنگنه در پاسخ به پرسشي درباره اينکه چرا طبق قانون برنامه ششم توسعه و قانون هاي متعدد ديگر، فروش نفت به پالايشگاه هاي داخلي در بورس انرژي انجام نمي شود، افزود: چنين قانوني وجود ندارد.
خبرهاي خوش براي پيمانکاران
زنگنه درباره طبقه بندي مشاغل پيمانکاري شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب هم گفت: حدود يک سال است که همکاران بنده روي شرايط قراردادي نيروي هاي ارکان ثالث نفت کار کردند که به زودي خبرهاي خوبي در اين باره اعلام مي شود. اين کار با همکاري وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعي و مشاور انجام شده است و اميدوارم تا پايان سال بخشي از آن اعلام شود. وزير نفت با اشاره به اينکه براي نيروهاي قرارداد موقت صنعت نفت هم در يک سال گذشته از نظر پرداخت ها و تسهيلات به ويژه تسهيلات درماني، تغييراتي رخ داد، گفت: تا حدودي رقم را بالا برده ايم، نمي گوييم شرايط خيلي خوب، اما تا جايي که مقدوراتمان بود در حقوق آنها تغييرات مثبتي اعمال کرديم، زيرا همان طور که شما گفتيد، اکنون ما صورتمان را با سيلي سرخ مي کنيم.
سي ان جي؛ سوخت بومي
زنگنه در پاسخ به اينکه آيا به سمت افزايش مصرف ال پي جي گام برنمي داريم، ادامه داد: به نظر بنده سوخت طبيعي بومي ما گاز طبيعي فشرده (سي ان جي) است که استفاده از آن به نفع اقتصاد ملي ماست. وي با اشاره به اينکه آيين نامه طرح پتروپالايشي ابلاغ شده است، اظهار کرد: شرايط اين طرح اعلام شده است؛ از اين رو متقاضيان مي توانند تا 17 اسفندماه تقاضاي خود را به صورت کتبي اعلام کنند و تا آخر ارديبهشت سال آينده هم پيشنهاد خود را با فرمت اعلام شده ارائه دهند. وزير نفت ادامه داد: ما طي 60 روز تقاضاهاي ارائه شده را بررسي مي کنيم، عامل محدودکننده ما توانايي صندوق توسعه ملي است. بايد ديد اين صندوق چه مقدار توانايي تنفس خوراک براي پرداخت دلاري دارد، حال طبق آيين نامه بايد در هيئت امناي صندوق هم تصويب شود. زنگنه گفت: ساخت اين طرح ها از منابع مردم خواهد بود، اما پس از تکميل دوران ساخت، قانون گذار اعلام کرده است که براساس پولي که سرمايه گذاري مي شود، هزينه خوراک از سرمايه گذار گرفته نشود، بنابراين از محل منابع صندوق توسعه ملي پرداخت خواهد شد. وي در پاسخ به اينکه آيا واحدهاي پتروپالايشي با ظرفيت هاي داخلي ساخته مي شود يا خير، تصريح کرد: هم اکنون شما با مراجعه به هر کارخانه اي مي بينيد براي تهيه تجهيزات از شما ارز مي خواهند، زيرا مواد اوليه ندارند بنابراين به دليل مشکلات ارزي با مشکل تامين مواد اوليه روبه رو هستند، از اين رو بايد براي به سرانجام رساندن چنين طرح هايي شامل تامين مواد اوليه و تهيه قطعات يدکي مورد نيازشان، حدود 50 تا 60 درصد ارز به آنها ارائه داد.
يک تن قير رايگان هم به کسي داده نمي شود
وزير نفت درباره گنجاندن توزيع قير رايگان در بودجه سال 99 معادل 4 ميليون تن اظهار کرد: دولت مخالف اين موضوع بوده، اما من اين را صريح بگويم اين موردي که نوشته شده است، اگر تصويب هم شود، يک تن قير به کسي داده نخواهد شد. زنگنه در ادامه با اشاره به اينکه متني که در بودجه نوشته شده است، اگر شوراي نگهبان هم تأييد کند، خلاف قانون اساسي است، تصريح کرد: بودجه که براساس تناژ نوشته نمي شود؛ 4 ميليون تن يعني چقدر؟ از کجا؟ نوشته اند از محل تسويه خوراک تحويلي به پالايشگاه ها پرداخت شود، اما بايد گفت که ما بيش از خوراکي که به پالايشگاه ها مي دهيم، از آنها فرآورده مي گيريم، يعني در واقع پالايشگاه ها از ما طلب دارند و بدهکار نيستند، در نتيجه بنده را در چاله مي اندازند، زيرا مي گويند قير رايگان عرضه کنيد، در حالي که ما مي گوييم طلبي از پالايشگاه ها نداريم که بابت آن قير از آنها بگيريم. وي با اشاره به اينکه دولت موافق بود درباره اين موضوع هزينه کند، گفت: کشور بايد اداره شود، پرسش من اين است که حقوق معلمان را بايد پرداخت کرد يا قير رايگان را؟ بين اين دو شما کدام را انتخاب مي کنيد؟