معاون اول رئيس جمهوري:

اداره کشور بدون اتکا به نفت را دنبال مي کنيم

معاون اول رئيس جمهوري با تاکيد بر اينکه بايد بتوانيم اداره کشور را بدون اتکا به درآمدهاي نفتي دنبال کنيم، گفت: امروز شرکت ها و پيمانکاران ايراني در طراحي، مهندسي، ساخت و اجراي پروژه هاي بزرگ صنعتي، پتروشيمي و نيروگاهي زبانزد هستند.

به گزارش پايگاه اطلاع رساني معاون اول رئيس جمهوري، اسحاق جهانگيري روز سه شنبه (15 بهمن ماه) در اجلاس سراسري روساي دانشکده ها و آموزشکده هاي دانشگاه فني وحرفه اي کشور، با بيان اينکه امروز گرفتار سخت ترين و بي سابقه ترين تحريم ها هستيم که آمريکا در طول تاريخ عليه يک کشور اعمال کرده است، اظهار کرد: فروش نفت ايران از ابتداي انقلاب و از سال 59 تحريم بوده است، اما هيچگاه مانعي جدي براي فروش نفت وجود نداشت. اگرچه برخي کشورها خريدار نفت ما نبودند، اما ده ها و صدها مشتري ديگر، نفت ما را مي خريدند و هيچ کس هم متعرض آنها نمي شد.

وي ادامه داد: امروز با نوعي از تحريم هاي آمريکا روبه رو هستيم که تقريبا بزرگ ترين و قوي ترين پيگيري ها براي اجراي اين تحريم در سراسر دنيا دنبال مي شود تا جايي که حتي يک کشتي نفتي را رصد مي کنند و با مقام هاي کشورهاي مقصد حرکت کشتي تماس مي گيرند و دخالت هايي را اعمال مي کنند.

معاون اول رئيس جمهوري با اشاره به دستاوردهاي کشور در بخش هاي مختلف که در 40 سال اخير محقق شده است، گفت: تا اواخر دهه 60 مهم ترين اقلام صادرات غيرنفتي کشور فرش و پسته بود، اما امروز که به زعم خود آمريکايي ها فروش نفت ايران را صفر کرده اند، بايد از آنها پرسيد اقتصاد ايران که جزو 20 اقتصاد برتر دنياست چگونه اداره مي شود. با پيشرفت ها و دستاوردهاي حاصل شده مجموعه بزرگي از کالاهاي صنعتي در کشور توليد و به اقصي نقاط دنيا صادر مي شود و اداره کشور از طريق ارز حاصل از اين صادرات صورت مي گيرد. جهانگيري با تاکيد بر اينکه بايد بتوانيم اداره کشور را بدون اتکا به نفت دنبال کنيم،  تصريح کرد: کشورهايي که توسعه خود را بر مبناي منابع طبيعي قرار داده اند به جز موارد استثنا مانند نروژ، نتوانسته اند از روند مناسبي در توسعه برخوردار باشند و بيشتر مصرف کننده بوده اند. وي با اشاره به سابقه ايجاد حساب ذخيره ارزي و تبديل آن به صندوق توسعه ملي عنوان کرد: اگر شرايط فروش نفت خوب بود، طبق برنامه بايد 36 درصد از درآمد نفت به صندوق توسعه ملي واريز مي شد و بخشي از اين درآمد نيز در بودجه دولت قرار مي گرفت و به مرور سهم اين صندوق افزايش پيدا مي کرد تا سهم درآمدهاي نفتي در بودجه کمتر شود. معاون اول رئيس جمهوري افزود: در مقطعي براي تامين نيازهاي صنعت نفت به تجهيزات مختلف و نيز براي احداث کارخانه هاي صنعتي ابتدايي بايد منتظر شرکت هاي خارجي مي بوديم، اما امروز توانمندي صنعتي کشور متحول شده است و بسياري از اين نيازها با اتکا به توانمندي داخلي تامين مي شود.

جهانگيري با يادآوري اجراي فاز 11 پارس جنوبي که شرکت توتال اين پروژه را قبول کرد و قرار بود سکويي 20 هزار تني در اين پروژه نصب شود، گفت: شرکت توتال پس از بررسي و ارزيابي هاي مختلف درباره پيمانکارهاي کشورهاي ديگر، سرانجام بهترين پيمانکار و مجري براي نصب اين سکو را شرکت هاي ايراني تشخيص داد که اين نشان دهنده توانمندي گسترده کشورمان است.

وي با تاکيد بر اينکه ايران ديگر کشوري نيست که براي تامين نيازهاي ابتدايي خود منتظر کشورهاي خارجي باشد، تصريح کرد: امروز شرکت ها و پيمانکاران ايراني در طراحي، مهندسي، ساخت و اجراي پروژه هاي بزرگ صنعتي، پتروشيمي و نيروگاهي زبانزد هستند و در بسياري از مناقصه ها با وجود آنکه شرکت هاي خارجي نيز حضور دارند، پيمانکاران و شرکت هاي ايراني برنده مي شوند.

 

هم زمان با آغاز دهه فجر انقلاب اسلامي انجام شد

کلنگ زني واحد 20 هزار تني توليد کک سوزني

معاون علمي و فناوري رئيس جمهوري در سفر به منطقه ويژه اقتصادي انرژي(پارس)، کلنگ افتتاح پروژه توليد کک سوزني را بر زمين زد. به گزارش معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري، سورنا ستاري، روز شنبه(12 بهمن ماه) همزمان با آغاز دهه فجر انقلاب اسلامي، در سفر به عسلويه، کلنگ احداث واحد 20 هزا تني توليد کک سوزني را بر زمين زد. اين پروژه در مساحت 2 هکتار و در فاز 3 شرکت پتروشيميايي تخت جمشيد عسلويه توسط شرکت فناورکربن اکسير خوارزمي اجرا مي شود. وي در حاشيه مراسم کلنگ زني واحد 20 هزار تني کک سوزني، با تاکيد بر ضرورت ايجاد زمينه براي فعاليت کسب و کارهاي دانش بنيان و ورود خلاقيت هايشان به صنعت گفت: بخش قابل توجهي از نيازهاي پيشرفته که تحريم شده اند، توسط شرکت هاي دانش بنيان تامين مي شود. اعتماد به توان داخلي در اين عرصه، موفقيت هاي قابل توجهي را مانند آنچه امروز در عرصه توليد کک سوزني در پارس جنوبي محقق شده در پي خواهد داشت. معاون علمي و فناوري رئيس جمهوري ادامه داد: با اعتماد به شرکت هاي دانش بنيان و استفاده از دانش داخلي مي توانيم بسياري از مشکلاتي را که تحريم ها برايمان به وجود آورده اند، رفع کنيم. ستاري با اشاره به ايجاد زمينه تعامل ميان کسب وکارهاي دانش بنيان و صنايع نفت و پتروشيمي گفت: رويکرد جديدي در مجتمع گاز پارس جنوبي در حال پياده سازي است و آن اعتماد به شرکت هاي دانش بنيان و استفاده از دانش داخلي است.

وي با اشاره به اهميت توليد کک سوزني در داخل کشور و مقابله با تحريم هاي ظالمانه آمريکا عنوان کرد: فناوري هاي متعددي در مجتمع گاز پارس جنوبي در حال استفاده است و اين مجتمع حاصل تلاش هاي مديران متعددي در اين 20 سال است. کک سوزني از مواردي است که در ماه هاي اخير از سوي آمريکا تحريم شده است، اما امروز با آغاز عمليات اجرايي واحد 20 هزار تني توليد آن، در مسير خنثي کردن اين تحريم قدم گذاشتيم.

 

ابهام روسيه درباره لزوم تعميق کاهش توليد نفت

وزير انرژي روسيه اعلام کرد با اطمينان نمي توان گفت که زمان تعميق کاهش نفت خام اوپک فرا رسيده است. به گزارش خبرگزاري رويترز از روسيه، الکساندر نواک، وزير انرژي روسيه روز سه شنبه (15 بهمن ماه) عنوان کرد که نمي تواند با اطمينان بگويد که زمان آن فرا رسيده است که به دليل شيوع ويروس کرونا، بايد کاهش توليد نفت خام را تعميق کنيم. وي همچنين گفت: سازمان کشورهاي صادرکننده نفت(اوپک) و متحدانش به رهبري روسيه، موسوم به «اوپک پلاس»، ممکن است پيش از موعد تعيين شده براي نشست فوق العاده 178 و هشتمين نشست مشترک وزارتي اوپک و غيراوپک تشکيل جلسه دهند.  زمان برگزاري صدوهفتادوهشتمين نشست اوپک به صورت فوق العاده و هشتمين نشست وزارتي مشترک اوپک و غيراوپک موسوم به «اوپک پلاس» در بيانيه پاياني نشست وزارتي 177 اوپک و هفتمين نشست مشترک اوپک و غيراوپک در دسامبر 2019، روزهاي پنجم و ششم مارس (15 و 16 اسفندماه) تعيين شده است.

 

قيمت سبد نفتي اوپک در کانال 55 دلار

قيمت سبد نفتي سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) روز دوشنبه (14 بهمن ماه) با کاهش بيش از سه دلاري در محدوده 55 دلار قرار گرفت. به گزارش دبيرخانه سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک)، قيمت سبدنفتي اين سازمان ديروز به 55 دلار و 51 سنت رسيد، در حالي که اين رقم روز جمعه(11 بهمن ماه) 58 دلار و 94 سنت بوده است. سبدنفتي اوپک شامل 13 نوع نفت خام اعضاي اين سازمان از جمله مخلوط الجزاير، گيراسول آنگولا، سبک رابي گابن، ميناس اندونزي، سنگين ايران، سبک بصره، صادراتي کويت، السدر ليبي، سبک بوني نيجريه، سبک عربي عربستان، موربان امارات، مري ونزوئلا و جنو کنگو است. قيمت نفت خام برنت و وست تگزاس اينترمديت (WTI) نيز روز سه شنبه (15 بهمن ماه) و تا لحظه انتشار اين خبر به ترتيب 54 دلار و 66 سنت و 50 دلار و 67 سنت به ازاي هر بشکه بوده است.

 

رياض خواستار کاهش توليد کوتاه مدت اوپک شد

عربستان سعودي براي مبارزه با آثار مخرب ويروس کرونا بر قيمت و بازارهاي جهاني نفت خام، به دنبال تعميق کاهش توليد است.

به گزارش پايگاه خبري مارکت واچ به نقل از روزنامه وال استريت ژورنال، مقام هاي اوپک اعلام کردند که در پاسخ به پيامدهاي ويروس کشنده کرونا، عربستان سعودي به دنبال کاهش شديد توليد نفت در کوتاه مدت است. طبق اين گزارش، گزينه هاي پيشنهادي عربستان سعودي  کاهش 500 هزار بشکه اي توليد روزانه نفت خام تا زمان اتمام اين بحران يا کاهش روزانه يک ميليون بشکه نفت خام است.

اين در حالي است که معاملات آتي نفت خام برنت در روز دوشنبه بيشتر شد. در پي تشديد افت قيمت نفت بعد از شيوع ويروس کرونا، عربستان در حال مذاکره براي برگزاري زودهنگام صدوهفتادوهشتمين نشست فوق العاده سازمان کشورهاي صادرکننده نفت(اوپک) است.

زمان برگزاري صدوهفتادوهشتمين نشست اوپک به صورت فوق العاده و هشتمين نشست وزارتي مشترک اوپک و غيراوپک موسوم به «اوپک پلاس» در بيانيه پاياني نشست وزارتي 177 اوپک و هفتمين نشست مشترک اوپک و غيراوپک در دسامبر 2019، روزهاي پنجم و ششم مارس(15 و 16 اسفندماه) تعيين شده است. وزيران نفت و انرژي اوپک در يکصدوهفتادوهفتمين نشست عادي اين سازمان در وين به همراه توليدکنندگان غيرعضو اين سازمان، بر سر افزايش 503 هزار بشکه و در مجموع يک ميليون و 703 هزار بشکه کاهش عرضه توافق کردند.

 

عضو هيات رئيسه کميسيون انرژي مجلس:

گازرساني به روستاها و شهرهاي کشور اقدام و دستاورد بزرگي بود

عضو هيات رئيسه کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي گفت: گازرساني به روستاها و شهرهاي کشور اقدام و دستاورد بزرگي بود که در اوج تحريم ها محقق شد، اين موضوع حتي براي مردم کشور نيز راضي کننده و نقطه مثبتي در عملکرد وزارت نفت است. عبدالحميد خدري در گفت وگو با خبرنگار شانا، با بيان اينکه باوجود مشکلات و چالش ها، چند فاز مهم پارس جنوبي در دولت تدبير و اميد به بهره برداري رسيده است، گفت: درايت وزارت نفت چه در دولت يازدهم و چه هم اکنون، توليد گاز کشور را ارتقا بخشيد و به سبب آن توانستيم بخشي از نيازهاي گازي کشور را پوشش دهيم و با اطمينان خاطر بيشتري طرح هاي توسعه اي پالايشگاهي و پتروشيمي را دنبال کنيم. عضو هيات رئيسه کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي به گازرساني شهري و روستايي اشاره کرد و افزود: گازرساني به روستاها و شهرهاي کشور اقدام و دستاورد بزرگي بود که در اوج تحريم ها محقق شد، اين موضوع حتي براي مردم کشور نيز راضي کننده و نقطه مثبتي در عملکرد وزارت نفت است. وي بهره برداري از فازهاي مختلف پالايشگاه ستاره خليج فارس در چند سال اخير را حائز اهميت دانست و تصريح کرد: امروز اين پالايشگاه بنزين باکيفيت توليد مي کند، همچنين با بهره برداري از طرح افزايش کيفيت بنزين در پالايشگاه بندرعباس نيز شاهد توليد بنزين با کيفيت بالا هستيم. خدري با اشاره به اينکه در چند سال گذشته توليد بنزين بيش از دو برابر افزايش يافته و اين نشان دهنده توانمندي ما در شرايط تحريم و اعمال فشارهاست، گفت: فعاليت هاي توسعه اي وزارت نفت به ويژه در بخش توليد بنزين و گازوئيل باکيفيت به طور ملموسي قابل مشاهده است. اين عضو هيات رئيسه کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي تاکيد کرد: اکنون که با تحريم هاي يکجانبه آمريکا روبه رو هستيم، بايد به نحوي عمل کنيم که در پرتو سياست هاي اقتصاد مقاومتي با افزايش تاب آوري اقتصاد بتوانيم با تحريم ها مقابله کنيم.

 

در بورس انرژي رقم خورد

عرضه انواع فرآورده پالايشي و پتروشيمي دررينگ داخلي

بورس انرژي ايران، ميزبان عرضه انواع فرآورده پالايشي و پتروشيمي بود. به گزارش بورس انرژي، رينگ داخلي اين بورس، روز سه شنبه(15 بهمن ماه) شاهد عرضه کالاهاي برش سنگين، سوخت کوره سبک و نيتروژن مايع پتروشيمي تبريز، برش سنگين شرکت پتروشيمي شازند، حلال 402 پالايش نفت بندرعباس، متانول پتروشيمي شيراز، متانول شرکت متانول کاوه و ميعانات گازي پالايش گاز خانگيران بود. همچنين بنزين اکتان 87، بنزين اکتان 87(دريايي)، بنزين اکتان 91 و بنزين اکتان 91(دريايي) شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران و حلال 402 شرکت نفت ستاره خليج فارس در رينگ بين الملل بازار فيزيکي بورس انرژي ايران عرضه شد. روز دوشنبه(14 بهمن ماه) کالاهاي آيزوريسايکل پالايش نفت شيراز، حلال 402 پالايش نفت تبريز و ميعانات گازي پالايش گاز ايلام در رينگ داخلي و نفت سفيد شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران، نفتاي سبک پالايش نفت کرمانشاه و نفتاي سنگين پالايش نفت لاوان در رينگ بين الملل بازار فيزيکي بورس انرژي ايران معامله شد. در اين روز بيش از 39.602 تن فرآورده هيدروکربوري به ارزش بيش از 1.919 ميليارد و 548 ميليون ريال در بازار فيزيکي بورس انرژي ايران دادوستد شد.