گزارش «مشعل» از روند خدمات بهداشت و درمان صنعت نفت
گذری بر تحول خدمات درمانی
مشعل - پس از ملي شدن صنعت نفت و تشکيل شرکت ملي نفت ايران، ارائه خدمات سلامت از طريق يکي از مديريت هاي زير مجموعه اين شرکت انجام مي شد. سال 77 سازماني مستقل زير مجموعه شرکت ملي نفت ايران با عنوان شرکت خدمات بهداشت و درمان صنعت نفت تاسيس شد که امروزه به نام سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت شناخته مي شود. براساس اساسنامه اين شرکت، وظيفه ارائه خدمات بهداشتي و درماني به تمامي شاغلان و خانواده کارکنان چهار شرکت اصلي، شامل شرکت ملي نفت ايران، شرکت ملي گاز، شرکت ملي صنايع پتروشيمي و شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران و شرکت هاي زيرمجموعه آنها به عهده اين سازمان قرار گرفت. اين شرکت طي 21 سال گذشته برنامه هاي مختلفي در زمينه توسعه خدمات درماني داشته است که از جمله آنها مي توان به ذخيره دارو، خريد تجهيزات پزشکي مورد نياز براي مناطق عملياتي، تجهيز ناوگان آمبولانس در مناطق عملياتي و رضايت مندي کارکنان اشاره کرد.
به گفته حبيب اله سميع، مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، «طي يک سال گذشته به دليل ذخيره دارويي و تجهيزات پزشکي، کمبودي جدي و قابل ملاحظه گزارش نشده است و هيچ عمل جراحي کنسل نشده و داروهاي خاص به موقع در اختيار بيماران قرار گرفته است، ضمن آنکه در اين مدت تجهيزات مورد نياز براي مناطق جنوب کشور خريداري شده است. در مقابل هيات امناي ارزي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي کشور که معمولا براي دانشگاه هاي علوم پزشکي خريد مي کند، متعهد شده ايم تا با تامين تجهيزات دارويي، بخشي از خدمات سلامت جامعه بومي را به عهده داشته باشيم.» با هماهنگي هيات امناي ارزي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي کشور 14 دستگاه همودياليز همسو با توسعه بخش دياليز در بيمارستان هاي نفت تهران، اهواز و آغاجاري و دستگاه اکو کارديوگرافي قلب و سونوگرافي براي مناطق عملياتي، مسجدسليمان و آغاجاري خريداري شده تا بوميان منطقه نيز بتوانند از اين امکانات استفاده کنند.
خريد 40 دستگاه آمبولانس
سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در مناطق عملياتي داراي ناوگان فرسوده آمبولانسي است که با اخذ مصوبه جديد از هيات مديره سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، 40 آمبولانس جديد در چند دوره خريداري خواهد شد؛ اما اين روند با مشکلاتي از جمله کمبود اعتبار روبه روست که با اصلاحيه سازمان برنامه و بودجه کشوري 10 آمبولانس براي مناطق عملياتي خريداري شده است. سميع در اين زمينه مي گويد: «تاکنون 10 دستگاه آمبولانس خريداري شده است و تعدادي ديگر نيز سال آينده خريداري خواهد شد. اميدواريم با هماهنگي و همکاري اچ اس اي، هيچگاه شاهد حادثه در صنعت نفت نباشيم. براي مقابله با شرايط اضطراري نيازمند نوسازي ناوگان آمبولانس هستيم.»
تمديد کارانه پزشکان تا سال 1400
مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت ميگويد: «در حوزه پزشکي ملاک ساعت نيست و بيشتر دستمزد آنها در قالب کارانه و حق العلاج است. هر دو سه ماه يکبار از سوي وزير نفت مجوز کارانه پزشکان تمديد مي شود، از اين رو در جلسه اي که بتازگي با ايشان داشتيم، تعداد پزشکان کارانه بگير مشخص شدند و مبلغي که براي کارانه به آنها تعلق مي گيرد نيز به تفکيک پزشک عمومي، متخصص، داروساز، گروه مديريت و... مشخص شدند و پرداخت کارانه پزشکان تا پايان سال 1400 تمديد شد. در نتيجه پزشکان در اقصا نقاط سازمان بهداشت و درمان نگران کارانه نباشند.»
ثابت شدن 400 پزشک عمومي
به گفته سميع، «پزشکان پرکيس داراي بيمه نيستند و هيچگونه رابطه استخدامي با سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت ندارند؛ زيرا بيشتر آنها عضو هيات علمي دانشگاه هستند و بيمه شامل حالشان مي شود؛ اما حدود 400 نفر از اين پزشکان، عمومي هستند که دو هفته حضور مداوم دارند و پرکيس به حساب نمي آيند؛ زيرا دستمزد پزشکي را که دو هفته کامل در مناطق عملياتي است، نمي توان به صورت پرکيس پرداخت کرد. براي بهتر شدن شرايط اين پزشکان، تلاش کرديم تا پايان سال بيمه شوند. اين موضوع اکنون در مرحله مناقصه و انتخاب پيمانکار است تا اين پزشکان در قالب پوشش بيمه اي، ضمن آنکه حقوق ثابت تامين اجتماعي دريافت مي کنند، کارانه نيز به آنها تعلق بگيرد، اين روند امنيت شغلي اين افراد را تامين خواهد کرد.»
تجميع 11 پلي کلينک در شهر اهواز
کلينيک کوت عبداله، يکي از کلينيک هاي بهداشت و درمان صنعت نفت است که در مناطق محروم اهواز قرار دارد. اين کلينيک شرايط نامناسبي داشت و برخي از قسمت هاي سقف آن ريزش کرده بود، از اين رو بازسازي اين کلينيک در دستور کار سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت قرار گرفت و در دهه فجر افتتاح خواهد شد، ضمن آنکه شاهد افتتاح کلينيک کوي نفت نيز خواهيم بود. در اين زمينه مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت مي گويد: «با توجه به مصوبه هيات مديره سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت موظف هستيم تا 11 پلي کلينيک شهر اهواز را در پنج کلينيک تجميع کنيم که يکي از آنها کوي نفت است. بنابراين با راه اندازي اين کلينيک، کلينيک هاي کوي نفت قديم، قائم و شهرک نفت تجميع خواهند شد و بخشي از کلينيک هاي تخصصي نيز به آنها افزوده خواهد شد.» از ديگر طرح هاي توسعه اي بهداشت و درمان صنعت نفت مي توان به بازسازي اتاق عمل، زايشگاه و آي سي يو بيمارستان توحيد جم اشاره کرد که حدود 88 درصد موارد بستري در اين بيمارستان به بوميان منطقه اختصاص دارد. به گفته او، «برنامه پلي کلينيک تخصصي، دي کلينيک و تروماسنتر (اورژانس پيش بيمارستاني) را در منطقه عسلويه داريم. مصوبات لازم براي تروماسنتر گرفته شده و در آستانه تامين اعتبار است. در اين زمينه بايد با شهر شيراز هماهنگ باشيم. بيمارستان سوانح و سوختگي شهر شيراز خدمات بسياري ارائه مي کند، به طوري که شاهد بهبود بيماران با 75 درصد سوختگي بوده ايم. اين بيمارستان مجهز به مرکز تحقيقاتي است که در بخش پيوند پوست و کشت سلولي فعاليت مي کند. با تحقق اين امر، سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در کنار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي نيز در توسعه بخش کشت سلولي کمک خواهد کرد. اگر از فاز عملياتي خارج و به فاز اجرا برسد، سوختگي هاي 90 درصد هم قابل درمان هستند و از اعزام اين بيماران با درجه سوختگي بالا به خارج از کشور بي نياز خواهيم شد.»
توسعه زيرساخت هاي انفورماتيک
مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت مي افزايد: «براي توسعه زيرساخت هاي سخت افزاري در مراکز سلامت کار و پزشکياري به 1700 رايانه نياز داريم و در مرحله بعد بايد زير ساخت ها و فيبر نوري فراهم شود و سرور ها نيز گسترش يابد تا يک سرور در مناطق و يک سرور مرکزي در سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت داشته باشيم و بتوانيم تمام اطلاعات را تجميع کنيم. بخشي از آن طي يک سال گذشته اجرايي شده و بخشي نيز در آينده انجام خواهد شد.»
براي نخستين بار در کشور رقم خورد
دستیابی به دانش بومی نرمال هگزال
سميه راهپيما-پالايشگاه امام خميني (ره) شازند، ابتداي سال 97 به فکر بهبود شرايط عملياتي واحد ايزومريزاسيون افتاد و بحث مشکلات تامين نرمال هگزان در خصوص فرايند پليمريزاسيون پتروشيمي ها از سوي کارکنان پالايشگاه مطرح شد. اين طرح چند هدف را دنبال مي کند، نخست اين که از واردات 30 تا 40 هزار تن در سال از نرمال هگزان پتروشيمي ها جلوگيري مي شود، دوم اينکه خوراک ورودي اين واحد حدود هشت هزار و 500 بشکه بود که با اجراي اين طرح سه تا چهار هزار بشکه در روز به اين ميزان افزوده شد، ضمن آنکه عدد اکتان نيز رشد کرد و خوراک واحد ايزومريزاسيون اضافه شد. اين طرح بدون نياز به خارج کردن واحد ايزومريزاسيون از سرويس انجام و مسائل اچ اس اي نيز در اين زمينه ديده شده است. آنچه در نرمال هگزان بايد بدانيم اين است که نخست درصد خلوص آن بيش از 60 درصد است و پتروشيمي ها بالاي 50 درصد را قبول مي کنند، همچنين بنزن آن نيز پايين تر از100 PPM است که مورد قبول پتروشيمي هاست و زير 50 PPM نيز براي محصولات غذايي استفاده مي شود. از اين رو بايد گفت که بنزن توليدي طرح نرمال هگزان زير 10 PPMاست که براي صنايع پتروشيمي و غذايي مورد استفاده قرار مي گيرد و در حال حاضر پتروشيمي ها بيشتر نياز دارند.
غلامحسين رمضان پور، مديرعامل شرکت پالايش نفت امام خميني(ره) شازند در اين زمينه به خبرنگار «مشعل» مي گويد: «طرح نرمال هگزان، يک طرح نوآورانه و مبتکرانه متخصصان اين شرکت است که در صنعت پالايش نفت کشور براي نخستين بار بدون صرف هزينه هاي سنگين سرمايه گذاري و صرفا با استفاده از ظرفيت هاي خالي بخش تفکيک در واحدهاي ايزومريزاسيون و اکتانايزر و اعمال تغييرات فرايندي و بهينه سازي فرايند عملياتي پالايش انجام شده است. با اجراي اين طرح، شاهد عمليات توليد 190 هزار ليتر در روز محصول نرمال هگزان خواهيم بود که در مسير خودکفايي اقتصادي کشور و بي نيازي از واردات اين محصول با ارزش در سطح کشور گام برداشته ايم.»
به گفته او، «محصول نرمال هگزان، جزو فراورده هاي وارداتي صنايع پتروشيمي و همچنين صنايع غذايي به شمار مي رود که در آذرامسال آغاز و تا پايان دي ماه سال جاري توليد انبوه اين محصول در پالايشگاه افزايش مي يابد و بيش از 30 ميليون دلار در سال درآمدزايي خواهد داشت و از خروج ارز از کشور نيز جلوگيري مي کند.» رمضان پور از ديگر دستاوردهاي مهم و بزرگ اين طرح را افزايش حداقل چهار هزار بشکه خوراک واحد ايزومريزاسيون در شبانه روز بيان مي کند و ادامه مي دهد: «با اجراي اين طرح، افزايش حداقل 500 هزار ليتر توليد بنزين پالايشگاه، کاهش ميزان الفين موجود در کل بنزين توليدي پالايشگاه و افزايش بيش از پيش کيفيت اين محصول استراتژيک، بهينه سازي عمليات تبديل بنزين سبک در واحد ايزومريزاسيون، بهينه سازي مصرف انرژي، صرفه جويي در هزينه سرمايه گذاري اوليه احداث واحد مشابه بيش از 11 ميليون دلار و تقويت روحيه خودباوري و اعتماد به نفس کارکنان اشاره کرد. ضمن اينکه بيش از 50 هزار تن نرمال هگزان را در سال توليد خواهيم کرد.»
مديرعامل شرکت پالايش نفت امام خميني(ره) شازند ابراز اميدواري مي کند: «دانش فني طرح نرمال هگزان که از سوي کارکنان پالايشگاه مطرح شده، 100 در صد بومي است و آن را براي ثبت اختراع نيز فرستاده ايم تا به نام پالايشگاه شازند به ثبت برسد.»
حمايت از شرکت هاي دانش بنيان
رمضان پور در ادامه به برنامه هاي ديگر توسعه اي شرکت پالايش نفت امام خميني (ره) شازند مي پردازد و مي گويد: «نخستين بار در کشور به کاهش آلاينده هاي زيست محيطي در واحد بازيافت مواد نفتي خواهيم پرداخت. براي پيشبرد اين طرح با شرکت هاي دانش بنيان کشور رايزني هايي صورت گرفته، ضمن آنکه در زمينه توليد قطعات يدکي مورد نياز پالايشگاه، قطعات ابزار دقيق، قطعات مکانيکي، کاتاليست و ... که توليد داخل ندارند، شرکت هاي دانش بنيان را شناسايي کرده ايم تا محصولات مورد نظرمان را توليد کنند.
« به گفته او «از سوي همکاران پالايشگاه، برنامه هاي ديگري در زمينه افزايش توليد و خوراک پالايشگاه تعريف شده که در فاز مطالعاتي و امکان سنجي قرار دارد و در صورت تاييد اجرا خواهد شد.»
مديرعامل شرکت پالايش نفت امام خميني(ره) شازند با اشاره به اينکه شرکت هاي دانش بنيان سرمايه اوليه براي توليد ندارند و به طور قطع به حمايت پالايشگاه وابسته هستند، مي افزايد: «پروژه هاي کاتاليستي و قطعات يدکي جزو پروژه هاي هزينه بر محسوب مي شوند و وظيفه داريم از اين شرکت ها حمايت کنيم.
به عنوان مثال، کاتاليست واحد RSD و واحد RFCC را با دو شرکت دانش بنيان مجزا از هم پيگيري مي کنيم، هزينه هر کدام از اين صنايع براي توليد کاتاليست بين 40 تا 50 ميليارد تومان است که در توان شرکت هاي دانش بنيان نيست و پيگيري مي کنيم تا واحدهاي آزمايشگاهي در آن شرکت ها ساخته شود، بعد از بررسي و تاييد در فاز توليد صنعتي به آنها پيش پرداخت داده مي شود.» رمضان پور خاطر نشان مي کند: «کار پالايشگاه، شبانه روزي است و يک لحظه توقف نخواهد داشت، زيرا با وقفه يک دقيقه اي در توليد، سه شبانه روز نياز است تا يک واحد به شرايط نرمال بازگردد، از اين رو همکاران ما تلاش 24 ساعته مي کنند تا توليد بدون توقف ادامه داشته باشد.»