پیام چهارمین نشست سران مجمع کشورهای صادر کننده گاز:
تحریم ها امنیت عرضه گاز طبیعی را با خطر روبه رو می کند
معاون اول رئیس جمهوری: ایران نقشی فعال در مجمع کشورهای صادرکننده گاز ایفا می کنند
نشست فوق العاده وزیران نفت و انرژی کشورهای عضو مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ای سی اف) و نشست سران این مجمع ۲۳ و ۲۴ نوامبر (دوم و سوم آذرماه) در بولیوی برگزار شد.
کشورهای الجزایر، بولیوی، مصر، گینه استوایی، ایران، لیبی، نیجریه، قطر، روسیه، ترینیداد و توباگو، ونزوئلا و امارات، ١٢ عضو اصلی جی ای سی اف هستند و هلند، نروژ، عراق، عمان، پرو و آذربایجان به عنوان اعضای ناظر در مجمع کشورهای صادرکننده گاز حضور دارند.
وزیران نفت و انرژی مجمع کشورهای صادرکننده گاز ۴۴ درصد از تولید گاز جهان، ٦٧ درصد از ذخایر گازی جهان، ۶۴ درصد از انتقال گاز با خط لوله و ۶۶ درصد از تجارت گاز طبیعی مایع شده (ال ان جی) را در اختیار دارند.
علاوه بر بیژن زنگنه، وزیر نفت، اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری نیز به دعوت رئیس جمهوری بولیوی، در چهارمین نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ای سی اف) که در شهر سانتاکروز بولیوی برگزار شد،حضور یافت.
معاون اول رئیس جمهوری در بدو ورود به بولیوی گفت: ایران به عنوان کشوری که دارای بزرگترین ذخایر گاز طبیعی در جهان است، نقش فعالی در مجمع کشورهای صادرکننده گاز و ایجاد هماهنگی برای توسعه و ارتقای گاز در سبد انرژی جهان ایفا می کند.
اسحاق جهانگیری در جریان سفر به بولیوی، پس از ورود به فرودگاه سانتاکروز، در گفت وگو با خبرنگاران، هدف از سفر خود به این کشور را پاسخ به دعوت رئیس جمهوری بولیوی و شرکت در چهارمین نشست سران کشورهای صادرکننده گاز عنوان کرد و افزود: در این نشست، دیدگاه ها و مواضع جمهوری اسلامی ایران را درباره انرژی و گاز طبیعی مطرح خواهیم کرد.
وی افزود: در حاشیه این اجلاس، چنانچه فرصتی فراهم شود، دیدارهایی نیز با مقام های کشور بولیوی و مقام های شرکت کننده در اجلاس خواهم داشت و درباره مسائل جهانی و مسائل منطقه خاورمیانه گفت وگو خواهیم کرد.
معاون اول رئیس جمهوری، انرژی را از مهمترین پیش نیازهای توسعه کشورها برشمرد و یادآور شد: خوشبختانه کشورهای تولید کننده و صادرکننده گاز، با پیش بینی نسبت به آینده وضع انرژی، ۱۷ سال پیش تصمیم به ایجاد مجمع کشورهای صادرکننده گاز گرفتند و امروز این مجمع به نهادی تاثیرگذار در حوزه انرژی در عرصه بین الملل تبدیل شده است.
وی همچنین آمریکای لاتین را منطقه ای پراهمیت دانست و گفت: گسترش همکاری با کشورهای آمریکای لاتین، جایگاه ویژه ای در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران دارد.
اتخاذ سیاست های همسو، گامی در جهت افزایش منافع جمعی جی ای سی اف
معاون اول رئیس جمهوری در چهارمین نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز گفت: ایران در این موقعیت، شرایط لازم را برای جذب سرمایه و فعالیت شرکت های خارجی فراهم کرده است و تامین منافع همه اعضای مجمع کشورهای صادرکننده گاز و تحقق اهداف مجمع را هدف اصلی فعالیت های ملی، منطقه ای و بین المللی می داند و اتخاذ سیاست های هماهنگ و همسو را برای جلوگیری از اعمال تحریم های یکجانبه و چندجانبه علیه هر کشوری را بیش از پیش ضروری می بیند.
اسحاق جهانگیری اظهار کرد: برگزاری اجلاس سران مجمع از جمله فعالیت های برجسته است که می تواند در یافتن راهکارهایی مشترک برای حمایت از منافع جمعی کشورهای عضو، هماهنگی سیاست ها در راستای افزایش سهم گاز در سبد انرژی جهان و توسعه همکاری ها بین کشورهای عضو نقش آفرین باشد.
وی افزود: امروز بازار گاز طبیعی را باید یک بازار رقابتی به حساب آورد که این رقابت هم با تولیدکنندگان جدید در نقاط مختلف جهان و هم با انرژی های جایگزین دیگر مواجه شده است و علاوه بر آن، این بازار از دگرگونی های ژئوپولیتیک هم به دور نیست، دگرگونی هایی که در برخی موارد، موقعیت گاز را در عرصه جهانی انرژی تحت تاثیر قرار می دهد و امنیت بازار و موازنه عرضه و تقاضای جهانی گاز را خدشه دار می کند.
معاون اول رئیس جمهوری ادامه داد: با توجه به این تحولات، ما باید به عنوان تولیدکنندگان اصلی گاز طبیعی همکاری هایمان را به سطح نوینی ارتقا دهیم و به تبادل اطلاعات و تجربیات و هماهنگی بین سیاست های بازاریابی و صادرات در سطوح منطقه ای و بین المللی بیش از گذشته اهتمام بورزیم.
جهانگیری با تاکید بر اهمیت نقش نوآوری و تکیه بر توسعه فناوری در بازارهای انرژی و از جمله بازار گاز طبیعی، تصریح کرد: بر این اساس ما باید به رویکردهای نوآورانه و راهبردهای مبتنی بر فناوری های نوین در کل زنجیره گاز طبیعی اعم از بخش اکتشاف، تولید، انتقال، توزیع و مصرف آن اولویت بدهیم.
وی افزود: در این فرآیند، همکاری مشترک کشورهای عضو مجمع در ترغیب شرکت های ذیربط ملی برای تبادل دانش فنی در زمینه کاهش هزینه های تولید، تبدیل و انتقال گاز طبیعی، انجام سرمایه گذاری های مشترک و اتخاذ سیاست های همسو در بازار گاز، منجر به افزایش منافع جمعی کشورهایمان خواهد شد.
ایران آماده انتقال تجربه های خود به کشورهای مختلف است
معاون اول رئیس جمهوری در دیدار با مقام های ارشد کشورهای گینه استوایی، ونزوئلا، بولیوی و لیبی از آمادگی ایران برای انتقال تجربه های خود به کشورهای مختلف دنیا خبر داد و بر شکست تداوم سیاست های منجر به افراط گرایی در دنیا تاکید کرد.
اسحاق جهانگیری در حاشیه چهارمین اجلاس سران کشورهای صادرکننده گاز در دیدار رئیس جمهور ی گینه استوایی بر تقویت همکاری دو کشور در چارچوب کشورهای صادرکننده گاز تاکید کرد.
وی با بیان اینکه ایران و گینه استوایی افزون بر گاز از ظرفیت های بی شماری برای توسعه مناسبات برخوردارند، عنوان کرد: از برگزاری اجلاس آینده سران کشورهای صادرکننده گاز در گینه استوایی استقبال می کنیم ایران به عنوان بزرگترین دارنده ذخایر گاز، آمادگی دارد تجربیات خود را در حوزه صنعتی و علمی بویژه بخش انرژی در اختیار گینه استوایی قرار دهد.معاون اول رئیس جمهوری یادآور شد: تبادل هیئت های رسمی برای شناسایی زمینه های همکاری می تواند به توسعه مناسبات منجر شود، آمادگی داریم برای توسعه گینه استوایی در کنار شما باشیم و نیازهای خود را از طریق شما تامین کنیم. تئودور اوبیانگ، رئیس جمهوری گینه استوایی نیز در این دیدار با ابراز خرسندی از پیشبرد اهداف کشورهای صادرکننده گاز در چهارمین اجلاس، گفت: ایران در طول سال هایی که از تاسیس این سازمان می گذرد ، نقش موثری در تحقق اهداف سازمان ایفا کرده است.
وی ادامه داد: از حمایت ایران برای میزبانی گینه استوایی برای پنجمین اجلاس سران کشورهای صادرکننده گاز قدردانی می کنم.
رئیس جمهوری گینه استوایی تاکید کرد: ما می توانیم با تکیه بر ظرفیت هایی نظیر گاز، مناسبات خود را بیش از گذشته در سطح دوجانبه، منطقه ای و جهانی ارتقا دهیم.
وی با بیان این که کشورهای آفریقایی برای توسعه و نیز مقابله با هژمونی امپریالیسم نیازمند حمایت کشورهای انقلابی و پیشرفته نظیر ایران هستند، خواستار برقراری رابطه برد-برد با ایران در جهت تامین منافع دو ملت شد.
کشورهای مستقل جهت چندجانبه گرایی در جهان تلاش کنند
معاون اول رئیس جمهوری همچنین در دیدار با رئیس جمهوری ونزوئلا با اشاره به مناسبات مثبت و سازنده ایران و ونزوئلا بر گسترش همکاری های تهران- کاراکاس در همه زمینه ها تاکید کرد.
جهانگیری در حاشیه چهارمین اجلاس سران کشورهای صادرکننده گاز، با تشریح اوضاع منطقه و سیاست های خصمانه آمریکا علیه کشورهای مستقل، تصریح کرد: باید همه کشورهای مستقل و آزادیخواه در جهت چندجانبه گرایی در جهان تلاش و همکاری کنند.
وی عنوان کرد: تحریم های یک جانبه آمریکا علیه کشورهایی که سیاست مستقل از این کشور دارند به انحای مختلف اعمال می شود، پیامد مثبت رفتار آمریکا برای کشور ما اتکا به توان داخلی و افزایش ظرفیت تولید ملی برای رفع نیازها بوده است. معاون رئیس جمهوری یادآور شد: شرکت ها و صنایع ایران در سال های اخیر پیشرفت های ملموسی داشته اند و ما آمادگی داریم تا تجربیات خود را در همه زمینه ها در اختیار کشور دوست ونزوئلا قرار دهیم.
وی همچنین یادآور شد: تدا وم سیاست های اشتباهی که منجر به تقویت افراطی گری در جهان امروز می شود محکوم به شکست است.
نیکولاس مادورو، رئیس جمهوری ونزوئلا نیز در این ملاقات با ابلاغ سلام گرم به رهبر معظم انقلاب و دکتر حسن روحانی، رئیس جمهوری، خواستار تقویت مناسبات در عرصه های مختلف با ایران شد.
توسعه مناسبات با برگزاری مستمر کمیسیون مشترک همکاری های ایران و بولیوی
معاون اول رئیس جمهوری همچنین در دیدار با رئیس جمهوری بولیوی با اشاره به سطح عالی روابط سیاسی ایران و بولیوی، بر لزوم توسعه مناسبات اقتصادی میان دو کشور تاکید کرد.
جهانگیری در دیدار اوو مورالس، رئیس جمهوری بولیوی که در حاشیه چهارمین اجلاس سران کشورهای صادرکننده گاز برگزار شد، با تاکید بر ضرورت حل موانع بانکی در جهت ارتقای سطح مناسبات اقتصادی دو کشور، گفت: لازم است تلاش برای حل موانع و مسائل بانکی به صورت جدی تر از سوی بولیوی پیگیری شود.
وی ادامه داد: برگزاری مستمر کمیسیون مشترک همکاری های ایران و بولیوی می تواند توسعه مناسبات را تسریع کند، باید دو کشور برگزاری کمیسیون همکاری ها را برای حل موانع پیش روی گسترش روابط اقتصادی و راهکارهای توسعه مناسبات فیمابین به صورت جدی تر دنبال کنند.
به گفته معاون اول رئیس جمهوری، ایران برای انتقال دانش و تجربیات به بولیوی به خصوص در حوزه فناوری و نانوفناوری و اجرای پروژه های مختلف در این کشور آمادگی دارد.
رئیس جمهوری بولیوی نیز در این دیدار با قدردانی از حضور معاون اول رئیس جمهوری اسلامی ایران در چهارمین اجلاس سران کشورهای صادرکننده گاز، گفت: دو کشور باید راهکارهای توسعه همکاری های فیمابین را از طریق سفیران و وزیران دو کشور بررسی و پیگیری کنند.
وی با اشاره به احداث برخی واحدهای تولیدی لبنی در بولیوی توسط ایران، گفت: این واحدهای تولیدی نتایج خوبی را برای بولیوی دربر داشته و ما خواهان توسعه همکاریها در این زمینه با جمهوری اسلامی ایران هستیم.
وی همچنین با اشاره به نیاز کشورش به دانش و فناوریهای نوین، خواستار برخورداری از تجربیات ایران در حوزه های مختلف به ویژه نانوفناوری شد.
پیش نویس بیانیه نشست سران مجمع کشورهای صادرکنندگان گاز
پیش نویس بیانیه پایانی چهارمین نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ای سی اف) درنشست فوق العاده وزارتی این مجمع ۲۲ نوامبر (چهارشنبه، یکم آذرماه) در سانتاکروز بولیوی مورد توافق قرار گرفت.
در این بیانیه که برای ارائه به سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز آماده شده است، بر لزوم افزایش همکاری کشورهای عضو و اتخاذ سیاستهای هماهنگ به منظور افزایش درآمدهای ملی کشورهای عضو این مجمع از محل صادرات گاز طبیعی با توجه به چالشهای پیش روی بازار گاز تاکید شد. از دیگر مفاد مهم این بیانیه، تاکید بر رد تحریمها و لزوم اقدام های هماهنگ کشورها برای مقابله با اعمال تحریمهای یکجانبه از سوی برخی کشورها علیه یک یا چند کشور عضو مجمع کشورهای صادرکننده گاز است زیرا این موضوع امنیت عرضه گاز طبیعی را با خطر روبه رو می کند.
قدردانی از زحمات ۴ ساله دبیرکلی محمد حسین عادلی
همچنین در اجلاس فوق العاده وزارتی باتوجه به اینکه دوره دبیرکلی محمدحسین عادلی که آخر دسامبر پایان می یابد، سخنرانان اجلاس از جمله امیرحسین زمانی نیا، معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت، ضمن اشاره به دستاوردهای مهم دبیرخانه مجمع طی چهار سال گذشته، از زحمات ایشان در ارتقای جایگاه این مجمع در عرصۀ جهانی انرژی قدردانی کردند.
تدوین راهبرد بلندمدت مجمع کشورهای صادرکننده گاز، تهیه چشم انداز جهانی گاز، تصویب ایجاد موسسه تحقیقات گاز الجزایر و انتشار سالنامه آماری از جملۀ اقدامات انجام شده در دوره دبیرکلی عادلی است. یوری سنتورین روس جایگزین محمدحسین عادلی است که از یکم ژانویه ۲۰۱۸ مسئولیت خود را به عنوان دبیرکل آغاز می کند.
بازار گاز می تواند چالش ها را پشت سر بگذارد
دبیر کل مجمع کشورهای صادرکننده گاز طی سخنرانی در چهارمین نشست سران جی ای سی اف گفت: بازار گاز به طور ویژه، دوران گذار و پر نوسانی که ویژگی آن، تحول و چالش است، پشت سر می گذارد.
محمدحسین عادلی افزود: باعث افتخار و خرسندی است که به عنوان دبیر کل جی ای سی اف به شما در چهارمین نشست این مجمع در سانتاکروز در بولیوی خوشامد بگویم. برگزاری این نشست با حضور کشورهای عضو طبق روال و چارچوب زمانی مقرر باعث دلگرمی است، این موضوع واقعاً نشان دهنده عزم و اراده کشورهای عضو در بالاترین سطح برای حفظ انسجام و ادامه حمایت از اهداف مشترک تعیین شده در اساسنامه و ادامه کمک به آینده امیدوارکننده و تضمین منافع والای اعضا و کمک به توسعه بازار پایدار گاز در سطح جهان است.
وی تاکید کرد: از دوحه تا مسکو و از تهران تا سانتاکروز، جی ای سی اف در تلاش برای برداشتن گام های معنادار و مؤثر به سوی این اهداف، از هیچ تلاشی فروگذار نکرده است.
به گفته دبیر کل مجمع کشورهای صادرکننده گاز، چهارمین نشست سران جی ای سی اف در زمانی برگزار می شود که بازار انرژی به طور کلی و بازار گاز به طور ویژه، دوران گذار و پر نوسانی را پشت سر می گذارد. دورانی که ویژگی آن، تحول و چالش است. رقابت شدید در بازارهای گاز حکمفرماست. یک محیط تجاری جدید در حال ظهور است و ایجاد سازوکارهای جدید را میان صادرکنندگان و مصرف کنندگان، تحمیل می کند، اما باید در برابر اتخاذ سازوکارهایی که می توانند عامل مهمی همچون امنیت عرضه و تقاضا را مختل کنند، هوشیار باشیم. این مسئولیت توأم متوجه تولیدکنندگان و مصرف کنندگان است که همه تلاش خود را برای تضمین ثبات بازار گاز به کار گیرند. عادلی یادآور شد: ابهام در سیاست گذاری ها و چالش های ژئوپولیتیک نیز بر بازارهای انرژی و گاز سایه انداخته است؛ اما در میان همه این چالش ها، دو مسئله بسیار روشن و قطعی هستند. وی اظهار کرد: نخست این که تقاضا برای گاز همچنان افزایش می یابد؛ طبق برآورد جی ای سی اف تقاضای گاز در ۲۳ سال آینده ۵۳ درصد افزایش خواهد یافت. دوم این که تعهد کشورهای جهان به اهداف توافق پاریس در سال ۲۰۱۵ میلادی فرصتی طلایی برای گاز طبیعی پدید می آورد. بنابراین با وجود همه خطرهای مهم و محیط تجاری چالش برانگیز، گاز همچنان از مزیت های پاک و یگانه خود برخوردار خواهد بود و فرصت هایی امیدوارکننده برای کشورهای عضو جی ای سی اف پدید می آورد، اما نباید این فرصت ها را پیش پاافتاده بدانیم.
عادلی تصریح کرد: پیچیدگی چالش ها و فرصت ها شکی باقی نمی گذارد که برخورد با این موقعیت ها نیازمند همکاری و هماهنگی بیشتر میان کشورهای عضو جی ای سی اف است. دبیر کل
ادامه در صفحه 6